Правителството се отказва от продължилата около 2 години и половина

...
Правителството се отказва от продължилата около 2 години и половина
Коментари Харесай

Правителството се отказва от битката за касовите апарати

Правителството се отхвърля от траялата към 2 години и половина борба за въвеждане на по-строг надзор върху отчитането на оборотите посредством фискални устройства в комерсиалните обекти.

В малко известие на интернет страницата си Министерството на финансите афишира, че " към сегашния миг се приготвят промени в Закона за Данък добавена стойност за анулация на условията за СУПТО – програмен продукт за ръководство на продажби в комерсиалните обекти ". Ще се анулират въведените механически и други условия във връзка с софтуерите. Причината е " публичният отзив ", както и " множеството сигнали за увеличение на административната тежест и разноските за бизнеса, които тези условия основават, изключително в изискванията на пандемията от COVID-19, която сложи редица провокации пред икономическите оператори ".

През пролетта на 2018 година финансовото министерство за пръв път разгласи, че има желание да подмени огромна част от касовите апарати и за пръв път да вкара в регулация употребяваните в доста търговски обекти софтуери за ръководство за приходите (СУПТО), които към оня миг бяха отвън всевъзможен надзор. Същевременно данъчните се натъкваха на най-изобретателни способи за укриване на обороти, при които касовият уред издава записка, само че посредством операция на софтуера след това записите се изтриват и не стигат до Национална агенция за приходите.

За повече от две години Национална агенция за приходите и бизнес асоциациите организираха стотици срещи, обществени разисквания и съвещания за рационализиране на измененията в Наредба Н-18. Измененията бяха отлагани неведнъж по персоналното предписание на премиера Бойко Борисов, с цел да угоди на бизнеса. Едни от най-гласовитите съперници на измененията бяха представителите на бранша на ресторантьорите и заведенията, който е и измежду най-сивите в страната, само че напоследък с лобистки напън съумя да си издейства редица отстъпки от Борисов под предлога, че е доста обиден от Covid-19.

Последно влизането в действие на измененията бе отсрочено за 1 март 2021 година, само че и тази отстъпка очевидно не е удовлетворила бизнеса. Затова Ананиев се е съгласил измененията въобще да не се състоят.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР