Правителството се очаква да разгледа на днешното си заседание предложението

...
Правителството се очаква да разгледа на днешното си заседание предложението
Коментари Харесай

Днес МС ще разгледа предложението за договор за купуване на Ф-16

Правителството се чака да прегледа на днешното си съвещание предлагането за контракт за пазаруването на новите изтребители Ф-16.

В средата на юни Съединени американски щати изпратиха план за контракт, в който цената е към 2 милиарда и 200 милиона лв.. Само преди дни пред "Хоризонт " заместник-военният министър Атанас Запрянов увери, че няма промени в декларираните качества за новите изтребители. В контраст на рецензиите на президента за тяхното орязване.

За последно в края на юни делегация от Съединени американски щати беше в България за уточняване на детайлности от бъдещия контракт. Но американската страна продължава да упорства сумата да бъде платена вкупом. Министърът на защитата предизвести, че заплащане вкупом на огромна сума би сложила под въпрос другите два плана за рационализация - на Сухопътните войски и Военноморските сили. Но и сега няма публични данни дали в последните дни е контрактувана по-ниска цена.

В средата на юни финансовото министерство емитира вътрешен дълг за малко над 300 млн. лв.. Пари, които би трябвало да отидат за покриване на разликата от утвърждения от Народното събрание бюджет от милиард и 800 милиона лв. и желаната от Съединени американски щати цена за към два милиарда и 200 милиона лв.. До момента Министерството на защитата не повдига въпроса дали това е цена с или без Данък добавена стойност, както и какви мита ще бъдат плащани по договорката поради европейското законодателство при импорт от трети страни.

Министерският съвет ще прегледа и годишния отчет за състоя­нието на националната сигурност през 2018 година Това ще се случи на фона на воденото досъдебно произвеждане против двама началници на работа "Военна информация ". Бригаден военачалник Пламен Ангелови и бригаден военачалник Светослав Даскалов са упрекнати, че не са упражнили надзор при издаването на 504 позволения за достъп до секрети с гриф „ Секретно “ и „ Строго секретно “, добавя БНР.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР