Правителството се готви да въведе възможност за доброволна служба, като

...
Правителството се готви да въведе възможност за доброволна служба, като
Коментари Харесай

Правителството засега въвежда само доброволна казарма

Правителството се готви да вкара опция за доброволна работа, като по този метод чака, че ще може да реши все по-сериозните кадрови проблеми на армията.
Вицепремиерът и боен министър Красимир Каракачанов заяви, че има уверения от премиера и от Народното събрание, че ще поддържат сходно предложение.

Връщането на наложителната наборна военна работа бе едно от главните предизборни обещания на " патриотите ", което обаче не се употребява с поддръжката на ГЕРБ.

Каракачанов възнамерява да се вкара 6-9 месеца доброволна казарма според от специалността. Преминалите тази работа ще влизат по-късно в запаса, а част от тях може да постъпят и на действителна работа, счита Каракачанов.

Засега той не е дал обществено действителни планове за предлагането си – какъв брой ще коства организирането на едно сходно образование, какъв брой души ще минават годишно през него и други.

В момента армията е изправена пред кадрови колапс, като даже съгласно формалните данни над 5500 места за военни са свободни. На състезанията не се явяват задоволително претенденти, а някои поделения към този момент съществуват единствено на хартия.

Каракачанов предлага да се мисли и за наборна войска, като съгласно него е подобаваща швейцарската система.

Там младежите минават през 260 дни образование, преди да навършат 34 години. Периодът е разграничен на главно образование, което трае сред 18 и 21 седмици, след което следват годишни опреснителни образования по 19 дни. Висшите офицери би трябвало да служат общо 600 дни и може да завършат този курс на образование, до момента в който навършат 50 години.

Министърът уточни като образци Швеция, Финландия и Норвeгия, които връщат наборната военна работа.

Заплахите към тях са доста по-малки в сравнение с са заканите към нас, страните от Южна Европа или Балканския район, добави Каракачанов в Смолян, където взе участие в церемонията по изпращането на 35-ия боен контингент за присъединяване в задачата на НАТО в Афганистан.

" Няма страна, която стопански да е просперирала и да няма войска. 500 години хранихме непозната войска, стига толкоз. Рисковете в света стават от ден на ден и доближават към границите на България ", сподели вицепремиерът, представен от Българска телеграфна агенция.

За да се реши кадровият проблем, тази година заплатите в армията бяха вдигнати с към 10%.

Каракачанов разкритикува косвено отпущането на спомагателни 100 млн. лева за увеличение на заплатите в Министерство на вътрешните работи под опасността от полицейски митинги по време на европредседателството.

" Смятам за вярно целият бранш " Сигурност " - войска, полиция, служби за сигурност, да бъдат в комплект. ", сподели той, представен от Българска телеграфна агенция.

Според министър Каракачанов не би било вярно да се отпускат пари " единствено там, където някой подвига звук или прави митинг ".

Армията по закон няма право на стачки и митинги, само че това не значи, че има по-малко потребност от полицията, добави вицепремиерът.

По-рано и другият вицепремиер от квотата на " Обединените патриоти " Валери Симеонов се разгласи против спомагателните 100 млн. лева за увеличение на заплатите в Министерство на вътрешните работи.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР