Правителството реши в сряда да обяви за защитени още нови

...
Правителството реши в сряда да обяви за защитени още нови
Коментари Харесай

Обучението в ядрени специалности става безплатно

Правителството реши в сряда да разгласи за предпазени още нови специалности, изучавани във висши заведения, и учащите се в тях няма да заплащат такси.

Три от специалностите са нуклеарни и оповестяването им идва на фона на нежелаещи да се образоват за работа в нуклеарни централи. Това съгласно сектора ще остави без фрагменти бъдещите нуклеарни планове като АЕЦ " белене " и нови мощности в АЕЦ " Козлодуй ". Само преди ден по време на онлайн конференция за бъдещето на нуклеарната енергетика у нас бе коментирано, че в случай че преди 10 години претендентите за нуклеарните специалности са били по 80-100, в този момент под десетима.

Така ще е гратис образованието на първокурсниците в академичната 2020/2021 година в специалността " Ядрена техника и нуклеарна енергетика ", изучавани в Софийския университет " Св. Климент Охридски ", както и в специалностите " Топло- и нуклеарна енергетика " и " Ядрена енергетика " в Техническия университет – София.

Останалите специалности, за които също няма да има такси в Софийския университет, са " Африканистика " и Класическа лингвистика ". Освободени от заплащания са и специалностите " Машини и апарати за хранително-вкусовата и биотехнологичната индустрия " и " Машини и апарати за хранително-вкусовата индустрия " в Университета по хранителни технологии - Пловдив.

Защитени стават още специалностите " Металургия " в Химико-технологичния и металургичен университет - София, " Корабостроене и морска техника " в Техническия университет - Варна, както и " Технология на дървесината и мебелите " в Лесотехническия университет – София.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР