Правителството реши днес да бъде поет ангажимент за осигуряване на

...
Правителството реши днес да бъде поет ангажимент за осигуряване на
Коментари Харесай

Правителството отпуска 158 млн. лв. за модернизация на пътя Калотина-София

Правителството реши през днешния ден да бъде стихотворец ангажимент за обезпечаване на спомагателни финансови средства от държавния бюджет в размер до 158 292 784 лева за рационализация на пътя Калотина - Софийски околовръстен път. Предвижда се планът за магистрална права да бъде изпълнен със средства по Механизма за свързване на Европа и от държавния бюджет. Планираната обща стойност е 177 милиона лв.. Финансовият запас по механизма е 47 374 227 лева
За автомагистрала до границата със Сърбия се приказва от години, само че едвам при започване на септември Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) разгласи две обособени публични поръчки за трасето. Едната е за разширението на 15 километра път от Калотина до Драгоман с планирана стойност 141.6 млн. лева Този сектор се финансира със средства от новия механизъм " Свързана Европа " (47.3 млн. лева.) и от държавния бюджет. Другата поръчка е за разширението на близо 17 километра от Драгоман до Сливница с планирана стойност от 117 млн. лева Този сектор ще се строи със средства от държавния бюджет.
Републиканският път Граничен контролно-пропусквателен пункт " Калотина " - Софийски околовръстен път е част от главната трансевропейска транспортна мрежа и обезпечава връзка към трансевропейски кулоар " Ориент/Източно Средиземноморски ". Трасето е част от направлението Лондон - Будапеща - Белград - Ниш - София - Пловдив - Истанбул - Калкута, което е най-краткият път, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния Изток, написа в известието на държавния център.
Наскоро в Сърбия бе открит секторът от Пирот до Димитровград от строящата се автомагистрала към Ниш. Очаква се до месеци да бъде подготвена и правата от Пирот до Ниш. Така от Осло до Истанбул единствената " запушалка ", която не е автомагистрала, ще остане пътят от Калотина до София.
Междувременно стана ясно, че в края на септември АПИ е трансформирала в ход и двете поръчки, заяви Медиапул. Корекциите са свързани с носимоспособността на трасето, критериите за възлагане, техническите и професионалните благоприятни условия на претендентите. Заради направените промени срокът за подаването на офертите е продължен по едната поръчка до 30 ноември, а по другата до 4 декември.
Корекциите са сходни на тези, направени от АПИ при търга за за 250 милиона лв. за тунел " Железница ", който беше преустановен. Това стана откакто Агенцията за публичните поръчки (АОП) излезе с решение, че измененията опорочават процедурата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР