Правителството реши държавната компания Булгартрансгаз ЕАД ще придобие 20% от

...
Правителството реши държавната компания Булгартрансгаз ЕАД ще придобие 20% от
Коментари Харесай

"Булгартрансгаз" купува дял в строителя на терминала за газ в Александруполис

Правителството реши държавната компания " Булгартрансгаз " ЕАД ще придобие 20% от капитала на плановата компания " Газтрейд " С.А., която построява терминала за полутечен природен газ край гръцкия град Александруполис. С решението е утвърдено акционерното присъединяване на българския газопреносен оператор. Намерението за тази договорка бе оповестено още през 2018 година

В известието на държавната осведомителна работа не се показва какъв брой пари подхождат на този дял от 20 на 100, само че калкулациите през 2018 година бяха за към 150 млн. лева

Друго държавно сдружение - газовият снабдител " Булгаргаз " ЕАД, ще взе участие в обвързващата фаза на процедурата по пазарен тест за запазване на потенциал от терминала за полутечен природен газ до Александруполис, като резервира до 500 млн. куб. м. на година, само че не по-малко от 300 млн. куб. м. на година, за интервал от 3 до 5 години. За потребление на резервирания потенциал, " Булгаргаз " ЕАД ще организира договаряния за доставки на полутечен природен газ през интерконектора Гърция – България, чието строителство стартира неотдавна.

Проектът за терминал за полутечен природен газ край Александруполис, Гърция, се осъществя напълно в осъществяване на политиката и целите за създаване на обединен взаимосвързан общоевропейски енергиен пазар. Той ще спомага за възстановяване сигурността на доставките и диверсификация на източниците на природен газ в района. Синергията на този план с построяването на междусистемната връзка Гърция–България (IGB) ще докара до повишение достъпа на България и останалите страни в района до полутечен природен газ, се показва в известието от държавното управление.

Компании от Съединени американски щати, Катар и други се чака да бъдат главните снабдители на газ до терминала в Александруполис. Напоследък Русия също влага в кораби за транспорт на полутечен газ и също биха потърсили доставки през гръцкия терминал.

В момента България посреща потребностите си от 3 милиарда куб. м газ годишно главно от съветската " Газпром ". През предходната година тя внесе към 400 млн. куб. м газ от Гърция, напомня " Капитал ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР