Правителството реши да запази и през 2018 г. силно оспорваните

...
Правителството реши да запази и през 2018 г. силно оспорваните
Коментари Харесай

Въвеждат се отстъпки в таксите за пътници на летище София

Правителството реши да резервира и през 2018 година мощно оспорваните от някои авиопревозвачи идентични такси за обслужване на пасажерите на двата терминала на летище София. В същото време от идната година самолетните компании ще могат да употребяват отстъпки за количество превозени пасажери, както и за престоя на техните въздухоплавателни средства на летищния паркинг.

Аргументът на кабинета е използването на европейската процедура за равнопоставеност на всички летищни ползватели за еднообразно ценово отнасяне на пасажерите, без значение дали летят по вътрешни или по интернационалните линии.

Уеднаквавянето на летищните такси за двата терминала на столичната аерогара през 2017 година провокира недоволството на нискотарифния транспортьор " УизЕър ", който се закани да оспорва решението в съда и пред Брюксел, защото изискванията на двата терминала са много разнообразни и на процедура са дискриминирани останалите на Терминал 1 превозвачи, измежду което е и унгарската самолетна компания.

Допреди изравняването на таксите за пасажерите цената за минал пътник през Терминал 2 беше 11.50 евро, само че бе свалена на 5.50 евро, колкото на Терминал 1, където обаче изискванията са надалеч по-лоши – по-тясно е, няма задоволително магазини и кафенета. Аргументът за идентичните такси бе населването на Терминал 2 и облекчаването на работата на Терминал 1, само че оставените на остарелия терминал самолетна компания са недоволни, че съперниците им като " Райънеър " се употребяват от по-добри условия на същата цена. От " УизЕър " считат, че това е в ущърб и на летищния оператор, чиято загуба на доходи от идентичните такси е сред 8 и 10 млн. евро.

Въпреки това кабинетът продължава същата политика на идентични такси, като в допълнение от 2018 година ще се дават отстъпки, които ще нарастват с броя на непрекъснато транспортираните от самолетните компании пасажери, излиза наяве от оповестените на уеб страницата на Летище София цени за 2018 година

Реално даже за идната година има леко понижаване на таксата за обработка на пасажер, без значение дали употребява вътрешна или интернационална линия. Вместо досегашните 5.50 евро цената става 5.46 евро за възрастни. За деца от 2 до 12 години обаче действително се покачва таксата от сегашните 2.25 евро на 2.73 евро. За деца под 2 години няма да се заплаща.

В същото време се вкарва отстъпка за брой превозени пасажери поредно в последните 12 месеца. Тя обаче ще влезе в действие от 1 юли 2017 година Ако самолетна компания ежемесечно е превозвала сред 100 и 200 хиляди ще получи отстъпка от 0.50 евро за пътник. понижението ще пораства съразмерно на броя на пасажерите и ще стигне до 1.30 евро при превозени над 500 хиляди пасажери ежемесечно.

Освен това за директно преминаващи през летището пасажери таксата ще е с 60 % по-ниска.

Таксите за престой на самолетите на летището денем и нощта остават същите, само че се вкарва отстъпка за паркинга на повече машини. 50 % по-ниска ще е таксата в случай че самолетна компания държи повече от три самолета на аеропорта в София и 70% - в случай че въздухоплавателните средства на един транспортьор са над шест.

С други промени в Наредбата за установяване на летищните такси се уточняват текстовете по методиката за установяване на таксите сред летищния оператор и самолетните компании. Регламентират се и текстове по отношение на правото на подаване на тъжби против летищния оператор, в случите на противоречие от страна на самолетните компании, допълниха от държавния пресцентър.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР