Правителството реши да отложи въвеждането на Н-18 с шест месеца.

...
Правителството реши да отложи въвеждането на Н-18 с шест месеца.
Коментари Харесай

Защо тази наредба изостри отношението на бизнеса към властта

Правителството реши да отсрочи въвеждането на " Н-18 " с шест месеца.

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА Мартин Димитров креативен шеф на рекламна организация " Нитрам "
Не би трябвало да забравяме, че в границите на 30 години българските дребен и междинен бизнес са претърпели доста - хиперинфлация, мутри, рекет, банкови банкрути и финансови рецесии. Малкият и междинният бизнес са травмирани безусловно - по принцип чакат, че е доста по-вероятно да ги сполети нещо неприятно, в сравнение с да им се случи нещо хубаво. Да, макрорамката е добра и стопанската система е окей. Факт е, че ние толкоз богато в историята си в никакъв случай не сме живели. Обаче има и още нещо - това, че като ръководеща партия използваш думата " непоклатимост " наляво и надясно, напълно не значи, че бизнесът се усеща устойчиво.

Представянето на препоръчаните промени в разпоредба " Н-18 " остави у бизнеса неприятно възприятие - че по формулировка бизнесът е занятие незаконно и сиво, чиято съществена цел не е да се развива, а да крие приходи и да не заплаща налози. Правителството на Борисов има податливост да изпада във вербални дефицити и да не съумява да изясни ясно каква е задачата на една или друга смяна. А когато властта приема, че по формулировка не ти е чиста работата, няма по какъв начин и ти да приемаш дейностите на властта като доброжелателни. Недопустимо е да се вменява, че мошениците в едно общество са болшинство, тъй като това не е правилно - във всяко общество, даже и най-неразвитото, мошениците са малцинството. Затова изцяло неприемливо е да се вменява, че по-голямата част от дребния и междинния бизнес са движени от незаконно мислене. Това, най-малко аз съм уверен, не е правилно.

За 30 години дребният и междинният бизнес претърпя доста - хиперинфлация, мутри, рекет, банкови банкрути и финансови рецесии.
В последните месеци властта демонстрира, че я вълнуват повече други неща - газов хъб, атомна електроцентрала, цех за изгаряне на боклуци... Изобщо, оставя възприятието, че се отдалечава от дребния бизнес. Като под дребен бизнес не разбираме схемаджийските къщи за посетители, а фризьорските салони, кварталните магазини и заведения за хранене. Налице са и провали. Гледах ефирен репортаж по какъв начин фризьорски салони в Перник купуват хидрофори. Последните две години са тежки и за дребните търговски обекти в централната част на София - проточилите се нескопосани поправки, последвани от поправки на поправки, описаха играта на доста от тях. Това води до струпване на напрежение измежду бизнеса, което ескалира при препоръчаните промени в разпоредба " Н-18 ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Има и друго. Като че ли ръководството не схваща, че към 2020 година търговията и бизнесът са доста по-комплексни спрямо отминали времена. Алкохолните компании да вземем за пример, както и тези за някои от бързооборотните артикули имат комплицирани контракти с огромните вериги - използването на разпоредба " Н-18 " крие риск да ги лиши от търговски благоприятни условия, свързани с промотирането и налагането на нови марки на пазара. Редица компании имат лични търговски практики. Наредби и закони - най-малко по моето мнение - би трябвало да се вършат и ползват по този начин, че да не лишават нито една компания от благоприятни условия, които пазарът й дава. Законодателството е обречено да се приспособява към онлайн търговията, а не да се пробва да я вкарва в някакви закостенели условия.
Правителството реши да отсрочи въвеждането на " Н-18 " с шест месеца. Аз по-скоро съм на мнение, че му е нужно повече време, в което да се опита да възобнови по първокласен метод диалога си с дребния и междинния бизнес. Да осъзнае, че в огромната си част това не са хора, движени от измамата, а хора, които хранят фамилиите си. И че това е бизнес, на който се крепи стопанската система. Звучи клиширано, само че точно тъй като е правилно.
И още нещо, което ми направи усещане. Разпитах няколко души с дребен, а и по-сериозен бизнес за мнението им за наредбата и по какъв начин съответно би ги засегнала. Всеки отговори, само че всички избраха да не бъдат представени - даже тези, които нямат проблем с осъществяването на наредбата в този й тип. Това значи, че бизнесът и властта имат извънредно малко доверие между тях. Тези шест месеца би трябвало да се употребяват това да се промени. И за смислена разпоредба.
Рискове с лицензите

Филип Мутафис, член на борда на BASSCOM

Национална агенция за приходите оповестиха регистрационен режим на софтуерните компании за СУПТО, само че регистрациите се утвърждават от Национална агенция за приходите, което го прави де факто лицензионен режим. Отнемането на лиценза (дерегистрация) дава опция Национална агенция за приходите на практика да отстрани софтуерната компания от пазара, без да е явен процесът, по който се случва това и без потвърдена виновност на разработчика. Примерно безсъвестен търговец употребява СУПТО на софтуерен разработчик и манипулира данните в системата по метод, който е отвън контрола на разработчика. Национална агенция за приходите дерегистрират СУПТО на разработчика и всички останали клиенти на този разработчик би трябвало неотложно да сменят софтуера с различен. Това ще има непредвидени, непредвидени и пагубни последици както за разработчика, по този начин и за всичките му клиенти, евентуално стотици или хиляди бизнеси, които са си платили и употребяват добросъвестно неговата система.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР