Правителството разреши на Националната електрическа компания (НЕК) да работи поне

...
Правителството разреши на Националната електрическа компания (НЕК) да работи поне
Коментари Харесай

Кабинетът „Денков“ одобри изключение от руските санкции за АЕЦ „Белене“

Правителството позволи на Националната електрическа компания (НЕК) да работи най-малко още една година с съветската „ Атомстройекспорт “ по поддръжката на оборудването за АЕЦ „ Белене “. На днешното си заседание Министерският съвет утвърди следващо изключение от регламента, въвеждащ ограничаващи ограничения поради войната на Русия в Украйна.

НЕК като се изключи че ще може да продължи да прави преконсервация на доставеното съоръжение за блокове 1 и 2 на АЕЦ „ Белене “ под техническото управление на „ Атомстройекспорт “, ще може и да преподпише контракта с съветската компания. Действащият сега договор е от юли 2021 година, а краят на действието му е 31 декември 2023 година

Продължаването му ще бъде осъществено в сходство със Закона за публичните поръчки, се оповестява в претекстовете към решението от през днешния ден.

Такава дерогация беше утвърдена и предходната година, през септември, от служебния кабинет на президента Румен Радев, отпред с премиера Гълъб Донев.

Причината да се вършат тези изключения от европейските наказания против Русия е, че техническото управление при дейностите по преконсервация на оборудването, създадено от АД „ ЗиО-Подолск “ и доставено на площадка АЕЦ „ Белене “, може да се изпълнявана единствено от „ Атомстройекспорт “, при присъединяване на експертите от завода производител.

Преконсервационни действия се правят на площадката на втора атомна и сега, като задачата им е да подсигуряват опазване на положението на оборудването в сходство с условията на производителя.

Припомняме, че сега текат договаряния сред България и Украйна за продажба на реакторите и оборудването за АЕЦ „ Белене “. Само преди дни украинският президент Володимир Зеленски удостовери интереса на страната си, а финансирането на договорката евентуално ще пристигна от Европейския съюз.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР