Правителството работи по всички възможни варианти, за да се гарантира

...
Правителството работи по всички възможни варианти, за да се гарантира
Коментари Харесай

Кирил Петков: Временно е преустановено потреблението на газ от Чирен

Правителството работи по всички вероятни разновидности, с цел да се подсигурява енергийната сигурност на България и при най-лошия сюжет сред Русия и Украйна. Това съобщи довечера министър председателят Кирил Петков и добави, че краткотрайно е прекратено потреблението на синьо гориво от газохранилището в Чирен.

„ Капацитетът в Чирен си остава. Следи се дали можем да допълним Чирен. Едновременно с това приказваме с Еврокомисията, ако има цялостно спиране от съветската страна на газ, дали може да имаме отчасти прекъсване на нашия износ на ток, тъй че да заместим мощностите. Едновременно с това гледаме дали можем да купим полутечен газ през гръцката връзка “, разяснява министър председателят.

Пред bTV той съобщи, че кабинетът следи деликатно обстановката в Украйна.

"Аз персонално се надявам, че няма да има война и че това са блъфиращи ходове на Путин. Ние в България имаме няколко неща, които изискват ясна позиция: да сме сигурни, че сме обследвали всички разновидности и сме минимизирали рисковете от отрицателни обстановки. Негативните обстановка е в случай че влезе Русия в Украйна, наложат се наказания на Москва, а тя върне съответните ответни ограничения, в това число и прекъсване на газа за Европа. Това ще е голям удар за нас, тъй като доста огромна част от нашия газ идва от Русия ", добави Петков.

По думите му България има разновидности да резервира енергийната си система, в случай че това се случи.

"Вече съм в диалози с Европейска комисия и в случай че се стигне до подобен отрицателен сюжет, ще спрем отчасти износа на ток тъй че българските семейства да са обезпечени с сила ", съобщи министър-председателят.

Едновременно с това се обследват разновидности за импорт полутечен газ от Съединени американски щати.

По думите му АЕЦ Козлодуй разполага с гориво за две години напред, тъй че там за момента няма риск.

"През годините обратно страната е вложила безусловно спорадично – тук едни пари за машини, там – за хора, нямало е в никакъв случай систематичен метод. Сега за първи път събираме дефицитите на едно, и започваме да влагаме в тях. Така че отсега нататък да не приказваме за дефицити. Използваме рецесията, с цел да забележим къде са слабите места ", сподели още министър председателят.

Той сподели още, че няколко американски компании са се свързали с него, с цел да видят по какъв начин да трансферират програмистите си от Украйна в България. Според Петков това е невероятна опция за България да притегли гении, които липсват на всички места.

"Хората, които са в Украйна, би трябвало да мислят за прибиране у нас, тъй като към този момент самолетите стопират да летят. За разлика от други страни, не сме призовали хората в посолствата ни да се отдръпват – дано са там. Следим деликатно обстановката, в подготвеност сме да пратим военни самолети за нашите жители ", съобщи министър председателят и посъветва всички, за които не е наложително да са в Украйна, да се приберат.

Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР