Правителството работи по конкретни мерки в помощ на самонаетите лица.

...
Правителството работи по конкретни мерки в помощ на самонаетите лица.
Коментари Харесай

Директна помощ за самонаетите, за да възстановят бизнеса си

Правителството работи по съответни ограничения в помощ на самонаетите лица. Освен опцията за изтегляне на безлихвен заем, се мисли и за директни заплащания към тези хора. Това сподели общественият министър Деница Сачева по Нова телевизия.

Мерките, по които се работи, са свързани с бъдещо подкрепяне на бизнеса, тъй че бързо да възвърне загубите си и „ да се вдигне на крайници “, изключително дребния и междинен бизнес.

Работи се по благоприятни условия за приемане на заеми, а в якои случаи и грантови схеми сред 5 и 50 хиляди лв., тъй че компаниите да могат бързо да възстановят назад бизнеса си, уточни министърът на обществената политика.

В момента се пресмята броят на тези самонаети лица, които имат наложителна потребност от поддръжка. Това са хората от специалностите, които бяха наранени директно от възбраната на здравния министър, както и тези, които са записали в Национална агенция за приходите приходи сред 30 и 35 хиляди лв. годишно, изясни Деница Сачева.

„ Една от вариантите е изтегляне на безлихвен заем, само че мислим и за директни заплащания към тези хора. А заемите до 1500 лв., които могат да бъдат изтеглени, ще се подсигуряват от страната. Целта е да останат действителни пари у хората, а не с въпросните средства да се обслужват други заеми ”, изясни министърът.

По мярката 60 на 40 от вторник до момента са подадени 344 заявки за към 4500 чиновници. Тя е за бизнеси, които считат, че могат да оцелеят и след рецесията, уточни Сачева. Резултатите до момента сочат, че дребни и междинни компании демонстрират интерес.

" Това е незабавна мярка и тя е лимитирана. Работи се и по други ограничения, тъй като след края на изключителното състояние бизнесът ще има потребност от нови благоприятни условия, с цел да се вдигне бързо на крайници ”, разяснява Деница Сачева.

Когато бяха оповестени ограниченията на държавното управление за подкрепяне на бизнеса, хората със свободни специалности сигнализираха, че остават отвън тях. Става въпрос за стотици хиляди, заети в областта на услугите – дърводелци, шивачи, фризьори, козметици, дейци на културата, публицисти, архитекти, инженери, както и упражняващите специалности с регистрация, избрана с нормативен акт – нотариуси, юристи, експерт-счетоводители, ЧСИ и други

„ Ние не можем да се възползваме нито от тази, нито от другите благоприятни условия, с които страната поддържа бизнеса. Изпадаме от категорията за 60 % помощ, не можем да теглим и 1500 лева безлихвен заем, нито пък да се записваме на борсата като безработни. Аз съм началник на себе си и нямам шеф, който да ме редуцира, тъй че освен аз, само че и всички като мен нито могат да се записват в бюрата по труда като безработни, тъй като няма кой да ги редуцира, нито да вземат 1500 лева безлихвен заем, защото няма кой да ни пусне в неплатен отпуск “, разяснява фризьорът Иван Радоев.

В същото време Англия разгласи пакет от няколко милиарда английски лири в поддръжка на 3,8-те самонаети и хората на свободна процедура

Съгласно схемата, тези хора ще получат облагаема с налог сума под формата на грант, като оптималното й ниво ще бъде 2500 лири на месец.

Грантът ще бъде основан на предходните месечни облаги (доходи) на самонаетите от последните три години, като отпусканата сума ще е 80 % от тези облаги като таванът ще бъде упоменатите 2500 лири.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР