Правителството публикува проект на постановление, с което от 1 юли

...
Правителството публикува проект на постановление, с което от 1 юли
Коментари Харесай

Социалната пенсия става 132,74 лв. от 1 юли

Правителството разгласява план на разпореждане, с което от 1 юли обществената пенсия за напреднала възраст ще се увеличи с 5,7 % и ще стане 132,74 месечно, заяви БНР. Промяната се прави, защото със същия % ще се актуализират размерите на всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2018 година.

В Закона за бюджета на ДОО за тази година е планувано, че минималната пенсия за стаж и възраст ще бъде увеличена от 207,60 лева на 219,43 лева от 1 юли, т.е. също с 5,7 на 100. В плана се акцентира, че за използване на обективен метод при актуализиране на приходите на всички пенсионери се предлага размерът на обществената пенсия за напреднала възраст да се увеличи със същия % от същата дата.

В резултат от препоръчаната смяна ще се покачат и размерите на редица пенсии, които не са свързани с трудова активност, да вземем за пример пенсията за военна и гражданска неработоспособност, обществената пенсия за неработоспособност и персоналната пенсия, както и на нормативно откритите добавки към пенсиите, които се дефинират като % от обществената пенсия за напреднала възраст. Такива са добавката за непозната помощ, добавката за увеличение на пенсиите на инвалидите от Отечествената война и добавката от Закона за ветераните от войните.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР