Правителството продължава тепърва да обсъжда спешни мерки за облекчаване на

...
Правителството продължава тепърва да обсъжда спешни мерки за облекчаване на
Коментари Харесай

От четвъртък пред държавните болници ще има фургони за бързи тестове

Правителството продължава занапред да разисква незабавни ограничения за облекчение на хаоса в болничната система с навлизането ни в тежка епидемиологична вълна с доста инфектирани. Всяка една от тях можеше от дълго време да е въведена, само че занапред се пишат законопроекти, занапред се провеждат мобилни пунктове и се договарят доставки на бързи антигенни проби.

В идващите дни е разпоредено на всички лечебни заведения с над 50% държавно присъединяване да разположат пред входа си мобилен пункт, където екип от доктор и здравна сестра да посреща всеки български жител, който се нуждае от помощ, само че не може да я откри, разгласи здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг в столичната РЗИ. Според него в четвъртък такива фургони ще има пред всички софийски лечебни заведения с преобладаващо държавно присъединяване, а до петък би трябвало да са подготвени и останалите държавни лечебни заведения в страната.

Функцията на тези фургони явно ще е многопосочна, само че като цяло Министерство на здравеопазването се надява да тества доста хора с антигенни проби, с цел да види каква е обстановката с COVID-19. Антигенните проби за задачата обаче занапред са в развой на договаряне, стана ясно от думите на министъра. В пунктовете с изключение на тест ще могат да получат консултация и хора, които не могат да стигнат до доктор или до персоналния си доктор. Всеки българин, който счете себе си за незабавен, ще получи помощ в тези пунктове , няма да има лимитиране, увери министърът. При сериозната липса на достъп до лекарска помощ и тестване в този момент, тези пунктове евентуално ще бъдат залети от пациенти до неспособност да работят. Ангелов подсети, че контактен човек без проявени признаци няма смисъл да се тества, защото съвсем несъмнено ще получи негативен резултат.

Министерство на здравеопазването държи и на неуместното условие предписанията за наложителна карантина да се издават на хартия , тъй като въз основа на този документ се издава болничен лист от персоналния доктор. Това условие докара до необикновено закъснение и утежняване на работата на районните здравни инспекции, като не липсват случаи, в които човек получава предписанието си след приключване на карантината и по този начин не съумява да получи и болничен за тези дни.

От обясненията на Ангелов се разбра, че облекчението предписанията да се пращат с есемес или по е-поща би трябвало да бъде регламентирано от Народното събрание. " Ако обстановката продължава да се утежнява, в действителност можем да предприемем такава смяна - известяван по електронен път и с есемес ", разяснява министърът, като той счита, че в момента столичната РЗИ смогва с натоварването . Екипът й ще бъде заздравен с 20 чиновници на Националния център по публично здраве. В столичната РЗИ сега работят 304 души, от тях в дирекцията за надзор на инфекциозните болести са 62-ма. По мотив главното им обвързване да търсят контактни и да ги карантинират, здравният министър уточни, че в Германия към този момент не се вършат епидемиологични изследвания и се разчита на разсъдъка и съвестта на жителите да уведомят околните си при позитивен резултат за COVID-19.

Въпреки че през вчерашния ден министър председателят Бойко Борисов влезе в обичаната си роля на положително ченге и предизвести да спре натиска върху лечебните заведения, през днешния ден здравният министър продължи да сипе закани за инспекции и санкции . Той счита, че лабораториите са си взели записка от предизвестията да стартират да рапортуват случаите в точния момент, като даде за образец днешния вторник. Вторник нормално статистиката регистрира рекордно високи стойности на инфектирани и умряли, защото данните се отнасят за понеделник, а в понеделник се регистрират доста случаи от почивните дни. На въпрос какво е друго през днешния ден, откакто още веднъж има връх в броя на умрелите, Ангелов разгласи, че е изискал инспекция от кое място са смъртните случаи и ще се интересува персонално за всеки един от тях по кое време са умряли. Ако има закъснение в подаването на данните, ще има инспекция, закани се министърът. Той предизвести с санкции и лабораториите, в случай че не престават да бавят информация.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР