Правителството продължава с абсурдната практика да изкривява сериозно гласувания от

...
Правителството продължава с абсурдната практика да изкривява сериозно гласувания от
Коментари Харесай

Извънреден правителствен чек за 513 млн. лв. получи Нанков

Правителството продължава с неуместната процедура да изкривява съществено гласувания от Народното събрание бюджет в края на годината. Размерът на финансовите задължения, които може да поема районното министерство, е повишен с 513.8 млн. лева на съвещанието на кабинета в сряда. Това значи, че от 349 млн. лева, колкото е таванът, гласуван от Народното събрание в Бюджет 2017, ведомството на Николай Нанков две седмици преди Нова година получава картбланш да подписа контракти за още 513 млн. лева (тоест общо над 850 млн. лева.).

Практиката, която съществено разклаща концепцията за програмно бюджетиране и слага под въпрос нуждата от гласоподаване на закон за бюджета, от години се подлага на критика безуспешно от Сметната палата. Миналата година по същия метод кабинетът отвън всевъзможни планове отпусна рекордните 1 милиарда лева в допълнение на районното министерство един месец преди Нова година, с цел да финансира програмата за саниране, преди да сдаде властта.

Всъщност таваните на уговорките за финансови разноски, които в този момент кабинетът на ГЕРБ жестоко погазва, бяха въведени от същата партия, само че в първия й мандат. Това стана, откакто някогашният финансов министър Симеон Дянков обърка бюджета за 2010 година с към 2 милиарда лева, които изскочили ненадейно от " чекмеджетата " на служителите в министерствата по стотици стотици подписани контракти без обезпечено финансиране. Впоследствие се оказа, че в действителност има проблем със сключването на финансово необезпечени контракти, заради коeто ГЕРБ вкара тавани на финансовите задължения, които всяко министерство може да поема.

Въпросните тавани са записани в закона за бюджета, само че единствено с един член на процедура се обезсилват, тъй като в него е записано, че те могат да се трансформират безкрайно.

" Основанието за приемането на акта на Министерски съвет е член 76 от Закона за държавния бюджет за 2017 година Промяната е обвързвана с нуждата от поемането на задължения за създаване на значими пътни планове, осъществяването на които ще започва при започване на 2018 година, което значи, че като разноски същите ще бъдат осъществени в границите на бюджета на Министерство на регионалното развитие през 2018 година “, разясниха пред Mediapool от финансовото министерство. Оттам прецизираха, че задачата е навременно пускане на плановете

За пътища и тол системата - нови 513 млн. лева

" Промяната е обвързвана с нуждата от поемането на задължения за създаване на значими пътни планове, осъществяването на които ще започва при започване на 2018 година ", заяви неразбираемо държавната пресслужба.

Няма нито ред кои са въпросните " значими " пътни обекти. В отговор на въпрос на Mediapool от районното министерство прецизираха, че средствата се отпускат по планове, за които има поети задължения посредством публични поръчки или следва сключването им. По-големите от тях са построяването на автомагистрала " Хемус ", чието действително строителство се чака да тръгне напролет на идната година, както и разширението на пътя до Слънчев бряг. От Министерство на регионалното развитие споделиха, че в сумата влиза и тол системата, чиято индикативна стойност е към 250 млн. лева, а определеният реализатор предложи да я направи за 180 млн. лева с Данък добавена стойност.

От държавното известие излиза наяве още, че се вършат и вътрешни промени в разноските по другите действия на Министерство на регионалното развитие, само че не се показват съответни суми.

Освен отпущането на коланите на Министерство на регионалното развитие, кабинетът утвърди и част от предколедното разпределяне на остатъка от бюджета. В края на ноември фискът бе на плюс 2.3 милиарда лева, които до края на декември би трябвало да се стопят поради задачата на Министерството на финансите да завърши годината с нулев недостиг.

Практиката да се харчи насъбраният настоящ остатък в бюджета в последните дни на годината без контрола на Народното събрание и неразбираемо защо е обект на рецензия от страна на икономисти и на Сметната палата.

За закриване на мини 120 млн. лева за незнайната " Еко Антрацит "

Кабинетът отпусна и 120 млн. лева за увеличение на капитала на незнайното за необятната аудитория държавно сдружение " Еко Антрацит " ЕАД. Акциите ще бъдат добити от страната посредством бюджета на Министерството на стопанската система.

От държавното прессъобщение не излиза наяве защо ще бъдат изхарчени парите.

" Еко Антрацит " се занимава с разпродажба, консервация и превъзмогване на нездравословните последствия при преустановяване на индустриалната активност във въгледобива и рудодобива, без урановите мини.

В края на ноември е оповестена поръчка за над 69 хиляди лева за избор на реализатор за " препомпване към котлована на рудник " Цар Асен " за да не се допусне приключването на оксидни води в река Луда Яна.

През октомври е била прекъсната поръчката за разпродажба на обогатителната фабрика " Медет " поради риск от свлачище при взривните работи.

В края на октомври на " Енерго ремонт строй " е предоставена поръчка за близо 2.5 млн. лева за рекултивация на терени в димитровградски села, които са били нарушени от дългогодишни работи от мините от " Маришки басейн " АД.

Други публични поръчки на сдружението под шапката на икономическото министерство за 2017 година няма, а за 2016 година е единствено една - възобновяване на нарушени терени в региона на рудник " Здравец ", община Димитровград. Поръчката е била за към 1 млн. лева и за реализатор е определен още веднъж " Енерго ремонт строй ", демонстрира регистърът за публичните поръчки.

В държавното известие е посочено, че " обезпечения запас е гаранция за изцяло осъществяване на плановете, а не отчасти, както е било досега ", какво и да значи това.

Близо 20 млн. лева за рисковите МиГ-ове

След като наскоро военният министър Красимир Каракачанов заяви, че проектът за ремонта на съветските изтребители МиГ-29 е задействан, в този момент държавното управление отпусна близо 20 млн. лева за тях.

За реализацията на плана в бюджета за тази година са били заложени 30.5 млн. лева, само че досега са преведени единствено 9.63 млн. лева през януари и в този момент се отпуска вторият транш от 19.97 млн. лева

Българската военна авиация няма самолети и летците ни летят 5-6 пъти по-малко часове от условията на НАТО, чийто норматив е 180 часа. В същото време държавното управление отсрочва решаването на въпроса с покупката на нови изтребители и още веднъж залага на ремонта на старите съветски машини, чиято валидност на употреба изтича през 2029 година

За погасяване на лихвоточки - 14.5 млн. лева

Правителството отпусна в допълнение 14.5 млн. лева по бюджета на Националния компенсационен жилищен фонд за изплащането на така наречен лихвоточки.

Така общият размер на средствата за тази година стана 35.6 млн. лева, откакто години наред се отпускаха приблизително по 10 – 12 млн. лева годишно.

От съществуването на закона за възобновяване на средствата по жилищни влогове от началото на 90-те години до през днешния ден в окончателните описи с право да получат парите си са вписани 155 000 влога при общо 315 000, открити в някогашната държавна ДСК. От въпросните 155 000 влога до 30 юни 2017 година са изплатени обезщетения по близо 106 000 влога. Към същата дата фондът би трябвало да осребри чакащи претенции на стойност 58 млн. лева до края на 2019 година, които се отнасят за 9500 влога.

Над 50 млн. в допълнение за министерства и общини

Кабинетът утвърди и спомагателни разноски по бюджетите на министерства и прехвърляния към общини за над 50 млн. лв..

От тях 23.1 млн. лева отиват за " Майкрософт " за софтуерната осигуровка с програмни артикули на компанията на държавното управление. Сумата се заплаща по контракт от 2015 година, с който е добит лиценз за безсрочно право на прилагане за потребностите на държавната администрация на страната ни.

По бюджета на Министерството на правораздаването са утвърдени и спомагателни разноски за личен състав в размер на 662 000 лева . Средствата са за погашение на компенсации на пенсионирани чиновници от основните дирекции " Охрана " и " Изпълнение на наказванията ".

Други 12.1 млн. лева се дават като трансфер по бюджета на правосъдната власт за покриване на неизпълнението на приходната му част. Със средствата ще се обезпечи покриването на към този момент утвърдените разноски по бюджета на правосъдната власт.

Правителството утвърди и спомагателни прехвърляния по бюджета на Министерството на околната среда и водите до 2 млн. лева в интерес на Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда . Средствата са от преизпълнение на одобрените доходи по Закона за водите.

По бюджета на Министерство на вътрешните работи са утвърдени спомагателни разноски за 8042 лева От тях 6173 лева са за рехабилитация на военноинвалиди и потърпевши служители на реда. Останалата част е за спортни действия на учащите се в Академията на Министерство на вътрешните работи. Одобрени са били и вътрешнокомпенсирани промени по бюджета на Министерство на вътрешните работи, които отразяват настъпили промени по области на политики, бюджетни стратегии и индикатори по бюджета на ведомството.

Отпускат се и 10 млн. лева за пазаруване на рейсове за деца и възпитаници , където няма детски градини и учебни заведения. Средствата се превеждат по бюджета на просветителното министерство.

Отделно за компенсиране на безплатният превоз на деца и възпитаници общините ще получат в допълнение още 9 млн. лева, реши държавното управление. Средства се обезпечават за сметка на икономии по бюджета на Министерството на образованието и науката и от централния бюджет.

По бюджета на Държавната организация " Разузнаване " се дават 620 хиляди лева за прехрана на задграничната активност на организацията.

На община Брезово са отпуснати 810 хиляди лева за осъществяване на планове, свързани с реставрацията на родната къща на полк. Владимир Серафимов и на Аджарската книжовна школа в село Свежен.

Община Търговище получава 100 хиляди лева за изследване, разкопки и реституция на археологическия обект " Мисионис ".

Видин получава 3 млн. лева за ремонта на трагичния спектакъл " Вида " и на гимназията за непознати езици " Йордан Радичков ".

На Сливен са отпуснати 1.8 млн. лева за ремонт на бул. " Хаджи Димитър ".

Отделно са утвърдени общо над 6.2 млн. лева за общините за осъществяването на пет национални стратегии в образованието.

За Западните Балкани и страните от Източното партньорство – 3.5 млн. лева

България ще финансира и 55 плана за над 3.5 млн. лева в страните от Западните Балкани и от Източното партньорство, реши още държавното управление. Средствата се обезпечават в границите на формалната помощ за развиване, която всяка страна членка на Европейски Съюз е длъжна да отделя според Договора за действието на Европейски Съюз.

Средствата отиват за реализирането на 21 плана в Сърбия от неправителствени организации, омбудсмана, просветителни институции и дребен бизнес.

В Босна и Херцеговина ще се осъществят 12 плана, главно свързани с поправки на детски градини и нови площадки за игри.

Пет плана ще бъдат финансирани в Македония в региона на опазването на здравето и за децата със специфични потребности.

В Албания ще бъде осъществен един план за подсилване на потенциала на институцията на омбудсмана.

Изграждане на мултикултурен учебен център, поддръжка за неправителствения бранш за повишение информираността на младежите в региона на правата на индивида ще бъдат финансирани в Грузия.

В Молдова ще се ремонтират учебни заведения и детска градина.

Четирите плана, които ще бъдат финансирани в Украйна, са за съоръжение на кабинети за интерактивно езиково образование във висши и междинни учебни заведения.

В Армения пък ще бъде построен учебен кабинет с съвременни компютърни и осведомителни технологии.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР