Правителството прие Закона за хора с увреждания, предстои до края

...
Правителството прие Закона за хора с увреждания, предстои до края
Коментари Харесай

Правителството прие Закона за хората с увреждания


Правителството одобри Закона за хора с увреждания, следва до края на седмицата да влезе в Народното събрание за разискване.
Това заяви след засeданието на държавното управление обществения министър Бисер Петков. Той съобщи, че персонално ще уводоми протестиращите майки и омбудсмана Мая Манолова за решението на Министерския съвет. Законопроектът планува отбраната на хора с увреждания от уволняване да се резервира.

В него са залегнали и две национални стратегии - едната за поддръжка на работодателите, а другата за налична среда и подвижност. По първата стратегия към компаниите ще бъде насочван запас за адаптиране на работни места за хора с увреждания, като тя ще се управлява от Агенцията за хора с увреждания. Тя ще бъде на планов принцип. Докато втората е обвързвана с жилищните здания и приспособяването им за инвалиди. Тя ще се управлява от структури към общественото ведомство. Квотите за хора с увреждания също остават, само че са планувани и две хипотези, съгласно които работодателите, които не са наели нужния брой инвалиди няма да бъдат глобени.

От това обвързване бизнесът ще е освободен в случай че характерът на активността не разрешава да бъде осъществявана от човек с увреждане. Няма да бъдат глобени и в случай че не са назначили човек, тъй като Бюрата по труда или частни трудови медиатори не са обезпечили подобен човек. Тези условия ще се ревизират от инспекцията по труда. Бисер Петков заяви, че законопроекта за обществените услуги също е подложен на публично разискване. “Очакваме в границите на едномесечен период заинтригуваните страни да показват отзиви и мнения “, сподели министърът.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР