Правителството прие Тарифа за таксите, които се събират в системата

...
Правителството прие Тарифа за таксите, които се събират в системата
Коментари Харесай

По-висока такса за заявление за откриване на детска градина

Правителството одобри Тарифа за таксите, които се събират в системата на предучилищното и учебното обучение. Всички действия, за които се събират такси, са избрани в член 300, алинея 1 на Закона за предучилищното и учебното обучение. Сред тях има и осем нови.
30 лв. ще коства провеждането на изпит по един предмет за валидиране на компетентности, добити посредством неофициално образование (извън системата на професионалните обучения) и информално (самостоятелно) учене. Самият документ за валидиране ще се издава против 10 лв..
10 лв. ще е таксата за разглеждане на заявление за одобрение на стратегия за образование за повишение на квалификацията на педагогическите експерти. Самата оценка на програмата за образование ще коства 100 лв.. 50 лв. ще е цената при смяна на обучители в стратегиите.
Нова е и таксата за образование по ограмотяване – 300 лв. на човек за 600 образователни часа в курс за 15 души. 540 лв. ще се събират за 1080 образователни часа за придобиване на компетентности за приключен прогимназиален стадий (в курс до 15 човека). За придобиване на подготвеност единствено за приключен клас от прогимназиален стадий ще се заплащат 180 лв. на човек за 360 образователни часа в курс до 15 души.
Документът планува също смяна в някои такси, събирани до момента. Разглеждането на заявление за разкриване на частна детска градина или учебно заведение се усилва от 100 на 150 лв.. Тази такса не е променяна 14 години, от приемането на предходното разпореждане, а разноските са се нараснали.
За оценка дали документите подхождат на нормативните условия, експертна оценка и издаване на всички мнения, позволения и решение за регистриране в Регистъра на институциите в системата на предучилищното и учебното обучение на професионална гимназия, обединено учебно заведение, спортно учебно заведение, учебно заведение по културата и учебно заведение по изкуствата ще коства 375 лв..
Няма смяна при разглеждането на заявление за одобрение на познавателна брошура, учебник или образователен комплект. То ще коства 10 лв., както до момента. Оценката на познавателна брошура или на учебник за сходство с държавния учебен стандарт за познавателните книжки, учебниците и образователните пособия остава 600 лв.. 975 лв. е таксата за оценка на образователен комплект за сходство с държавния учебен стандарт за познавателните книжки, учебниците и образователните пособия.
В постановлението са посочени и размерите на 16 такси, които ще се събират за образование на жители на трети страни, навършили 16 години. Те са съществували и до момента, само че са събирани по различен ред и във валута. Вечерната форма на дуално образование за тези жители ще се организира против 1377 лв. на човек, а задочната и отдалечена форма ще коства 924 лв.. 3070 лв. е таксата за самостоятелно образование на жители на трети страни на възраст над 16 години.
Таксите са обновени и избрани по методика, съобразена с разноските за съответните действия – нужното време, преподаватели и запаси.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР