Правителството прие Списък със защитените от държавата специалности от професии,

...
Правителството прие Списък със защитените от държавата специалности от професии,
Коментари Харесай

Министерски съвет обяви списък със защитени специалности

Правителството одобри Списък със предпазените от страната специалности от специалности, по които има дефицит на квалифицирани фрагменти на пазара на труда, заяви държавната пресслужба.
Министрите утвърдиха и критериите за определянето на тези специалности, както и изискванията и реда, по който паралелките, подготвящи такива фрагменти, да получават в допълнение финансиране.
От плана на държавното разпореждане се схваща, че предпазените специалности са 29 в действия като произвеждане на мляко, строителство на пътища, изолации в строителството и стъклопоставяне, компютърно моделиране и десениране на тъкани, полевъдство, пчеларство и бубарство, каменоделство, лазерна и оптична техника, електрообзавеждане в градския превоз, нуклеарна енергетика.
В различен лист са изброени 54 специалности, по които се чака дефицит на фрагменти вбъдеще - в строителството на пътища и здания, в бояджийството и изолацията на здания, в текстила и производството на дрехи и обувки, в автомобилния и жп превоза, в корабостроенето, в производството на самун и в грижите за децата.
Чрез включването на предпазените специалности и на специалностите, за които се чака дефицит на пазара на труда, в държавния план-прием в учебните заведения се основава опция за обезпечаване на фрагменти за области, които са предпочитани за развиването на стопанската система на районно равнище в средносрочен проект, се споделя в държавното известие.
Създава се опция за осъществяването на районни стратегии и планове за региона, чиято реализация би била застрашена, в случай че образованието по съответната компетентност се закрие.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР