Правителството прие решение за предложение до Народното събрание за ратифициране

...
Правителството прие решение за предложение до Народното събрание за ратифициране
Коментари Харесай

Кабинетът прати за ратификация в парламента договорите за F-16

Правителството одобри решение за предложение до Народното събрание за одобрение договорите за придобиване на американските изтребители F-16 за българските Военновъздушни сили (ВВС), оповестиха от Министерския съвет.

Договорите бяха подписани от военния министър Красимир Каракачанов на 11 юли. С тях се договаря доставката от държавното управление на Съединени американски щати за българските Военновъздушни сили на осем самолета F-16 Block 70 и обвързваното с тях съоръжение и въоръжение.

Кабинетът взе и решение за актуализация на бюджета за 2019 година, с което да се обезпечи финансирането на договорката за новите изтребители. Държавата ни би трябвало да заплати дължимата по договорите сума вкупом.

Всички 8 самолета би трябвало да бъдат доставени до 2023 година

С актуализацията държавното управление усилва разходната част на бюджета за защита с 2,1 милиарда лева, които да покрият договорката за самолетите, са споделя в известие на държавната пресслужба.

„ Финансирането на тази стратегия изисква актуализация по предложение на министъра на финансите и неговите оферти също ще бъдат изпратени в Народното събрание. Тези пари би трябвало да бъдат трансферирани в Министерството на защитата, защото бенефициент е МО и ръководството на средствата ще бъде от министъра на защитата взаимно с министъра на финансите”, изясни зам.- военният министър Атанас Запрянов.

Депозираните средства ще се употребяват от Агенцията на Съединени американски щати за съдействие в региона на защитата и сигурността за осъществяване на заплащания в хода на осъществяването на договорите. По четирите контракта няма скрити разноски, увери Запрянов.

Същевременно 271 млн. лева за осъществяване на други планове за рационализация на Българската войска няма да бъдат разходвани през актуалната година, стана ясно от решението на министерски съвет.

Процедурата за пазаруване на кораби е напреднала и контракт може да има още до края на тази година, предвижда Атанас Запрянов.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР