Правителството прие решение за подписване на Споразумението за свободна търговия

...
Правителството прие решение за подписване на Споразумението за свободна търговия
Коментари Харесай

Правителството одобри подписването на Споразумение за свободна търговия между ЕС и Сингапур

Правителството одобри решение за сключване на Споразумението за свободна търговия сред Европейския съюз и Република Сингапур.

Със съглашението се дефинират изискванията за икономическите оператори от Европейски Съюз в това число и от България да се възползват в цялостна степен от опциите, основани в Сингапур. С подписването на документа за българските експортьори ще се основат и условия за усъвършенстван достъп до пазара на артикули и услуги в Сингапур. Споразумението надвишава съществуващите в границите на СТО задължения в доста сфери, като услуги, публични поръчки, нетарифни бариери и отбрана на интелектуалната благосъстоятелност и други

Очаква се Споразумението за свободна търговия сред Европейския съюз и Република Сингапур да бъде подписано по време на 12-та среща на върха Азия-Европа (АСЕМ) на 18-19 октомври тази година.

Сингапур e значим стопански сътрудник и напъните ни са ориентирани към поощряване на двустранното съдействие и усилване на икономическите връзки сред двете страни, означават от Министерството на стопанската система. За България е значимо привличането на вложители, които биха могли да употребяват капацитета и преимуществата на страната ни като мост към големия пазар на Европейски Съюз и района.

България отдава значение на бързото подписване на Всеобхватното съглашение за свободна търговия сред Европейски Съюз и Сингапур, защото страните от Азия са предпочитан сътрудник за страните членки на Евросъюза, като през последните години страната ни също засилва съдействието си със страните от азиатския континент.

Споразумението планува либерализиране и улеснение на търговията и вложенията, включително основаване на зона за свободна търговия. Търговско съглашение, съдържа с изключение на разпореждания за намаляването на митата и нетарифните спънки в региона на търговията със артикули и услуги, също по този начин и разпореждания в други области, свързани с търговията - отбрана на интелектуалната благосъстоятелност, вложения, публични поръчки, конкуренция и стабилно развиване.

Чрез спогодбата се чака повече български артикули да влязат в Сингапур. Сключването на съглашението ще даде опция и за опознаване на българския пазар и капиталовата среда у нас.

Търговско-икономическите връзки сред България и Сингапур са на привили и отливи. За предходната годинаобщата стойност на двустранния стокообмен възлиза на 244.6 млн. щ.д., като се усилва с 3.6% по отношение на 2016-а. Износът възлиза на 205 млн. щ.д., отчитайки понижение от 0.1%, до момента в който вносът се равнява на 39.6 млн. щ.долара. положителната вест е, че външнотърговското салдо е позитивно за България през последните осем години, а за 2017-а е в размер на 165.4 млн. щ.долара.

Износът ни за Сингапур през предходната година се образува главно от масла, получени при дестилацията на каменовъглени катрани при висока температура (78.6%), рафинирана мед и медни сплави в занемарен тип (15.7%), интегрални схеми и електронни микрокомплекти (2.01%), сурови или необработени тютюни (0.43%) и други артикули с по-малък дял.

За 2017 максимален процентен дял във вноса ни от Сингапур заемат: елементи и такъми за транспортните средства (43.4%), автоматизирани машини за обработка на информация (27.4%), инсталация за спиране, отцепване, отбрана, разклоняване, включване или свързване на електрически вериги (8.2%), електрически батерии (7.3%), електрически апарати за жична телефония или телеграфия (2.1%) и други.

Сингапур е наложил възбрана за реклама на тютюневи произведения макар че продажбата на самите тютюневи артикули не е неразрешена. Забрана е наложена и на някои други артикули и услуги, като фармацевтични артикули, лекарства, както и на юридически, медицински и счетоводни услуги.

Алкохол, тютюневи произведения и моторни средства подлежат на обмитяване. Ако се внасят в страната сходни предмети, то те би трябвало да се заявяват.

Сингапурските вложения в България за интервала 1998 - 2017 година възлизат на 18.6 млн. евро. Няма данни за осъществени сингапурски вложения в България преди 1998 година.

Република Сингапур е островен град-държава в Югоизточна Азия, ситуирана в южната част на Малайския полуостров. Името Сингапур произлиза от санскрит, формирано е от думите синга, сингха ( "лъв ") и пура ( "град "), и значи "Лъвов град ". Девизът на града е: "Напред Сингапур ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР