Правителството прие решение за отмяна на РМС № 459 от

...
Правителството прие решение за отмяна на РМС № 459 от
Коментари Харесай

Приеха промени в режима за влизане в България заради Шенген

Правителството одобри решение за анулация на РМС № 459 от 3 юли 2014 година за одобрение използването на Решение № 565/2014/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 15 май 2014г.

С Решение (ЕС) 2024/210 на Съвета от 30 декември 2023 година, по отношение на цялостното използване на наредбите на достиженията на правото от Шенген в Република България и в Румъния, страната ни става част от Шенгенското пространство, считано от 31 март 2024 година, заради което РМС № 459/2014г. се анулира.

Ще продължи взаимното признание на издадените до 31 март 2024 година национални визи за кратковременен престой, национални визи за дълготраен престой и позволения за пребиване от управляващите на Румъния, които ще се признават за равностойни на български национални визи за директно прекосяване и за плануван престой до приключване на периода на тяхната годност.

В решението категорично е планувано, че издадените до 31 декември 2022 година национални визи за кратковременен престой, национални визи за дълготраен престой и позволения за пребиване от управляващите на Република Хърватия се признават за равностойни на български национални визи за директно прекосяване и за плануван престой до приключване на периода на тяхната годност.

Считано от 31 март 2024 година жителите на трети страни, притежатели на национални визи за кратковременен престой, национални визи за дълготраен престой и позволения за пребиване, издадени от управляващите на Кипър, няма да могат да влизат на територията на Република България с тези документи, защото Кипър е страна, която към момента не ползва в целокупност достиженията на правото от Шенген.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР