Правителството прие решение за изменение на Програма за гарантиране на

...
Правителството прие решение за изменение на Програма за гарантиране на
Коментари Харесай

Промяна в условията за безлихвените кредити, отпуснати заради епидемията

 Правителството одобри решение за изменение на " Програма за гарантиране на безлихвени заеми в отбрана на хора, лишени от опцията да поставят труд заради пандемията от COVID-19 ".

В хода на осъществяване на Програмата се откри, че заложените в нея условия в известна степен затрудняват достъпа на част от нуждаещите се лица да получат безлихвен заем. Част от предлаганите промени са свързани и произтичат и от процеса на сключване на съглашения сред Българската банка за развиване и комерсиалните банки за осъществяване на Програмата. Изменението на Програмата ще обезпечи по-голяма опция и достъп на по-широк кръг от лица до обезпеченото от страната финансиране.

Предлага се достъп до Програмата да имат лица, които дават отговор на условието да са страна по трудово правно отношение в последните 6 месеца, преди кандидатстването за заем. Това условие се отнася единствено за лицата по трудов контракт.

По отношение на самоосигуряващите се лица се планува лицето да търпи най-малко 20 % спад в приходите си за първото тримесечие на 2020 година, или за което и да е последващо календарно тримесечие на 2020 година, съпоставено с приходите му през съответното тримесечие на 2019 година

Създава се опция достъп до Програмата да имат, както лица с платени осигурителни вноски, по този начин и лица, които имат декларирани само че неплатени осигурителни вноски, за интервал от най-малко 6 месеца преди кандидатстването за заем.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР