Правителството прие решение, с което предлага на Президента на Република

...
Правителството прие решение, с което предлага на Президента на Република
Коментари Харесай

Вижте какво реши правителството днес, 22 декември

Правителството одобри решение, с което предлага на Президента на Република България да издаде декрет за награждаване на проф. доктор Георги Тодоров Тодоров, дм с медал „ Стара планина “ без лента - първа степен, без мечове, за извънредно огромните му заслуги за развиването на здравното обучение, просвета и процедура в Република България.

Предложението за награждаване е направено от Инициативен комитет от Медицински университет - София, включващ изявени университетски фрагменти в здравната просвета и обучение, които правят оценка високо изключителния принос на проф. Тодоров за развиването на хирургията и за образованието на студентите и специализантите по хирургия.

Проф. доктор Георги Тодоров приключва медицина в Медицинска академия - София през 1979 година, а през 1986 година придобива компетентност по хирургия. От 1985 година досега работи в Клиниката по хирургия „ Проф. доктор Александър Станишев “ към УМБАЛ „ Александровска “ ЕАД, която управлява от 2012 година През 2008 година проф. Тодоров е хабилитиран за доцент, а през 2013 година за професор към Катедрата по хирургия към Медицински факултет на Медицински университет - София, която управлява от 2012 година

Професионалните достижения на проф. Тодоров са от фундаментално значение за развиването на хирургията в България. Той вкарва редица модерни техники като ретроперитонеалната ендоскопска адреналектомия при деца и възрастни, лапароскопска спленектомия, лапароскопска дебелочревна хирургия, лапароскопско лекуване на хиатални хернии, бариатрична хирургия, минимално инвазивна тиреоидна хирургия.

Одобрена е Национална тактика за хората с увреждания за интервала 2021-2030 година

Правителството одобри Национална тактика за хората с увреждания за интервала 2021-2030 година Нейното осъществяване ще способства за основаването на по-добри условия и благоприятни условия на хората с увреждания да упражняват правата си и да вземат участие в обособените сфери на публичния живот равноправно с останалите български жители.

Стратегическите цели на документа са да се основат условия за самостоятелен живот и обществено включване на хората с увреждания в условия на налична среда; да се усъвършенства виталният им стандарт, както и достъпът им до обществена протекция, качествено приобщаващо обучение, опазване на здравето, претовареност и подобаващи условия на труд.

Предвидено е тези цели да се осъществят посредством ограничения, групирани в седем взаимосвързани и интегрирани цели със съответните предстоящи резултати от осъществяването. Мерките кореспондират с водещите политики за поощряване на общественото включване, обрисувани в други стратегически документи и национални стратегии.

В плана на тактика са избрани главните акценти на политиката в региона на правата на хората с увреждания като хоризонтална политика, свързани с осъществяването на политиките на пазара на труда, образованието, опазването на здравето, обезпечаването на резистентност и адекватност на обществените заплащания, превоза и осведомителните технологии, районното развиване и други

Предвижда се тактиката да се извършва до 2030 година посредством проекти за деяние. Наблюдението и оценката на осъществяването на стратегическите цели ще се прави от Министерството на труда и обществената политика въз основата на получената информацията от отрасловите министерства, институции и организации, а резултатите от наблюдението ще се показват в отчети за утвърждение от Министерския съвет.

Приета е Национална тактика за поощряване на равнопоставеността на дамите и мъжете за интервала 2021-2030 година

Правителството одобри Националната тактика за поощряване на равнопоставеността на дамите и мъжете за интервала 2021-2030 година. Основната цел на документа е да способства за постигането на фактическа равнопоставеност сред половете в България посредством използване на единна, поредна и устойчива държавна политика.

Стратегията има рамков темперамент и задава насоките за дейности в пет предпочитани области: равнопоставеност на дамите и мъжете на пазара на труда и равна степен на икономическа независимост; понижаване на разликите по пол в заплащането и доходите; поощряване на равнопоставеността на дамите и мъжете в процесите на взимане на решения; битка с насилието и отбрана и поддръжка на жертвите; превъзмогване на стандартите по пол в разнообразни сфери на публичния живот и на сексизма.

Стратегията е съотносима както с националното законодателство, по този начин и със стратегически документи и стратегии, които имат отношение към равнопоставеността на дамите и мъжете. Тя кореспондира и с интернационалните документи в региона на равнопоставеността на половете, недискриминацията и правата на индивида, към които България се е включила и има задължения за тяхното използване. Разработването на Стратегията е и в осъществяване на отключващите условия за потребление на средствата от Европейския съюз.

Одобрени са ограничения за дейно потребление на обществената оптична инфраструктура

Осем хиляди километра оптична инфраструктура са построени за потребностите на държавната администрация, като е обезпечена съгласуваност за над 100 общински центъра. Това сочи осъщественият обзор и разбор на наличността и потенциала на електронните съобщителни мрежи, ръководени от органи на изпълнителната власт и обществени предприятия. Днес държавното управление утвърди ограничения за ефикасното потребление на народен запас, с цел да се подсигуряват свързаността с минимални административни и финансови старания.

Съвместното потребление на съществуващата инфраструктура може да понижи разноските и да обезпечи качествена съгласуваност за обществените органи, жителите и бизнеса, в случай че се обезпечи достъп на операторите до неизползвания потенциал. Проучванията демонстрират, че близо 80 на 100 от цената на построяването на нови широколентови трасета се образува от полагането на нови канали и стълбове.

Мерките подчертават върху задължението на изпълнителната власт и обществените предприятия да извършват законовите си отговорности и да подават информация за плануваните или настоящи действия по разполагане на мрежова инфраструктура в Единната осведомителна точка, поддържана от Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията.

Институциите, които ръководят оперативни стратегии, в период до 15 януари 2021 година би трябвало да плануват условие при правене капиталови планове, да бъде включено построяването на защитни тръби и кабелни шахти в подземна инфраструктура, които могат да се употребяват от всички мрежови оператори. При планове с финансиране от бюджета, наложително би трябвало да се планува полагане на уреди, които да се употребяват при разполагането на електронни съобщителни мрежи.

Одобрено са спомагателни разходи/трансфери за погашение на стипендии и на еднократно финансово подкрепяне по Програмата на ограниченията за протекция на деца с изявени способности

Министерският съвет утвърди спомагателни разходи/трансфери за 2020 година за погашение на стипендии и на еднократно финансово подкрепяне по Програмата на ограниченията за протекция на деца с изявени способности от държавни, общински и частни учебни заведения през 2020 година

С постановлението се предлага да бъдат обезпечени средства за погашение на стипендии на възпитаници от учебните заведения по културата и изкуствата към Министерството на културата и на стипендии на учениците от общинските учебни заведения, които са придобили право на стипендия през интервала август-ноември в това число на 2020 година. Средствата са в размер на 26 505 лв., като: 22 320 лв., са предопределени за погашение на стипендии и еднократно финансово подкрепяне на учениците от учебните заведения по изкуствата и по културата към Министерството на културата; 4 185 лв. са предопределени за погашение на стипендия на седем възпитаници от общински учебни заведения.

Необходимите средства за погашение на стипендиите, посочени в член 1 от плана на разпореждане, са в границите на разчетените за тази активност, в централния бюджет средства за 2020 година

Целта на оферти план на разпореждане е обезпечаването на средства за реализиране на финансово подкрепяне на децата с изявени способности за разширение на опциите им за изява и насърчаване на развиването на техните креативен заложби.

Одобрени са вътрешнокомпенсирани промени по бюджетите на Министерството на културата и на Министерството на младежта и спорта

Министерският съвет утвърди вътрешнокомпенсирани промени на одобрените разноски по области на политики/бюджетни стратегии по бюджета на Министерството на културата за 2020 година. Сред бюджетните стратегии, по които се усилват одобрените разноските са: „ Опазване на недвижимото културно завещание “; „ Опазване и показване на движимото културно завещание и образните изкуства “; Национален фонд „ Култура “ и „ Обучение на фрагменти в региона на изкуството и културата “.

С друго държавно разпореждане се утвърждават вътрешнокомпенсирани промени на одобрените разноски по области на политики и бюджетни стратегии по бюджета на Министерството на младежта и спорта за 2020 година Мотивите за предлаганата промяна са свързани с нуждата от преструктуриране на одобрените средства по бюджета на министерството за 2020 година с оглед нуждата от финансово застраховане на действия по бюджетна стратегия „ Спортни обекти и съоръжения”.

Изолацията на жителите в условия на пандемия потвърди значимостта на двигателната интензивност за психическото здраве на нацията в изискванията на изолираност. В тази връзка се постанова възобновяване на спортни зали и обекти, в които посредством спортни занимания да се основат условия за превъзмогване на следствията от обществената изолираност.

Приоритетно направление както в Програмата за ръководство на Правителството на Република България за интервала 2017-2021 (цел 218), по този начин и в реализирането на политиката на Министерството на младежта и спорта, е привличането на децата към физическа интензивност и основаване на трайни привички за упражняване на спорт от най-ранна детска възраст. Програмите и дейностите, посредством които се реализира политиката в региона на спорта за всички, предпочитано са ориентирани към децата и младежите в трудоспособна възраст. Целта е да бъдат възобновени спортни зали и обекти, в които посредством спортни занимания да се основат условия с изключение на за повишение на двигателната интензивност на популацията и за превъзмогване на следствията от обществената изолираност.

Очакваните резултати от осъществяваната смяна са основаването на благоприятни условия за провеждането на подготвителни занимания в изискванията на пандемия при съответни условия и превъзмогване на следствията от изолираност.

Правителството се разпореди с парцели

Министерският съвет одобри решение за лишаване на аграрни земи от Министерство на защитата и включването им в Държавния аграрен фонд. Предмет на акта на Министерския съвет са два поземлени парцели, намиращи се в област Плевен, община Червен бряг, с. Телиш, м. „ Голия връх “.

На община Поморие се дава правото на благосъстоятелност върху парцел - частна държавна благосъстоятелност, намиращ се в град Поморие. Той съставлява терен с повърхност 7832 кв. м и е нужен за реализиране на действия по вълнозащита на акваторията, инфраструктурата и оборудванията на пристанище Поморие. Имотът е част от инфраструктурата на пристанището и предназначението му, дружно с кейовата стена, е да го защищава от нездравословното влияние на вълните.

С друго Решение държавното управление разгласи парцел - частна държавна благосъстоятелност, ръководен от Националната организация за приходите (НАП), за парцел - обществена държавна благосъстоятелност. Той се намира на ул. „ П. Р. Славейков “ № 47 в гр. Търговище и съставлява терен с повърхност 408 кв. м. Поземленият парцел е възложен на Национална агенция за приходите за осъществяване на функционалностите й и е придобил темперамент на обществена държавна благосъстоятелност, според Закона за държавната благосъстоятелност. Сградата, която е в него, е обществена държавна благосъстоятелност, и също се ръководи от организацията.

Министерският съвет също по този начин одобри Решение за предоставяне на единодушие за продажба на обособена част от лечебно заведение - недвижими парцели, благосъстоятелност на „ Специализирана болница по пневмофтизиатрични болести за дълготрайно лекуване и рехабилитация - Цар Фердинанд” ЕООД. „ СБПФЗПЛР - Цар Фердинанд” ЕООД, с. Искрец, е лечебно заведение - комерсиално сдружение със 100 на 100 държавно присъединяване в капитала. Обособената част от лечебното заведение съставляват жилища - жилища (общо 31 броя), находящи се в околност Санаториумът, с. Искрец, общ. Своге. Имотите са с отпаднала нужда за лечебното заведение и генерират единствено разноски, заради което управлението е декларирало предпочитание за освобождение от тях посредством продажба

Съгласно член 28, алинея 10 и алинея 9 от ЗПСК продажбата на обособени елементи от лечебни заведения, които са включени в листата по Приложение № 1 към член 3, алинея 1 на ЗПСК, какъвто е актуалният случай, може да се извърши след решение на Министерския съвет, по предложение на органа, упражняващ правата на благосъстоятелност в капитала на комерсиалното сдружение. Паричният запас, получен от продажбата на парцелите, ще остане в лечебното заведение и ще се употребява в сходство със ЗЛЗ и ЗПСК. На съображение член 10а, алинея 2, т. 1 от ЗПСК 20| на 100 от цената на договорката ще бъдат импортирани в централния бюджет.

Правителството позволи осъществяването на хидротехнически работи за удълбочаване на Канал 1 и Канал 2 в Пристанище Варна

Министерският съвет позволи осъществяването на хидротехнически работи по отношение на удълбочаване на Канал 1 и Канал 2 в Пристанище Варна. Дейностите ще се правят от „ Транспортно строителство и възстановяване” ЕАД, в осъществяване на подписано съглашение през 2019 година с Държавно дружество „ Пристанищна инфраструктура”. Разрешението е за период от 510 дни от датата на постановяване на решението.

Мениджър на хотел ще е почетен консул на България в Мадагаскар

Министерският съвет назначи Стефана Сбиркова за почетен консул на България в Мадагаскар. Нейното седалище ще бъде в столицата Антананариво, а консулският й окръг ще обгръща територията на цялата страна. Стефана Сбиркова е основен управител на хотел в Антананариво. Завършила е висшето си обучение в Париж и от 17 години живее в Мадагаскар със брачна половинка си и двете си деца. Владее френски и британски език и употребява съветски и малгашки.

Правителството утвърди планове на Ноти за присъединение (NOAs)

Министерският съвет утвърди планове на Ноти за присъединение (NOAs) на Република България към Меморандума за съгласие сред държавното управление на Великото херцогство Люксембург и Щаба на Върховния главнокомандващ на Съюзното командване на НАТО по трансформацията, както и Върховното основно командване на Обединените въоръжени сили в Европа, по отношение на обезпечаването на поддръжка от страната хазаин за осъществяване на операции/учения/подобна военна активност на НАТО и Меморандума за съгласие сред държавното управление на Черна гора и Върховното основно командване на Обединените въоръжени сили в Европа и Щаба на Върховния главнокомандващ на Съюзното командване на НАТО по трансформацията, по отношение на обезпечаване на поддръжка от страната хазаин за осъществяване на интервенции и учения на Организацията на Северноатлантическия контракт.

С цитираното Решение на Министерския съвет, се основават нужните условия за присъединяване в процеса на обмисляне и приемане на поддръжка от страната хазаин за военни формирования от въоръжените сили на Република България, при присъединяване в учения/операции и други военни дейности, провеждани от НАТО на териториите на упоменатите страни. С това се покачват оперативните качества и интегритета към груповата защита.

Одобрени са резултатите от българското присъединяване в видеоконференции на отраслови министри от страните членки на Европейски Съюз

Министерският съвет утвърди резултатите от присъединяване на България на 30 ноември в неофициалната видеоконференция на Съвета по обучение, юноша, просвета и спорт на Европейски Съюз, част „ Образование “, в която взе участие министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Участниците във видеоконференцията разискаха тематиката за оформяне на Европейското просветително пространство и идната стратегическа рамка за европейско съдействие в образованието и образованието - „ Пътят напред “. България поддържа политиките за развиването на ЕОП и изрази подготвеност за бъдещо съдействие за реализиране на амбициозните цели, посочени в известието на Европейска комисия за ЕОП. Министрите бяха единомислещи, че само с качествено обучение може да се реализира стабилно икономическо възобновяване след рецесията с COVID-19. Те се сплотиха и към тезата за нужда от тясно съдействие сред просветителното и научно изследователското пространство, което съгласно тях ще отвори опция за развиване на насочени към бъдещето научни дисциплини.

На срещата бе подложен акцент и върху ролята на учителите, като значителен детайл по пътя за реализиране на качествено и приобщаващо обучение, изключително в изискванията на рецесията с COVID-19 и прекосяването към цифрово образование. България изрази мнение, че в центъра на качественото обучение стоят учителите и ще продължи с напъните за повишение на привлекателността на учителската специалност. Министър Вълчев уточни, че партньорството сред страните членки в региона на образованието изисква повсеместен метод, който да подсигурява надграждане и взаимосвързаност на политиките в бранша. Според него висококачественото, приобщаващо, ценностно-ориентирано и продължаващо през целия живот обучение, би трябвало да е съобразено с националните просветителни обичаи и целите на страните. Участниците разискаха и напредъка на договарянията по Регламента на Програма „ Еразъм “ 2021-2027 година и заключенията на Съвета на Европейски Съюз за цифровото обучение. В рамките на онлайн конференцията беше утвърдена Декларацията „ Оснабрюк “ за професионалното обучение и образование.

Правителството утвърди също резултатите от неофициалните срещи на министрите от Европейския съюз, отговарящи за градската политика и териториалното доближаване, извършени във видеоконферентен формат на 30 ноември и 1 декември. В рамките на двете срещи министрите одобриха единомислещо Новата Лайпцигска харта „ Трансформиращата мощ на градовете за общото богатство “ и документа за нейното използване „ Чрез многостепенно ръководство: Следващи стъпки за Градския дневен ред на Европейски Съюз “. Одобрен беше и Териториалният дневен ред 2030 „ Бъдеще за всички места “, дружно със Заключения на Германското председателство по отношение на териториалното доближаване, Териториалния дневен ред 2030 и пускане на процеса на осъществяване.

Новата Лайпцигска харта обрисува бъдещото осъществяване на Градския дневен ред след 2020 г„ включващо поддържане и усилване на съдействието на доста равнища и с разнообразни заинтригувани страни, реализиране на по-добро контролиране, по-добро финансиране и координация на политиките, обезпечаване на по-добро познание и по-силна връзка и ръководство на Градския дневен ред с ефикасни структури за взимане на решения и поддръжка.

С приемането на Териториалния дневен ред на Европейски Съюз 2030 министрите подчертаха смисъла на стратегическото пространствено обмисляне, като се дава ориентировка за реализирането му и се приканва за усилване на териториалното измерение на секторните политики на всички равнища на ръководство. Целта на Териториалния дневен ред на Европейски Съюз 2030 е да се насърчи приобщаващо и стабилно бъдеще за всички места и да се подкрепи постигането на задачите за стабилно развиване в Европа.

Неформален видеоконферентен диалог сред министрите на стопанската система и на финансите на страните - членки на Европейския съюз се организира на 1 декември. В рамките на диалога беше показана информация за договарянията по отношение на промените на Директивата на Съвета по отношение на административното съдействие в региона на данъчното облагане (ДАК 7). Министрите бяха осведомени и с отчета на Председателството за напредъка по укрепването на Банковия съюз. Проведена беше консенсусна полемика по плана на заключенията на Съвета по отношение на проекта за деяние на Европейска комисия за Съюза на финансовите пазари. Комисията показа дейностите, които смята за предпочитани до края на 2021 година В подтекста на Европейския учебен срок за 2021 година беше показан Доклад за механизма за предизвестие и Препоръка по отношение на икономическата политика на еврозоната. В презентацията беше включена и оценка на икономическата обстановка въз основа на Есенната прогноза на Европейска комисия. Министрите обмениха отзиви по отношение на главните провокации в региона на интернационалното данъчно облагане. Европейската счете палата показа своя годишен отчет за осъществяването на бюджета на Европейския съюз за финансовата 2019 година

На 2 декември се състоя неофициална видеоконферентна среща на министрите на правораздаването на страните членки на Европейски Съюз. Министрите разискаха тематиката по отношение на правосъдните аспекти на битката против тероризма, като Германското председателство осведоми делегациите за редица въпроси, в това число поддръжката за потърпевшите от тероризъм, цифровото съдействие, наказателното гонене на задгранични бойци-терористи и други Беше извършена полемика по отношение на речта на омразата онлайн и радикализацията. България поддържа разискването на бъдеща европейска правна рамка, съгласно която доставчиците на телекомуникационни услуги да рапортуват на националните органи за изявления, съдържащи насилствена тирада на омразата, в това число терористична агитация. Държавите членки означиха високата степен на значимост на допустимо най-скорошното започване на договарянията с Европейския парламент по предложенията за Регламент и Директива за възстановяване на трансграничния достъп до електронни доказателства, на намирането на работещо решение във връзка с съхраняването на данни, както и на ускоряването на приемането на Регламента за унищожаване на терористично наличие онлайн.

В рамките на съвещанието беше извършена полемика по отношение на обвързваните с правораздаването аспекти на върховенството на правото, по-специално във връзка с правосъдната самостоятелност и качеството и успеваемостта на правосъдната система. Председателството показа и концепцията за основаване на европейски конгрес за съдии, посредством който магистратите да обменят отзиви по отношение на полезностите, обвързващи всички страни членки. България оцени позитивно превантивния темперамент на новия водоравен механизъм и самодейността на Председателството за осъществяване на политически спор и продан на положителни практики. Подчертано бе, че през последните месеци върховенството на правото и независимостта на правосъдните системи са изправени пред ново предизвикателство - пандемията от COVID-19, която се е отразила и върху правораздаването и ръководството на правосъдната система. Ясно бе обрисувана нуждата от развиване на електронното правораздаване с оглед осъществяване на основните функционалности на правосъдните органи.

Неформална видеоконференция на министрите по заетостта и обществената политика беше извършена на 3 декември. По време на форума бяха разисквани изискванията на труд при работата посредством интернет платформи и използването на Стратегията на Европейската комисия за тъждество на половете 2020 - 2025 година, чиято цел е да се реализира равно присъединяване на дамите и мъжете на пазара на труда. Министрите подчертаха, че равенството по пол е съществена полезност на Европейския съюз. В тази връзка бяха показани образци за налични и висококачествени грижи и услуги, които са изискване за по-равномерно шерване на платена и неплатена работа сред дами и мъже. Председателството на Съвета на Европейски Съюз показа взаимната декларация на страните членки за поддръжка на фамилиите и битката с детската беднотия в изискванията на COVID-19, създадена в границите на актуалното председателско трио. Декларацията бе подкрепена от 23 страни членки, в това число и от България.

Министерският съвет утвърди също резултатите от постоянното съвещание на Съвета „ Общи въпроси " (СОВ), което се организира на 8 декември посредством видеоконферентна връзка. Участниците в СОВ приготвиха постоянното съвещание на Европейския съвет на 10-11 декември. Основните тематики, които включиха в дневния реда бяха COVID-19, изменение на климата, сигурност и външни връзки.

По време на съвещанието беше маркирана поддръжката и интензивната работа на България за реализиране на климатична индиферентност на Европейски Съюз до 2050 година В същото страната ни изрази увереност, че са нужни ясни насоки от водачите за реализиране на съглашение. България изрази поддръжката си за общи старания и тясната съгласуваност сред страните от Европейски Съюз в битката с COVID-19. Според страната ни са нужни безвредни, ефикасни и общодостъпни ваксини, а ограниченията, които се подхващат, не би трябвало да попречват свободното придвижване в Европейски Съюз.

Съветът разиска и хода на договарянията с Англия. Ръководителят на екипа за договаряния от страна на Европейски Съюз Мишел Барние показа последните развития в преговорния развой, признавайки, че опциите за договаряне на уравновесено съглашение до края на преходния интервал са напълно лимитирани. От своя страна България съобщи поддръжката си за подписване на съглашение, само че не непременно, призовавайки за опазване на единение и за усилване на подготовката за всички вероятни сюжети.

На съвещанието беше разискван въпросът за разширението на Европейски Съюз и присъединение на Република Северна Македония и Албания. България показа позицията и причините, заради които страната ни е принудена да отсрочи започването на договаряния с Република Северна Македония. Чрез изразената позиция беше очебийно, че страната ни не цели закъснение на присъединението на Република Северна Македония към Европейски Съюз, а превъзмогване на проблемите. В същото време България удостовери поддръжката си за плана за преговорна рамка с Албания, който следва да бъде признат от Съвета. Страната ни изрази подготвеност да продължи градивното присъединяване в договарянията за приемане на изводи на Съвета по политиката на разширение и Процеса за стабилизиране и асоцииране.

Открива се процедура за възлагане на концесия за морски плаж „ Сахара 1 “

Министерският съвет взе решение да бъде открита процедура за възлагане на концесия за част от морски плаж „ Сахара 1 “, община Варна, област Варна. С нея се цели обезопасяване на морския плаж и даване на услуги от публичен интерес за периода на концесията.

Процедурата се организира по реда на Закона устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Предлага се срокът на концесията да е 15 години. Той е аргументиран от позиция на периода за откупуване на вложенията и визията за дълготрайно развиване на морския плаж.

Размерът на минималното годишно концесионно заплащане е 26 043,47 лв. без Данък добавена стойност. Той е избран според признатата от Министерския съвет Методика за установяване минималния размер на концесионното заплащане за морските плажове - обекти на концесия, по реда на член 8, алинея 2 и 3 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

С актуалното решение се цели да се обезпечи част от морски плаж „ Сахара 1 “, община Варна, област Варна със наложителните действия по ЗУЧК - обезпечаване на водното избавяне, застраховане на прилежащата акватория, здравното и здравното обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж и даване на услуги от публичен интерес.

„ ДЕС-М " ЕООД ще добива гнайси от три сектора на находище „ Раденка "

„ ДЕС-М " ЕООД, с. Крушево, ще добива скалнооблицовъчни материали - гнайси, от находище „ Раденка ", сектори „ Урвата ", „ Лозята " и „ Кавака ". Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му съвещание, с което сдружението е несъмнено за концесионер. Находище „ Раденка " е ситуирано в землището на с. Крушево, община Гърмен, област Благоевград. Концесията за него се дава за период от 35 години, като през този интервал „ ДЕС-М " ЕООД ще вложи над 200 хиляди лева за добива. Очакваните концесионни заплащания за целия интервал на контракта надвишават 276.5 хиляди лева В сходство с условията на Закона за подземните благосъстояния приходите от тях постъпват в държавния бюджет и в бюджета на общината по местоположение на концесионната повърхност - в тази ситуация това е община Гърмен.

Правителството одобри допълнения на Тарифата за държавните такси, събирани от Агенцията по вписванията

Правителството одобри допълнения на Тарифата за държавните такси, събирани от Агенцията по вписванията, с които се дефинират такси за новите електронни услуги, въведени с новите промени в Правилника за вписванията.

За поискано по електронен път засвидетелствуване верността на преписи и извлечения от документи бумаги, съхранявани в Службата по вписванията, таксата ще е в размер на 5 лева, а за даване на копие на документ посредством далечен достъп до Информационната система - 2,50 лева

Допълненията, които се оферират, имат за цел улеснение на създаването и предлагането на нови електронни услуги от страна на Агенцията по вписванията. Тези услуги са от кръга ограничения за въвеждане на електронното държавно управление в сходство с признатата от държавното управление Стратегия за въвеждане на електронното ръководство и обвързваните с нея политики и стратегически документи.

Министерството на правораздаването предлага изменение в Правилника за вписванията

Министерството на правораздаването предлага промени в Правилника за вписванията, утвърден с Постановление № 1486 на Министерския съвет от 1951 година Приемането на препоръчаните промени ще е следващата стъпка в посока на развиването на системата на електронно правораздаване и електронно държавно управление в Република България. Чрез тях ще се обезпечи по-нататъшното развиване на системата от услуги, изпълнявани от службите по вписванията, в посока гарантиране на сигурността на гражданския оборот и публичността на вписванията и предотвратяването на имотните измами.

С промените се уточняват формалните документи, които се издават от Агенцията по геодезия, картография и кадастър и които се ползват към подлежащия на регистриране акт, в случаите, когато недвижимият парцел се намира в регион с утвърдена кадастрална карта.

Предлага се и цялостна електронизация на входящия указател, азбучния справочник, партидната книга, регистъра за информации, регистъра за отводите и постановените по тях избрания.

По отношение на производствата с акцесорен темперамент към вписванията: издаването на информации по нотариалните книги (писмени и устни), издаването на преписи и преписи или извлечения от вписаните актове и издаването на удостоверения за вещни тежести се оферират две кардинални нововъведения. От една страна, се дава опция за информации и по регистрите, а освен по партидните книги. От друга страна, се вкарва опция за иницииране на тези производства и съответните им услуги по електронен път посредством далечен достъп и посредством електронен документ за инициирането им (молба/заявление).

Предлага се времевият интервал, за който се желае удостоверението за лице или парцел, да бъде посочен от заявителя.

С 20 155 800 лв. се усилват оптималните размери на уговорките за разноски, които могат да бъдат поети през 2020 година по бюджета на Министерството на правораздаването

Министерския съвет утвърди нарастване на одобрения с член 13, алинея 3 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2020 година индикатор по бюджета на Министерството на правораздаването оптимален размер на уговорките за разноски, които могат да бъдат поети за 2020 година, със сума в размер на 20 155 800 лв..

Увеличението се постанова от събитието, че Агенция по вписванията (АВ) управлява пет регистъра с национално значение - Имотен указател, Търговски указател и Регистър на юридическите лица с нестопанска цел, Регистър БУЛСТАТ и Регистър на имуществените връзки на съпрузите, като извършва функционалностите, свързани с воденето и съхраняването на националните електронни регистри и даването на обществени услуги от тях.

В тази връзка АВ подписа Рамков контракт е „ Информационно обслужване “ АД за осъществяване на действия по систематична интеграция, попадащи в обсега на член 7с от ЗЕУ, включващи даването на услуги по създаване, поддържане, развиване и наблюдаване на работоспособността на осведомителните и информационните системи, както и действия, които обезпечават осъществяването на тези услуги за интервал до 31.12.2023 година Съгласно контракта общата цена е в размер на 26 124 000 лева, като задължението по рамковия контракт се поема в годината на сключване, само че отговорностите по него са разсрочени в интервала на осъществяване и зависят от съответно предоставени и изпълнени поръчки от систематичния интегратор.

Изменя се Тарифа № 4 за таксите, събирани в системата на Министерство на вътрешните работи по Закона за държавните такси

Министерският съвет одобри промени в Тарифа № 4 за таксите, които се събират в системата на Министерството на вътрешните работи по Закона за държавните такси, призната с Постановление на Министерски съвет № 53 на Министерския съвет от 1998 година

С „ Преходни и заключителни разпореждания “ на Закона за изменение и допълнение на Закона за автомобилните транспорти (Обн. Дъждовни води, бр. 60 от 2020 г.), в Закона за придвижването по пътищата (ЗДвП) е основан нов член 145а, според който преди прекачване на собствеността на записано моторно транспортно средство притежателят на прехвърляното транспортно средство може да подаде заявление за опазване на регистрационния номер на транспортното средство за регистрацията на друго транспортно средство от същата категория и преустановяване на регистрацията на транспортното средство, като заплати такса в размер, избран в цена на Министерския съвет.

С Постановлението за изменение и допълнение на Тарифа № 4 се извършва наредбата на член 145а, алинея 1 от ЗДвП, като в член 26 от „ Раздел V „ Такси по Закона за придвижването по пътищата “ досегашният текст става алинея 1 и се основава алинея 2, в сходство с която за опазване на регистрационния номер на транспортното средство за регистрация на друго транспортно средство от същата категория, декларирано от притежателя, се събират следните такси: 1. за регистрационен номер по алинея 1, т. 3 (за право на прилагане на табели с регистрационен номер за коли с четири идентични числа в следващия номер) - 300 лева.; 2. за регистрационен номер по алинея 1, т. 4 (за право на прилагане на табели с регистрационен номер за коли с композиция от числа: „ аа-вв “; „ ав-ва “; „ ав-ав “, където „ а “ и „ в “ са разнообразни цифри от „ 0 “ до „ 9 “, и за табели с регистрационен номер с композиция от четири числа по желание) - 200 лева.; за регистрационен номер по алинея 1, т. 5 (за право на прилагане на табели е регистрационен номер за коли с композиция от шест букви и/или числа по желание) - 1000 лева.; за регистрационен номер отвън случаите на алинея 1, т. 3,4 и 5 на член 26 от Тарифа№ 4 - 100 лева

Правителството утвърди промени в Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за интервала 2021-2023 година

Правителството утвърди промени в Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за интервала 2021-2023 година, утвърдена с Решение № 778 на Министерския съвет от 2020 година. С измененията се обезпечава координация на параметрите в Актуализираната средносрочна прогноза за интервала 2021-2023 година с признатите от Народното събрание бюджетни закони за 2021 година, както и с измененията в данъчните закони.

Промените в Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за интервала 2021- 2023 година са направени въз основа на условията на Закона за обществените финанси като значим детайл на положителното ръководство на обществените финанси. Привеждането на бюджетните индикатори на първостепенните разпоредители с бюджет за интервала 2021- 2023 година в сходство с параметрите на признатите от Народното събрание бюджетни закони за 2021 година ще обезпечи обновена база, която е нужна на първостепенните разпоредители с бюджет за реалистично обмисляне на средносрочните им бюджетни прогнози за идващия интервал 2022-2024 година

С приемането на тези промени се цели повишение на прозрачността на бюджетния развой и на качеството на информацията, съдържаща се в бюджетните документи, ка
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР