Правителството прие решение, с което официално поиска от София пренос

...
Правителството прие решение, с което официално поиска от София пренос
Коментари Харесай

Кабинетът прие плана за Перник, чака се решение от СОС

Правителството одобри решение, с което публично изиска от София транспорт на вода за Перник. Според него министрите на стопанската система, на районното развиване и благоустройството и на околната среда и водите насочат искане до Столичния общински съвет да прегледа опцията за възмездно прекосяване на водни количества от 300 л/сек. през водопреносната мрежа на София, нужни за подкрепяне на водоснабдяването на Перник. Водата ще пристигна от язовир " Белмекен ", ще премине през бент. " Бели Искър ", а оттова през водопроводите на София ще стигне до Мало Бучино. След това би трябвало да бъдат построени в допълнение 13,5 км тръбопроводи до кв. " Изток " на Перник.

Регионалният министър Петя Аврамова разгласи, че е имало среща на представители на Камарата на строителите в България с премиера Бойко Борисов, на която са декларирали подготвеност да оказват помощ за построяването на помпената станция и водопровода. Икономическият министърът Емил Караниколов заяви, че са открити нужните тръби за свързване на водопреносната мрежа в чужбина, като за превозването им ще са нужни към 300 камиона. Част от тръбите към този момент са създадени, а другите ще бъдат подготвени в къс период.

Все още не е ясно обаче по кое време ще бъде квалифициран и импортиран отчет в Столичния общински съвет. Най-ранният вероятен вид е изключително съвещание да се свика в понеделник 27 януари, като преди този момент решението би трябвало да мине и през отраслова комисия към СОС. Вчера на постоянното съвещание на съветниците в отговор на въпрос на водача на Българска социалистическа партия в София Калоян Паргов кметът Йорданка Фандъкова съобщи, че е поискала от концесионера на ВиК мрежата на столицата " Софийска вода " да изготви информация и разбор по въпроса, с цел да може колкото се може по-бързо да стане подготвен и окончателният отчет. Паргов прикани съветниците да получат документа най-малко два дни преди сесията, с цел да вземат осведомено решение. Той напомни, че бент. " Бели Искър " работи на полуавариен режим, а по водопреносната мрежа на Перник се губи към 70 на 100 от водата.

Според предварителните планове на кабинета за реализирането на проекта ще трябват към 45 дни, което значи, че тръбопроводът може да е подготвен най-рано в средата на март. В същото време министър Караниколов преди 5 дни съобщи, че Перник има вода за още 32 дни.

Кметът на града Станислав Владимиров разгласи, че продължаващата липса на вода основава риск от зараза от хепатит. Във водата е намерено и повишено равнището на манган. Общината е поръчала 10 химически тоалетни с умивалници, които да разположи из града.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР