Правителството прие промени в Закона за защита от вредното въздействие

...
Правителството прие промени в Закона за защита от вредното въздействие
Коментари Харесай

Вносът на живак ще е възможен само по изключение

Правителството одобри промени в Закона за отбрана от нездравословното влияние на химичните субстанции и смеси, свързани с живака, с които вкарва нови административни и контролни ограничения.

Причина за смяната е нов европейски правилник. С използването му се подсигурява високо равнище на отбрана на здравето на индивида и околната среда от антропогенни излъчвания и изпускания на живак и живачни съединения посредством възбрана за импорт и експорт на живак и артикули с прибавен живак. Въвеждат се и ограничавания за използването на живак в индустриални процеси, артикули, ръчен и дребномащабен рандеман и преправка на злато, както и условия за отпадъците от живак.

Предвижда се изключение от възбраната за импорт посредством даване на документално единодушие за импорт на живак и смеси на живака, изброени в приложение към регламента, за позволени използва в страната, при съблюдаване на избрани условия. Ще се прави и оценка за приложимостта на критериите за разрешаване производството на нови артикули с прибавен живак или нови процеси с използването на живак.

В Европейски Съюз и страните членки към този момент са осъществени доста от опциите за понижаване използването на живак, се споделя в известието на държавната пресслужба. С въвеждането на новите условия се обгръща целият витален цикъл на живака – от неговия рандеман до екологосъобразното неутрализиране на отпадъците от живак. Прилагат се ограничения за надзор за елиминиране или ограничение във времето на артикули и процеси, които съдържат или употребяват живак.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР