Правителството прие промени в Закона за домашното насилие, обяви след

...
Правителството прие промени в Закона за домашното насилие, обяви след
Коментари Харесай

Кабинетът прие решение за безплатна правна помощ за жертви на насилие

Правителството одобри промени в Закона за домашното принуждение, разгласи след съвещанието на Министерския съвет правосъдният министър Надежда Йорданова.

" Това е една от ограниченията, които са включени в съдружното съглашение. Засилваме отбраната на жертвите на домашно принуждение, като разширяваме обсега на законодателството и вършим отбраната по-достъпна и по-бърза. Даваме опция в по-голяма степен потърпевшите да употребяват безвъзмездна правна помощ ", добави тя.

Вчера от Министерство на вътрешните работи оповестиха, че 1738 души са станали жертва на домашно принуждение единствено за първите 5 месеца от годината. От тях над 400 са деца.

Със законодателните промени се основава осведомителна система, която да поддържа статистика за закононарушенията на домашно принуждение.

" Ще има народен орган, който ще следи всички политики по въпроса. Държавата се ангажира да поддържа предпазените жилища и построяването на консултативни центрове, в които да се дават сложни услуги на лицата, потърпевши от домашно принуждение ", уточни още Надежда Йорданова.

Тя заяви още, че напълно скоро ще е подготвен законопроектът за следствие и търсене на отговорност на основния прокурор. " Експертните диспути в Министерство на правораздаването завършиха ", добави министърът в оставка.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР