Правителството прие промени в Тарифата за таксите, които се събират

...
Правителството прие промени в Тарифата за таксите, които се събират
Коментари Харесай

Променят се таксите за услугите на Агенция "Митници"

Правителството одобри промени в Тарифата за таксите, които се събират от Агенция „ Митници “ по член 12 от Закона за митниците, оповестиха от държавната пресслужба.

Промените целят актуализация на размера на таксите, събирани от Агенцията за в допълнение предоставени услуги, категорично поискани от физически и юридически лица, който все още не е съгласуван с икономическите условия и с разноските на митническата администрация за даването на услугите. Новият размер на таксите включва направените директни и непреки разноски, свързани с даването на съответната услуга, и е в сходство с признатата от Министерски съвет Методика за установяване на разходоориентиран размер на таксите.

Също по този начин се анулират и променят разпореждания, свързани с европейското и национално митническо законодателство и с Регламент (ЕС) №608/2013 по отношение на отбраната на правата върху интелектуалната благосъстоятелност, реализирана от митническите органи.

Освен тези промени държавното управление утвърди и законопроект за изменение и допълнение на Закона за митниците и предлага на Народното събрание да го одобри. Целта на законопроекта е да се приведе националното законодателство в сходство с митническото законодателство на Европейски Съюз, както и да се понижи административната тежест за жителите. Сред облекченията за жителите е предлагането да се регламентира служебното събиране на информация по отношение на правосъдния статус при постъпване на работа в митническата администрация. С цел улеснение на процеса по подаване на заявки и издаване на позволения, се вкарва наредба, която да разрешава заявки за потребление на пломби от специфичен вид да се подават до същия митнически орган, способен за издаване на позволение за даване на статус на утвърден спедитор, в случаите, при които пломбите ще се употребяват по отношение на такова позволение.

Предвид усъвършенстването на структурата на Централно митническо ръководство, в границите на общата бройка се основава нова служба – заместник-директор на дирекция в Агенция „ Митници “. Чрез нея ще се подкрепят шефовете на дирекции в профилираната администрация на Централно митническо ръководство за реализиране на функционалностите на административното звено.
Със законопроекта се отстраняват недостатъци в съществуващата все още нормативна уредба и се уточняват наредбите за уеднаквяване на практиката.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР