Правителството прие промени в Правилника за устройството и организацията на

...
Правителството прие промени в Правилника за устройството и организацията на
Коментари Харесай

Кабинетът прие част от промените за ТЕЛК-овете


Правителството одобри промени в Правилника за устройството и организацията на работа на органите на здравната експертиза и на районните картотеки на медицинските експертизи. Целта е Правилникът да бъде синхронизиран с последните промени на Закона за здравето. Очаква се също по този начин с направените промени да се понижи административната тежест за освидетелстваните лица посредством въвеждане на организационни промени в работата на ТЕЛК и НЕЛК - по-кратки периоди за освидетелстване, неангажиране с явяване пред ТЕЛК и НЕЛК за осъществяване на клиничен обзор, когато здравната документи обективизира здравословното положение изцяло.

Друга цел на смяната е по-лесното съставяне на съставите на ТЕЛК и основаване на по-гъвкава работа на комисиите поради опцията лекарите да реализират и други действия с изключение на здравната експертиза, както, и заради унищожаване на условието те да работят в ТЕЛК наложително на трудов контракт и на цялостен работен ден.

Правителството утвърди промени и в Наредбата за здравната експертиза, с което се цели осъвременяване и обективизиране на експертизата. Предлага се и опростяване на модела на оценяване като се отстранява математическата формула на пресмятане при голям брой

увреждания. Очаква се с измененията в Наредбата да се отстрани субективизмът при установяване на крайния % трайно понижена продуктивност (ТНР) на лицата с увреждания. Това ще се реализира с въвеждането на точни и медицински обосновани критерии при установяване на инвалидизиращите увреждания в сходство със актуалните медицински постижения.

Всичко това ще способства за по-обективна проследимост на работата на органите на здравната експертиза и за по-лесен надзор върху целия развой на здравната експертиза. С измененията хората с увреждания ще могат да разчитат на нараснала бистрота, обективност и изясненост при осъществяването на здравната оценка на ТНР/степента на увреждането им.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР