Правителството прие промени в четири постановления, свързани с финансирането, приема

...
Правителството прие промени в четири постановления, свързани с финансирането, приема
Коментари Харесай

Промени във финансирането на приема и отпускането на стипендии за държавните висши училища

Правителството одобри промени в четири постановления, свързани с финансирането, приема и отпущането на стипендии в държавните висши учебни заведения и научните организации.

Промените в Постановление на Министерски съвет 328/2015 година са свързани с осъществяване на проекта по Стратегията за развиване на висшето обучение в Република България за интервала 2014-2020 година, който планува делът от средствата за прехрана на образованието, получавани въз основа на сложна оценка за качеството на образованието и сходството му с потребностите на пазара на труда, да нарасне на 50 на 100 през 2018 година и на 60 на 100 през 2020 година

Във връзка с това са въведени два спомагателни коефициента. Първият е за предпочитани професионални посоки с намаляващ банкет, като за тях се следи регистриран интервал от 5 години обратно във времето. Вторият коефициент е единствено за образования, провеждани по професионални посоки в избрани области на страната с невисок стопански статус.

Това са областите Видин, Враца, Кърджали, Смолян и Ловеч, където има филиали на държавни висши учебни заведения. Целта от въвеждането на първия спомагателен коефициент е да бъде поощрен приемът по предпочитани професионални посоки там, където няма задоволително интерес от страна на претендент студентите. Вторият коефициент се вкарва на териториален принцип, с цел да бъде подкрепено образованието в области на страната със едва икономическо развиване, в които има филиали на университети.

В резултат на насърчаващ механизъм беше повишен приемът във висшите учебни заведения по професионално направление (ПН) „ Информатика и компютърни науки “ и ПН „ Комуникационна и компютърна техника “. Достигнатият по-голям брой на признатите студенти по тези професионални посоки през двете образователни 2016/2017 и 2017/2018 години дава опция за стабилно обмисляне на по-голям брой на одобряваните студенти през идващите образователни години. Затова се предлага да отпаднат спомагателните преференции за тях, планувани в Постановление на Министерски съвет 64/2016 за изискванията и реда за одобряване на броя на одобряваните за образование студенти и докторанти в държавните висши учебни заведения и за приемане на Списък на предпочитаните професионални посоки и на Списък на предпазените специалности.

Предвижда се също оптимално допустимият брой на одобряваните за образование студенти и докторанти да се дефинира за еднакъв на свободния потенциал на съответното професионално направление и да се ползва, с изключение на за ПН „ Математика “, и за “Педагогика на образованието по… “, „ Религия и теология “, „ Физически науки “, „ Химически науки “, „ Енергетика “, „ Материали и материалознание “ и „ Химически технологии “.

С измененията се планува още да не се предлага за одобряване банкет за неприоритетни професионални посоки, за които оптимално допустимият брой на одобряваните за образование студенти и докторанти е под 15. Целта е да се форсира процесът по усъвършенстване броя на професионалните посоки, по които висшите учебни заведения организират образование.

Друга смяна е обвързвана с опцията за одобряване на по-голям брой на студенти във висши учебни заведения, които образоват по ПН „ Туризъм “ и се намират в административни области, за които добавената стойност по факторни разноски, която се образува от бранш „ Туризъм “, е приблизително над 4% по данни на Национален статистически институт за последните три години. Тази мярка се постанова от нуждата от оперативни управителни, както и изпълнителски фрагменти за туристическата промишленост в България.

С промените на Постановление на Министерски съвет 103/1993 година за реализиране на просветителна активност измежду българите в чужбина се усилва от 1000 на 2000 броят на обезпечените от българската страна места за образование на наши сънародници от чужбина в държавните висши учебни заведения и научни организации за образователно-квалификационните степени „ бакалавър “ и „ магистър “.

За първенците на националните олимпиади по български език и литература и за първенците на випуски на междинни и висши учебни заведения в региони с плътно население от българска националност в Украйна, Молдова, Сърбия, Румъния и Казахстан местата се усилват от 15 на 30. За просветителната и научна степен „ лекар “ нарастването е от 20 на 40 места, а за следдипломна специализация интервалът от 120 месеца се усилва на 240 месеца.

Във връзка с разширението на мрежата от учебни заведения в чужбина с преподаване на български език и литература, история на България, география на България и други, се утвърждава увеличение на броя на преподавателите, изпращани от МОН в тези учебни заведения от 30 на 50.

Основни предпоставки за признатите промени са, че в страни като Украйна, Молдова, Сърбия, Република Македония, Албания се следи трайна наклонност на увеличение броя на претендентите за студенти, докторанти и специализанти и нараснал интерес към образование в български висши учебни заведения и научни организации.

Предложените промени в Постановление на Министерски съвет №90/2000 година за изискванията и реда за даване на стипендии на студентите, докторантите и специализантите от държавните висши учебни заведения и научни организации са в две направления. Дава се опция на висшите учебни заведения да дават спомагателни стипендии на студентите, учащи се в специалности от така наречен предпочитани професионални посоки. Другата смяна е обвързвана с актуализирането на размерите на някои типове стипендии. От 450 лева на 500 лева месечно се усилва стипендията за докторантите.

Този размер е оптималната допустима сума на този стадий и е разследване от редица направени разбори и извършени диалози с представители на докторантите и висшите учебни заведения. От 135 лева на 250 лева се усилва и размерът на стипендиите, предоставяни на студенти-чужденци, признати за образование в България по Централноевропейската стратегия за продан в университетското обучение CEEPUS III.

Целта е да се реализира ненапълно по-справедливо компенсиране на разноските на тези студенти при престоя им у нас, тъй като българските студенти, учащи се в непознати висши учебни заведения по тази стратегия за продан, получават стипендии в размер почти от 200 евро. В осъществяване на националната политика към българите зад граница, нарастване има и при стипендиите, предоставяни на студенти, признати за образование в Тараклийския държавен университет в Молдова според Споразумението сред държавните управления на двете страни.

Всички промени са израз на държавната политика, обрисувана в Стратегията за развиване на висшето обучение, призната от Народното събрание, и направените разбори на висшето обучение и пазара на труда.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР