Правителството прие проект за инвестиционен разход Осигуряване на летателната годност

...
Правителството прие проект за инвестиционен разход Осигуряване на летателната годност
Коментари Харесай

Правителството одобри проект за летателната годност на 8 самолета МиГ- 29 за над 81 млн. лева

Правителството одобри план за капиталов разход „ Осигуряване на летателната валидност на самолети МиГ- 29 “. Документът е създаден в сходство с член 27, т.8а от ЗОВСРБ, като в него са показани нуждата от обезпечаване на летателната валидност на част от самолетите МиГ-29.

Основните параметри на плана за капиталов разход са: брой самолети – 8; ориентировъчна цена - до 81 294 416 млн. лева без Данък добавена стойност.

Проектът за капиталов разход за обезпечаване на летателната валидност на самолетите МиГ-29 е директно обвързван с осъществяването на задачата по Air Policing в единната интегрирана система за Противовъздушна отбрана на НАТО (NATINAMDS), като част от уговорките на България към Алианса във връзка с защитата на въздушното пространство.

Реализирането на плана е в директна взаимозависимост от реализирането на плана за придобиване на нов вид военен аероплан и е от изключителна значимост, както за националната сигурност и защитата на страната, по този начин и за използване на механизмите на груповата защита на НАТО и общата политика за сигурност и защита на Европейски Съюз.

Осигуряването на летателната валидност на самолети МиГ-29 ще разреши запазването на добити отбранителни качества в интервала до придобиване на новия вид военен аероплан и в директния интервал на усвояването и декларирането му в оперативна подготвеност.

Правителството утвърди също по този начин спомагателни разноски по бюджета на Министерството на защитата за 2018 година в размер до 45 739 959 лева, за подписване на контракти за обезпечаване на летателната валидност на самолети МиГ-29 по рамково съглашение с AO „ РСК „ МиГ “. Средствата се обезпечават за сметка на преструктуриране на разноските по централния бюджет за 2018 година

Със сключването на договорите ще се основат нужните условия Военновъздушните сили да поддържат качества за надзор на въздухоплаването и за гарантиране на въздушния суверенитет (Air Policing), за използване на механизмите на груповата защита на НАТО и общата политика за сигурност и защита на Европейския съюз.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР