Правителството прие позиция за сезиране от името на Република България

...
Правителството прие позиция за сезиране от името на Република България
Коментари Харесай

България сезира съда на ЕС за решение на ЕК, изключващо от финансиране разходи за земеделие

Правителството одобри позиция за сезиране от името на Република България на Общия съд на Европейския съюз. Тя се отнася за изключване от финансиране от Европейски Съюз на някои разноски, направени от Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ) и Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони (ЕЗФРСР). Оспорва се Решение за осъществяване (ЕС) 2017/2014 на Европейската комисия от 8 ноември 2017 година, оповестиха от държавната пресслужба.

Българските управляващи смятат, че при установяване на размера на финансовата промяна, Европейска комисия е нарушила използваното секторно законодателство в границите на финансирането на селските региони, насоките за установяване на финансови корекции и правните правила.

Основни претекстове на българските управляващи са неразбираемите критерии и насоки на Европейска комисия във връзка с изискуемия обсег на надзор в нарушаване на правилото на правна сигурност и позоваване на пропуски в контрола, прилаган от Република България в нарушаване на правилата на целенасоченост и положително финансово ръководство, както и нарушена процедура по член 52 от Регламент (ЕС) № 1306/2013 на Европейския парламент и на Съвета от 17 декември 2013 година

Искането за анулация на Решението за осъществяване 2017/2014 на Комисията е възможно заради обстоятелството, че Съдът на Европейския съюз реализира надзор по отношение на законосъобразността на актовете на Комисията и е способен да се произнася по искове на държавата-членка по силата на член 263 от Договора за действието на Европейския съюз.

С решението България слага искане към Общия съд на Европейския съюз да анулира решението в елементи от него по бюджетна позиция 6711, в които се изключват от финансиране от страна на Европейски Съюз по ЕЗФРСР някои разноски на Република България в размер на 11 685 774,48 евро. България слага искане към съда и да осъди Европейската комисия да заплати правосъдните разходи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР