Правителството прие Постановление за приемане на Наредба за условията, контрола

...
Правителството прие Постановление за приемане на Наредба за условията, контрола
Коментари Харесай

Държавата ще инспектира всички язовирни стени

Правителството одобри Постановление за приемане на Наредба за изискванията, контрола и реда за реализиране на техническата и безвредната употреба на язовирните стени и на оборудванията към тях.


Приемането е наложено от условието на Закона за водите, да бъдат избрани критериите за подредба на язовирните стени във връзка с тяхната евентуална заплаха, характерните условия към спешните проекти. Наборът от правила дефинира и режима за извеждане от употреба или разпродажба на язовирните стени и оборудванията към тях.

С въвеждането на критериите ще се вкара изясненост за последствията от освобождението на съхраняваните в язовира водни размери, заради разрушение или неправилна употреба на язовира. Това от своя страна ще докара до опция за обмисляне на превантивни ограничения, чрез чието осъществяване материалните вреди при възможни наводнения, да бъдат сведени до най-малко.

Имайки поради, че язовирните стени са обекти, при чието експлоатиране съществува евентуална заплаха от настъпване на бедствия, в нормативния акт са планувани характерните условия към техните спешни проекти. Те ще дадат опция на контролните органи да ревизират готовността на притежателя да работи при спешни обстановки, както и при нужда да дават наставления.

В наредбата са избрани редът и наличието на заявката и съпровождащите го документи, нужни за извеждане от употреба или разпродажба на язовирните стени и оборудванията към тях.
Още по тематиката Водната рецесия
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР