Правителството прие постановление, с което одобри изменения и допълнения в

...
Правителството прие постановление, с което одобри изменения и допълнения в
Коментари Харесай

Изменя се наредбата за реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти

Правителството одобри разпореждане, с което утвърди промени и допълнения в три нормативни акта, заяви пресслужбата на кабинета.

В Наредбата за изискванията, разпоредбите и реда за контролиране и вписване на цените на лекарствените артикули се планува основаване на нови режими, нужни поради смяната на Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, а точно оценка на здравните технологии /ОЗТ/ и следене на резултата от лечението на лекарствени артикули. Въвежда се нормативно условие за съществуване на една позитивна оценка от държавна институция по ОЗТ на Англия, Франция, Германия и Швеция при включване в Позитивния лекарствен лист.

Разписани са изискванията, редът и критериите за установяване на лекарствените артикули, за които ще се прави следене на резултата от лечението, срокът и лечебните заведения, в които ще се организира. Посочен е и редът, по който ще се прави самата оценка на резултата от лечението.

Друга смяна е усъвършенстване на режима по ценообразуване на лекарствените артикули. Намалява се броят на страните членки - от 17 на 10, в които да се търсят най-ниските цени на лекарствените артикули, без да се разделят на съществени и спомагателни страни.

При липса на цени за избран лекарствен артикул в референтните страни, се вкарва правилото да се търси най-ниска цена на лекарствен артикул със същото интернационално непатентно название, лекарствена форма и количество интензивно вещество в дозова единица. С смяната се цели преустановяването на случаите, в които на българския пазар се пускат опаковки, които не се намират в другите европейски страни и надлежно не могат да попаднат в обсега на външното ценово рефериране.

Изменя се и се добавя Тарифата за таксите, които се събират по Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина. В продължение на две години оценката на здравните технологии беше осъществявана за сметка на държавния бюджет. Оценката на здравните технологии на лекарствен артикул е високо експертна активност. С нея са ангажирани голям брой експерти, а от резултата ѝ се употребяват както притежателите на позволения за приложимост, които желаят техните артикули да бъдат включени в националната система за възнаграждение, по този начин и заплащащите институции. Предвид тези условия, належащо е да се вкарат държавни такси, които да обезпечат процеса по осъществяване на ОЗТ.

Заради въвеждането на нови функционалности се правят и промени и допълнени в Устройствения устав на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули и неговата администрация. Числеността на Съвета се усилва с 5 щатни бройки.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР