Правителството прие план за изпълнение на Стратегията за намаляване дела

...
Правителството прие план за изпълнение на Стратегията за намаляване дела
Коментари Харесай

Приет е план с мерки за намаляване дела на преждевременно напусналите образователната система

Правителството одобри проект за осъществяване на Стратегията за понижаване каузи на прибързано напусналите просветителната система, оповестиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Той обгръща интервала 2018-2020 година и съдържа политики и ограничения за предварителна защита на отпадането от учебно заведение и за компенсиране на пропуснатите познания и умения за отпадналите прибързано от системата. Предвидени са интегрирани ограничения по модела на Механизма за взаимна работа на институциите по обгръщане и задържане в просветителната система на деца и възпитаници, основан през 2017 година. Целта е положителният опит от дейностите в осъществяване на Механизма да се трансформира в устойчива политика за предварителна защита на отпадането от учебно заведение.

Новите моменти в Плана са свързани с въвеждането на наложително предучилищно обучение за децата от 4-годишна възраст. Предвидено е до края на 2020 година 90% от децата на тази възраст да са обхванати в системата на предучилищното обучение за по-добра акомодация в процеса на образование в начален стадий. За обезпечаване на еднакъв достъп до обучение на деца и възпитаници от фамилии от обществено слаби и уязвими групи в обществените ограничения на Плана е планувано за еднократна помощ за деца, записани в първи клас, да се дават по 11 500 000 лв. всяка година. В ограниченията за приобщаващо обучение на децата и учениците със специфични просветителни потребности до края на интервала се планува да бъдат включени над 19 000 деца. За възстановяване успеваемостта на взаимоотношението с родителите за задържане на децата и учениците в учебно заведение и повишение на просветителните им резултати също са планувани действия, насърчаващи мотивацията у родителите за обучение на децата им и повишение и развиване на възпитателния капацитет на фамилиите. Включени са действия за преодоляване на българския литературен език от децата и учениците, чиито майчин език не е българският. Заложени са и ограничения за повишение квалификацията на педагогическите експерти за работа в мултикултурна среда.

В резултат на осъществяване на дейностите, заложени в проекта, се чака да бъде реализирана задачата на Стратегията – делът на прибързано напусналите просветителната система до 2020 година да спадне под 11% при 12,5% през 2012 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР