Правителството прие План за действие за изпълнението на Националната програма

...
Правителството прие План за действие за изпълнението на Националната програма
Коментари Харесай

Приеха план за Националната програма за развитие България 2020

Правителството одобри План за деяние за осъществяването на Националната стратегия за развиване " България 2020 ".
Планът за деяние ще се осъществя в интервала 2019 - 2020 година.

Основната цел на проекта е да способства за постигането на трите стратегически цели на Програмата:

повишение на виталния стандарт посредством конкурентоспособно обучение и образование, основаване на условия за качествена претовареност и обществено включване и гарантиране на налично и качествено здравеопазване;
създаване на инфраструктурни мрежи, осигуряващи оптимални условия за развиване на стопанската система и качествена и здравословна околна среда за населението;
повишение на конкурентоспособността на стопанската система посредством обезпечаване на удобна бизнес среда, поощряване на вложенията, използване на новаторски решения и повишение на ресурсната успеваемост.

За постигането на тези цели през интервала 2019 -2020 година се планува да бъдат изпълнявани ограничения, разпределени в осем предпочитани области. За всяка стратегическа цел и приоритет е дефиниран набор от индикатори, стойностите на които се актуализират годишно и демонстрират постигнатия прогрес.

Предварителната оценка на влияние от осъществяването на плануваните ограничения демонстрира, че ще бъдат осъществени обилни дълготрайни резултати. Към 2020 година Брутният вътрешен продукт би повишен с 6.4%, в случай че проектът за деяние бъде осъществен с посочените като към този момент обезпечени средства, или с 9.7%, в случай че ограниченията бъдат изцяло осъществени с посочените като нужни за тяхното осъществяване средства.

Положителни резултати ще се следят във връзка с положението на пътната и железопътната мрежа на страната, енергийната сигурност и подобряването на инфраструктурата на българските градове.

Симулациите демонстрират и значителен дълготраен резултат във връзка с конкурентоспособността на стопанската система. През 2020 година износът на страната би повишен надлежно с 2 и 2.5%, осведомят от пресслужбата на Министерски съвет.

В проекта за деяние са посочени референтните и настоящите стойности на индикаторите, като по този метод се регистрира напредъкът за осъществяването на обособените стратегически цели и предпочитани области.
Представена е и оценка на макроикономическото влияние на плануваните ограничения, като е употребен моделът СИБИЛА (Simulation model of Bulgaria`s Investment in Long-term Advance).

Оценявани са дълготрайни резултати, дефинирани като промени в равнищата на съществени макроикономически индикатори, генерирани вследствие на направените в интервала 201 9- 2020 година интервенции и тези резултати се следят трайно след прекратяване на импулса (края на осъществяването на мерките), допълват от Министерски съвет. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР