Правителството прие План за действие за изпълнение на заключителните препоръки

...
Правителството прие План за действие за изпълнение на заключителните препоръки
Коментари Харесай

Одобрен е План за изпълнение на заключителните препоръки на Комитета на ООН за правата на хората с увреждания

Правителството одобри План за деяние за осъществяване на заключителните рекомендации към Република България, отправени от Комитета на Организация на обединените нации за правата на хората с увреждания (2021-2026), заяви пресслужбата на кабинета.

Основната цел на документа е да способства за развиването и усъвършенстването на политиките, ориентирани към хората с увреждания, в сходство с Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на хората с увреждания и други интернационалните актове, които имат за цел да подсигуряват човешките права и по които България е страна.

В проекта са написани ограничения и действия, посредством които е реализирано осъществяването досега на част от рекомендациите, както и такива, които целят рационализиране на законодателството за гарантиране на правата на хората с увреждания. Документът включва и действия за превъзмогване на стандарти и дискриминационни практики и за разширение на опциите за присъединяване на хората с увреждания на пазара на труда, както и ограничения за поощряване на дейното им присъединяване в политическия и публичния живот.

Мерките за осъществяване на рекомендациите на Организация на обединените нации включват още образования за повишение на потенциала на магистрати, проверяващи служители на реда, педагози и обществени работници; действия за поощряване на присъединяване на дамите и девойките с увреждания в разнообразни сфери на публичния живот. Реализирането на Плана за деяние има за цел да подкрепи осъществяването на уговорките на Република България по Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на хората с увреждания, като способства за по-добра отбрана и гарантиране на благоприятни условия за дейното им включване в публичния живот, допълват от Министерски съвет.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР