Правителството прие отчета за дейността на Агенцията за държавна финансова

...
Правителството прие отчета за дейността на Агенцията за държавна финансова
Коментари Харесай

Вреди за 10,6 млн. лв. е установила Агенцията за финансов надзор за 2017 г.


Правителството одобри доклада за активността на Агенцията за държавна финансова ревизия за 2017 година Основната задача на АДФИ е да пази обществените финансови ползи като прави следващ надзор за правомерност на бюджетната, финансово-стопанската или отчетната активност на организациите.

428 финансови инспекции, от които 152 са планови са направили органите на АДФИ през 2017 година.

Проверени са 1138 публични поръчки на стойност над 1,260 милиарда лв..

Съществени нарушавания, свързани с неспазване на правилата на Закон за обществените поръчки, са установени при 229 поръчки, представляващи 20% от тестваните или 2,1% от средногодишния брой поръчки в интервала 2015-2017 година със подписани контракти, оповестиха от държавната осведомителна работа.

При 216 или при 19% от общо тестваните публични поръчки са установени нарушавания, които имат процедурен темперамент. Резултатите от инспекционната активност на АДФИ през отчетния интервал демонстрират, че активността по възлагане и осъществяване на публичните поръчки продължава да е високорискова, само че с наклонност към намаляване.

Контролната активност на АДФИ способства както за навреме премахване на породени вреди, по този начин и за действително възобновяване на средства и недопускане на незаконосъобразно разходване на обществен запас.

Установените през 2017 година вреди са в размер на 10 624 403 лева, което е с 2 213 189 лева повече по отношение на 2016 година и съставлява 0,15% от междинната стойност на подписаните през последните три години контракти.

Предотвратените вреди на бюджетите на организациите са в размер на 4 486 766 лева, което е четири пъти повече спрямо предходния регистриран интервал.

За вреди на стойност 1 093 418 лева финансовите инспектори са образували начетно произвеждане на съображение Закона за държавната финансова ревизия.

Съставени са 23 акта за начет против 39 длъжностни лица. За открити вреди в размер на 4 904 956 лева, за които не са налице законовите учредения за търсене на цялостна имуществена отговорност, от органите на АДФИ са дадени инструкции за споразумяване на финансовите връзки с получателите на средствата в случаите, когато не е изминал давностният период за осъществяване на имуществената отговорност. През годината са формирани 626 акта за определяне на административни нарушавания, от които 615 на физически и 11 на юридически лица. По формираните административнонаказателни производства са издадени наказателни постановления, с които са наложени санкции и имуществени наказания в размер на 244 375 лв..

Докладите от финансови инспекции, при които е открито съществуване на данни за осъществено закононарушение, както и всички отчети от осъществени финансови инспекции, предоставени с прокурорско разпореждане, са 134.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР