Правителството прие отчет към 31 декември за изпълнението на Третия

...
Правителството прие отчет към 31 декември за изпълнението на Третия
Коментари Харесай

Правителството облекчава напълно бизнеса до края на годината

Правителството одобри доклад към 31 декември за осъществяването на Третия проект за деяние за понижаване на административната тежест за бизнеса с 30 на 100 от определено законодателство за интервала 2015-2017 година, както и на неизпълнените ограничения от Първия и Втория проект.

От началото на осъществяването на Третия проект през май 2015 година до края на декември 2017 година са изпълнени общо 97 ограничения . В резултат на това административната тежест за бизнеса е намаляла със 124,6 млн. лв. годишно или с 26% от плануваното понижение с 30 на 100.

Третият проект за деяние съдържа 130 ограничения за понижаване на административната тежест за бизнеса, реализирането на които води до нейното понижаване със 144,5 млн. лв. годишно . По отношение на останалите неизпълнени ограничения от трите проекта за деяние за понижаване на административната тежест за бизнеса е признат нов период за осъществяване - до 31 декември 2018 година

В интервала 1 юли - 31 декември 2017 година са изпълнени 18 ограничения от компетентността на Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН), Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията и Министерството на стопанската система. В резултат на това административната тежест за бизнеса е намаляла със 156,4 хиляди лв. годишно.

Сред най-важните изпълнени ограничения през отчетния интервал са отпадане на отговорности по Закона за техническите условия към продуктите и в наредбите по член 7 от него за показване на удостоверения за съществуване или липса на данъчни отговорности, както и отговорности за осигурителни вноски. Справките за тези условия се правят по длъжностен път. В допълнение ДАМТН дава опция за подаване на информация по електронен и мрежов път във връзка с съответните осведомителни отговорности.

През отчетния интервал са изпълнени 43 от забавените ограничения от Втория проект за деяние с виновна институция Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), която е създала портал за даване на информация и електронни услуги. Очаква се порталът да бъде наличен за потребление от консуматори до края на юли 2018 година

 Намаляват административната тежест за вложители
Намаляват административната тежест за вложители

Удостоверение за липса на парични отговорности към община и удостоверение за съдимост се събират по длъжностен път

Министерският съвет предлага промени в Закона за запазване на околната среда , които целят облекчение на административната тежест за бизнеса. С измененията се урежда опция за обединена процедура при капиталови оферти , които подлежат по едно и също време на три процедури - наложителна Оценка на въздействието върху околната среда, сложно позволение и/или отчет за сигурност. Възложителите ще имат опция да избират дали трите процедури да вървят дружно или поотделно.

В общата процедура се събират и правят оценка условията по трите процедури единствено в границите на Оценка на въздействието върху околната среда . Това води до понижаване на общата дълготрайност два или три пъти. Общата процедура икономисва разноски на вложителите. Намалява се и броят на изискваните документи , защото ще се събират по длъжностен път, както и срокът за издаване, преразглеждане и актуализиране на комплексните разрешителни. Същевременно при обединена процедура се подсигурява, че са изпълнени условията за запазване на околната среда и човешкото здраве и при идващите стадии на разрешаване и употреба.

Намалява се също и срокът за установяване на използваната процедура при планувани промени в работата на съоръжения с издадено сложно позволение. Постига се облекчение на бизнеса и поощряване използването на доброволни задължения по запазване на околната среда посредством схемата EMAS и схемата на Европейски Съюз за екомаркировка.

Законопроектът усъвършенства процеса по публичен достъп до информацията за капиталовите оферти. Предвижда се способният орган да афишира предложенията на интернет страницата си и да уведомява документално кмета на съответната община, регион или кметство, който афишира капиталовото предложение на интернет страницата си или на друго публично място.

Във връзка с препоръчаните промени в Закон за опазване на околната среда, се вършат и промени в Закона за биологичното многообразие, Закона за ръководство на отпадъците, Закона за водите, Закона за чистотата на атмосферния въздух и в други нормативни актове.

 Със 124.4 млн. лв. годишно понижава административната тежест за бизнеса
Със 124.4 млн. лв. годишно понижава административната тежест за бизнеса

Сред най-важните изпълнени ограничения е подписаната директива сред ДФЗ и Национална агенция за приходите за взаимоотношение и продан на информация
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР