Правителството прие Национална стратегия за намаляване на риска от бедствия

...
Правителството прие Национална стратегия за намаляване на риска от бедствия
Коментари Харесай

Правителството прие Национална стратегия за намаляване на риска от бедствия 2018 - 2030 г.

Правителството одобри Национална тактика за понижаване на риска от бедствия 2018 - 2030 година

Документът обрисува визията за понижаване на риска при бедствия и повреди на територията на страната и е създаден на съображение на член 6а. алинея 2. т. 1 от Закона за отбрана при бедствия. Той е направен след изчерпателен разбор на зародилите през последните години бедствия, които лишиха човешки животи и нанесоха обилни стопански и обществени вреди, оповестяват от държавната пресслужба.

Целта на тактиката е обезпечаване на устойчива и по-безопасна среда на живот за популацията на страната. За реализирането на тази цел са нужни координирани дейности сред институциите. В използването на тактиката са ангажирани както министерствата и държавните организации „ Национална сигурност “ и „ Държавен запас и военновременни ресурси “, по този начин и Националното съдружие на общините в България, частният бранш, научната общественост, доброволните формирования и организациите с нестопанска цел.

Документът дефинира превантивните насоки за дейно понижаване на значителните опасности от бедствия и недопускане на възникването на нови такива посредством реализирането на следните предпочитани области за дейности - оценяване на риска за бедствия, усилване на институционалното ръководство на риска от бедствия, вложение в понижаване на риска от бедствия, въвеждане на политика за финансово ръководство на риска и повишение на готовността за дейно реагиране при бедствия и използване на правилото „ да изградим още веднъж, само че по-добре “ във етапа на възобновяване.

Стратегията задава съгласуваната рамка за понижаване на рисковете, за повишение на готовността и способността за реагиране и бързото възобновяване след бедствия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР