Правителството прие Национална стратегия за намаляване на бедността и насърчаване

...
Правителството прие Национална стратегия за намаляване на бедността и насърчаване
Коментари Харесай

Вижте всички решения на правителството днес, 30 декември

Правителството одобри Национална тактика за понижаване на бедността и поощряване на общественото включване с небосвод до 2030 година Документът обрисува стратегическата рамка за развиване на политиките, свързани с превъзмогването на бедността и насърчаването на общественото включване през идващото десетилетие. Основната цел на плануваните ограничения и действия е подобряването на качеството на живот на уязвимите групи и основаването на условия за тяхната пълноценна реализация посредством съответно подкрепяне на приходите, включване на пазар на труда и достъп до качествени услуги.

Стратегията ще се извършва посредством тригодишни проекти за деяние, които ще включват съответни ограничения и действия, виновни институции, финансови средства и знаци. Тяхната е цел е осъществяването на целите за устойчива интеграция пазара на труда на неактивни и безработни лица, обезпечаване на еднакъв достъп до качествено предучилищно и учебно обучение и качествено опазване на здравето.
Приоритет на стратегическия документ е и основаването на налични и качествени обществени и интегрирани услуги и интегрирана поддръжка, както и ефикасната и целенасочена финансова и материална поддръжка на нуждаещите се. Сред най-важните цели е и обезпечаването на налична архитектурна, институционална, осведомителна и транспортна среда, подобряването на жилищните условия на уязвимите групи и поддръжка на бездомните.

Финансирането на тактиката ще се реализира в границите на средствата, планувани по бюджетите на виновните институции посредством държавния бюджет за съответната година и със средства от Европейските фондове.

Правителството усили размера на минималната и оптималната студентска стипендия

Министерският съвет актуализира размера на минималната и оптималната месечна стипендия за българските студенти, като минималната се усилва от 70 на 85 лв., а оптималната от 150 на 180 лв.. Мярката ще влезе в действие от началото на втория учебен срок на образователната 2020/2021 година. Повишаването на студентските стипендии е в синхрон с държавната политика за стимулиране на студентите да поставят повече старания за реализиране на по-високи резултати в образователния развой и възстановяване на качеството на образованието, както и доближаването му до упованията на работодателите.

Допълнен е и механизмът за установяване на средствата за стипендии по висши учебни заведения, като за българските и задгранични докторанти те се възнамеряват съгласно броя на продължаващите от миналата година (според броя на месеците) и одобрения нов банкет, а за задграничните студенти (без средствата за стипендии за първата година на образование на признатите по междуправителствени спогодби за учебен, теоретичен и културен обмен) - съгласно броя на стипендиантите от миналата година, новоприетите след приблизително обучение и одобрения банкет след виеше обучение.

Със Закона за държавния бюджет за 2021 година е планувано нарастване с 6 млн. лв. на дотацията на държавните висши учебни заведения за стипендии на студентите и докторантите, което ще даде опция на тези учебни заведения да покачат размера на стипендиите, предоставяни по триумф и/или приход с 20%, каквото е и предлаганото нарастване на минималния и оптималния размер на тези с стипендии.

С друго държавно разпореждане е утвърден спомагателен трансфер в размер на 392 490 лева посредством бюджета на МОН за 2020 година за Българската академия на науките. Средствата ще послужат за осъществяване на проучване от страна на Института за проучване на популацията и индивида към Българска академия на науките.

Осигурени са средства за продължаването на програмата за топъл обяд за най-нуждаещите се през 2021 година

Правителството даде единодушие Управляващият орган на Оперативна стратегия за храни и/или главно материално подкрепяне от Фонда за европейско подкрепяне на най-нуждаещите се лица в България за интервала 2014-2020 година да подписва контракти за даване на безплатна финансова помощ в размер до 11,17 на 100 над избрания бюджет на оперативната стратегия по отношение на нуждата от финансиране на ограничения и действия за поддръжка на най-нуждаещите се лица в изискванията на рецесията, провокирана от COVID-19.

По този метод ще се обезпечат в допълнение 26 941 126 лв., с които ще се даде опция програмата за даване на топъл обяд да продължи и доближи до повече хора посредством включването на спомагателни общини. Средствата ще бъдат обезпечени по линия на самодейността на Европейска комисия за превъзмогване на следствията от рецесията - механизма REACT-EU.

На 23 ноември държавното управление позволи Управляващият орган на оперативната стратегия за храни да подписва контракти за даване на безплатна финансова помощ в размер до 5 на 100 над избрания й бюджет. С това решение бяха обезпечени 12 058 874 лева, с които се обезпечи даването на топъл обяд за минимум 50 000 нуждаещи се в интервала от 1 януари до 27 април 2021 година.

Удължава се срокът за даване на услуги и информации с настоящата осведомителна система на Агенцията по геодезия, картография и кадастър

С три години се удължава срокът, в който ще могат да се употребяват някои от услугите и справките, предоставяни от Агенцията по геодезия, картография и кадастър, за които бе планувано да спрат да се дават до края на 2020 година Това е записано в план на Постановление, с което се променя Тарифа №14 за таксите, които се събират в системата на Министерството на районното развитите и благоустройството и от регионалните шефове.

Така до края на 2023 година жители и юридически лица, нотариуси и представители на ведомства и общини ще не престават да могат да декларират и да получават препис-извлечение от кадастралния указател на недвижимите парцели, лист с координати на подробни точки, копие от кадастрална карта или на част от нея в графичен или в дигитален тип, при досегашните условия, тип и такси, избрани за тях.

До края на 2023 година осведомителната система на Агенцията по геодезия, картография и кадастър ще бъде надградена с нови функционалности. В резултат на това след този период ще има опция, вместо посочените нагоре информации и услуги, да бъдат предоставяни: информация за данни от кадастралната карта и кадастралните регистри и/или от профилираните карти, съдържаща данни, определени от заявителя; информация за границите на административно-териториалните единици и териториалните единици, в това число землищни граници, както и информация от информационно-административната карта. От системата ще се дава също извлечение от кадастралната карта и кадастралния указател на недвижимите парцели за аграрен парцел, за постройка или за независим обект към минал момент; извлечение от кадастралната карта и кадастралните регистри и/или от профилираните карти по типове данни, определени от заявителя; извлечение за границите на административно-териториалните единици и териториалните единици, в това число землищни граници; извлечение от информационно-административната карта.

Правителството се разпореди с парцели

Правителството трансферира на община Велико Търново собствеността върху парцел - частна държавна благосъстоятелност, намиращ се в местността „ Дервеня “, в гр. Велико Търново. Теренът е с повърхност 1567 кв. м и попада в рамките на общински обект от първостепенно значение. Върху него се планува създаване на геозащитни уреди - анкери от пилотно-анкерната укрепителна система и други нужни уреди за укрепителни мероприятия на свлачище над ул. „ Трапезица “, северно от рид „ Трапезица “ в гр. Велико Търново.

С друго държавно решение се дава единодушие за подмяна на неподвижен парцел на „ Водоснабдяване и канализация - Варна “ ООД, гр. Варна с различен - благосъстоятелност на „ Казаков инвест “ ЕООД. И двата парцела се намират в регион „ Одесос “ в гр. Варна. Имотът на ВиК сдружението съставлява незастроен терен на ул. „ Македония “ № 12 с повърхност 201 кв. м, който не се употребява дейно. Той ще бъде сменен за апартамент с повърхност 143,19 кв. м, ситуиран на шестия етаж в постройка на ул. „ Рали Мавридов “ № 30. ВиК Варна е комерсиално сдружение от системата на Министерството на районното развиване и благоустройството с 51 % държавно присъединяване в капитала и 49 % общинско присъединяване, представлявано от общините на територията на област Варна. Съгласно наредбите на Закона за приватизация и следприватизационен надзор за предписание с недвижими парцели на сдружението е належащо решение на Министерския съвет по предложение на органа, упражняващ правата на благосъстоятелност в капитала. За взимане на решение за подмяна на парцелите ще бъде извършено общо заседание на съдружниците на „ ВиК - Варна” ООД, а замяната ще бъде на база избрани от самостоятелен оценител пазарни цени.

Министерският съвет разпореди на Агенцията за обществените предприятия и надзор да извърши приватизация посредством електронен търг на парцел - частна държавна благосъстоятелност. Имотът се намира в гр. Кърджали, бул. „ България “ № 105 и съставлява терен с повърхност от 25 558 кв. м. Приватизацията е по предложение на регионалния шеф на област Кърджали, в чието ръководство е парцелът. Същият не е нужен на Областната администрация, както и на други районни структури на ведомства.

Правителството отпусна също по този начин 1,4 млн. лева за осъществяване на ремонтни действия и обезпечаване на съоръжение в съществуващи здания в Симитли и Стара Загора, в които да бъдат краткотрайно настанени консуматори от домовете за хора с умствена назадничавост и психологични разстройства в селата Куделин и Говежда. Сградите, които ще бъдат реновирани, са наоколо до регионални центрове с опция за съответни медицински грижи, рехабилитация и обществена поддръжка.

Одобрени са резултатите от българското присъединяване в отраслови срещи на министри на държавите-членки на Европейски Съюз

Правителството утвърди резултатите от присъединяване на българското присъединяване в неофициалната видеоконференция на Съвета на Европейски Съюз по конкурентоспособност в частите „ Вътрешен пазар и промишленост " и „ Космическо пространство ", извършена на 19 и 20 ноември.

В частта „ Вътрешен пазар и промишленост “ се организира ориентационен спор на тематика „ Оползотворяване на максимума от възобновяване: по-динамична, устойчива и конкурентна европейска промишленост посредством вложения в зелената промяна #чиста промишленост ". Подчертано бе основното значение на зеления преход на европейската промишленост и значимостта на енергоемките промишлености за реализиране на климатична индиферентност и климатичните цели, както и ролята на цифровизацията в този развой. Министрите се сплотиха към нуждата оповестената актуализация на Индустриалната тактика за Европа да включва ограничения в поддръжка на вложения в зелени нововъведения и повече общоевропейско съдействие в зелени основни технологии. Акцент бе подложен върху значимостта на изцяло работещ обединен пазар, изключително в региона на услугите, на постоянна регулаторна среда, както и на промяна на законодателството по отношение на конкуренцията и държавните помощи.

В частта „ Космическо пространство " Съветът разиска ролята на Европа в световната галактическа стопанска система с акцент върху смисъла на галактическата политика за конкурентоспособността и стратегическата самостоятелност на Европейски Съюз. По отношение на насоките за европейския принос при установяване на главните правила на международната галактическа стопанска система редица страни членки показаха поддръжка за обезпечаването на благонадежден и сигурен достъп до космоса за Европейски Съюз, реализирането на взаимни планове с световните сътрудници на Европейски Съюз, както и задълбочаването на взаимообвързаността на галактическия бранш с останалите стопански браншове, което ще разкрие нови пазарни благоприятни условия и потенциал за новаторски бизнес модели.

На 27 ноември се организира неофициална видеоконференция на Съвета по конкурентоспособност на Европейския съюз в част „ Научни проучвания “. В рамките на видеоконференцията се разискаха новите капиталови цели и цели за научни проучвания и нововъведения, препоръчани в Съобщението на Европейската комисия по отношение на „ Ново Европейско научноизследователско пространство (ЕНП) за научни проучвания и нововъведения “ от тази година. България приветства Съобщението на Европейската комисия, а заместник-министър Карина Ангелиева ги дефинира като значими достижения за бъдещето на научноизследователското пространство в Европа през идващите години.

Заместник-министърът уточни, че е належащо да се подхващат идващите стъпки за реализиране на задачите на ЕНП. По думите й гражданското общество би трябвало да бъде въвлечено в тези процеси, с цел да може научните проучвания и нововъведенията да имат по-голямо влияние както върху обществото, по този начин и върху стопанската система. Тя добави, че предпочитани следва да бъдат и отворената просвета и комерсиализацията на научни артикули.

По време на форума представителите на страните членки на Европейски Съюз сложиха фокус върху нуждата от връзка сред научноизследователския и просветителния бранш на национално и европейско равнище. В рамките на форума бе показана и информация по отношение на настоящото положение на законодателните оферти, както и някои нови начинания в областта на науката и нововъведенията.

Неформална видеоконференция на Съвета на Европейски Съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси, част „ Здравеопазване”, се организира на 2 декември. Здравните министри разискаха европейските законодателни планове за основаване на Европейски здравен съюз, които плануват ограничения за по-ефективен надзор и дейности на Общността при бъдещи епидемии. Държавите членки показаха, че препоръчаните законодателни ограничения следва да бъдат съобразени с потребностите на европейските жители, да регистрират националните специфики, да бъдат реалистични, финансово обезпечени и с съответни измерими резултати.

В рамките на втората сесия на Съвета, министрите разискаха Фармацевтичната тактика за Европа, като подчертаха нуждата от гарантирането на достъпа на европейските жители до медикаменти на рационална цена. В точка „ Разни “ бяха оповестени здравните цели по време на идното португалско председателство: COVID-19, Европейски здравен съюз, оценка на здравните технологии, правна рамка за продан на здравни данни.

Променя се размерът на наложителните вложения на концесионера в „ Пристанищен терминал Бургас Изток-2”

Кабинетът утвърди промени в свое Решение № 337 от 10 юни 2019 година за удължение периода на контракта за концесия на „ Пристанищен терминал Бургас Изток-2”, с които се отстранява позволена техническа неточност. Установеното противоречие се показва в съществуването на разлика сред посочения в РМС № 337 размер на наложителните вложения за периода на концесионния контракт, и контрактувания размер на капиталовите отговорности сред концедента и концесионера.
Размерът на наложителните вложения, които концесионерът би трябвало да извърши в пристанищна инфраструктура, се усилва с 30 000 евро и се равнява на 122 863 233 евро.

Одобрени са промени в Кодекса за обществено обезпечаване, с които се контролира етапа на погашение от втория пенсионен дирек

Правителството утвърди законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за обществено обезпечаване, с който се контролира етапа на погашение от втория пенсионен дирек. С измененията се планува въвеждането на три типа пенсионни артикули, които ще се изплащат от универсалните пенсионни фондове (УПФ): пожизнена пенсия за напреднала възраст, разсрочено и еднократно погашение на средствата по самостоятелната партида на всеки обезпечен.

Планира се пожизнена пенсия за напреднала възраст да се изплаща, когато размерът на средствата по самостоятелната партида на обезпеченото лице разрешава отпущането й в месечен размер не по-малък от 15% от минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст. Разсрочено погашение на средствата по самостоятелната партида се планува, когато средствата по партидата на обезпечения са незадоволителни за отпущането на пожизнена пенсия за напреднала възраст, само че надвишават трикратния размер на минималния размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст. Еднократно погашение на средствата по самостоятелната партида се предлага при положение, че пенсионните спестявания на обезпечения във повсеместен пенсионен фонд са по- дребни от трикратния размер на минималния размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст.

Със законопроекта се регламентират главните правила за разпределяне, погашение, преизчисляване или актуализиране на пенсиите, както и правата на наследниците на обезпечените лица и пенсионерите от УПФ. Изрично е планувано, че обезпеченият размер на спомагателната пожизнена пенсия за напреднала възраст и на разсроченото заплащане не може да бъде по-малък от този, изчислен на база сумата на брутния размер на преведените от Националната организация за приходите и Националния застрахователен институт осигурителни вноски за съответното обезпечено лице.

Целта на законопроекта е да се сътвори цялостно и непротиворечиво контролиране на етапа на погашение от втория пенсионен дирек, което би улеснило осведомения избор на лицата, подлежащи на в допълнение наложително пенсионно обезпечаване. В тази връзка в законопроекта се предлага смяна на периода, в който лицата могат да упражнят правото си на избор на обезпечаване. По този метод за първите групи обезпечени лица се подсигурява по-продължителен интервал за запознаване със законовите промени. Създава се и опция те да създадат по-точна преценка по отношение на размера на бъдещите си пенсии според от насъбраните средства по самостоятелните им партиди в интервал, оптимално непосредствен до пенсионирането.

Предвижда се лицата, които навършват възрастта за пенсиониране от 2022 година до 2025 година в това число, да могат да упражнят правото на избор на обезпечаване до 1 година преди тази възраст. Този интервал се усилва гладко до 2038 година, когато обезпечаването ще може да се трансформира не по-късно от 5 година преди навършването на възрастта за пенсиониране.

Приети са промени в Правилника за използване на Закона за протекция на детето

Правителството утвърди промени в Правилника за използване на Закона за протекция на детето. Измененията главно са свързани с привеждане на неговите разпореждания в сходство най-много със Закона за протекция на детето, Закона за обществените услуги и Семейния кодекс.
С новите текстове се уточни контролната активност на Държавната организация за протекция на детето. Регламентира се редът за прилагане на заместваща грижа в избрани случаи. Прецизират се и наредбите по отношение на финансовите помощи и се актуализират техните размери. Намалява се и административната тежест за фамилиите, които аплайват за приемане на финансова помощ.

Командировъчните на чиновниците на Министерство на външните работи зад граница ще бъдат лимитирани и през 2021г.

Служителите в българските дипломатически задачи няма да получават командировъчни средства по време на отпуск, както и за празничните и почивни дни и през 2021 година Това разпореждане одобри през днешния ден държавното управление.

Командировъчни, при такива случаи, не се изплащат от 2011г. насам, след влезнало в действие разпореждане към Наредбата за командировъчните средства при чуждестранен мандат. Промените тогава са направени поради ограничавания в бюджета на Министерство на външните работи.

Бюджетната рамка на активността на министерството за 2021г. постанова този метод да бъде непокътнат.

Министерски съвет утвърди спомагателни разноски по бюджета на КЕВР

Правителството утвърди спомагателни разноски по бюджета на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) за 2020 година посредством преструктуриране на разноските по централния бюджет за същата година.
Постановлението се приема с оглед нуждата от застраховане на спомагателни разноски по бюджета на КЕВР за 2020 година, с цел да може да бъде изпълнено решение на Административен съд-София-град от месец февруари 2019 година доказано с решение на Върховния административен съд от декември 2019 година, с което КЕВР е наказана да заплати на „ ТЕЦ-Бобов дол “ ЕАД обезщетение за претърпени имуществени вреди на съображение член 1, алинея 1 от Закона за отговорността на страната и общините за вреди по отношение на анулираното от Върховен административен съд като незаконосъобразно Решение № ТЕ-023 от 29.05.2014 година, в частта по т. 1, на Държавната комисия за енергийно и водно контролиране.

Срокът за погашение на обезщетения за опазване на заетостта в секторите „ Транспорт “, „ Хотелиерство и ресторантьорство “ и „ Туризъм “ се удължава до 31 март 2021 година

Срокът за погашение на обезщетения за опазване на заетостта в размер на 290 лева месечно на служащите и чиновниците и самоосигуряващите се лица от секторите „ Транспорт “, „ Хотелиерство и ресторантьорство “ и „ Туризъм “ се удължава до 31 март 2021 година Това реши държавното управление с одобряването на промени в Решение № 429 за установяване на изискванията и реда за погашение на финансова поддръжка по тази мярка за запазване на работните места в предприятията, непосредствено наранени от изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година

инансовите средства, нужни за погашение на обезщетенията ще бъдат обезпечени от Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “, като избраният бюджет е повишен и ще бъде в размер на 80 млн. лева Компенсации ще се изплащат след приемане на позитивно решение от Европейската комисия за съвместимостта на помощта с вътрешния пазар.

Работещите във краткотрайно затворените поради COVID-19 стопански действия от 2021 година ще получават отплата в размер на 75% от осигурителния им приход

Правителството одобри промени в Постановление № 325 на Министерския съвет за установяване на изискванията и реда за погашение на обезщетения на работещите в стопански действия, чиято активност е краткотрайно прекратена с акт на държавен орган в интервала на изключителното състояние или изключителна епидемиологична конюнктура. Съгласно промените от 1 януари 2021 година хората, наети с трудов контракт на 8-часов работен ден, ще имат право да получат финансова поддръжка в размер на 75% от осигурителния им приход за месец октомври 2020 година
В случаите на ненапълно работно време компенсацията ще се дефинира съразмерно на уговореното работно време в трудовия контракт, настоящ през интервала на неплатен отпуск, за който се изплащат обезщетения.

Предвид бавното възобновяване на стопанската система от наложените насилствени ограничения и продължаващото разпространяване на COVID-19 в България държавното управление удължава периода за погашение на финансова поддръжка на служащите и чиновниците в неплатен отпуск до 31.03.2021 година Тя ще се изплаща за не повече от 60 дни в границите на календарната година, в която наетите са употребили неплатен отпуск по отношение на наложените поради COVID-19 ограничавания за реализиране на активността, за която са наети.

Финансовите средства, нужни за погашение на обезщетенията са обезпечени от Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ посредством финансовия механизъм REACT-EU. Запазват се изискванията и реда за кандидатстване и приемане на финансовата поддръжка.

Работодателите ще получават средства от страната за опазване на заетостта на служащи и чиновници до края на месец март 2021 година

Правителството одобри промени в Постановление № 151 на Министерския съвет от 2020 година за установяване на изискванията и реда за погашение на средства на работодатели за опазване на заетостта на служащи и чиновници в браншове и стопански действия наранени от разпространяването от COVID-19. Промените плануват удължение на периода за погашение на средствата до 31 март 2021 година

Средства ще се изплащат за служащи и чиновници, които през интервала от 13 март до 31 декември 2020 година са работили на ненапълно работно време, употребили са отпуск на съображение член 173а от Кодекса на труда или работата им е била прекратена заради въведени краткотрайни ограничавания на активността. Работниците и чиновниците следва да са били в трудово правно отношение с работодателя преди 1 октомври 2020 година
Размерът на поддръжката от страната ще е в размер на 60 на 100 от осигурителния приход и 60 на 100 от дължимите от работодателя осигурителни вноски за месец октомври 2020 година

До 15 януари 2021г., работодателите ще могат да подават заявки за погашение на средства за интервала от 1 октомври до 31 декември 2020 година, Заявленията ще се преглеждат и финансират по досегашния ред.
Финансовите средства, нужни за реализация на мярката, ще бъдат за сметка на бюджета на Националния застрахователен институт и ще се превеждат на съответния шеф по банков път от Националния застрахователен институт.

Правителството даде опция за създаване на параклис на територията на болница „ Света Анна “ в София

Министерският съвет одобри Решение за основаване на възмездно безсрочно право на градеж в парцел – обществена държавна благосъстоятелност за създаване на обект: „ Обществено обслужваща постройка – православен параклис “, в интерес на МБАЛ „ Света Анна – София “ АД.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерството на здравеопазването

Правителството утвърди спомагателни разноски в размер на 125 милиона лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2020 година за обезпечаване на ваксини в битката с пандемията от Коронавирус – 19.

Българското държавно управление отпусна 100 000 евро първична помощ на Хърватия за превъзмогване на вредите от труса

Министерският съвет реши да отпусне 100 000 евро първична помощ на Хърватия за превъзмогване на вредите от земетресението, при което при първични данни починаха седем души. Българската помощ ще бъде ориентирана към две емблематични здания в Хърватия, свързани и с българската история - Горноградската гимназия и Хърватската академия на науката и изкуствата.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР