Правителството прие Национална програма за предотвратяване и противодействие на трафика

...
Правителството прие Национална програма за предотвратяване и противодействие на трафика
Коментари Харесай

Кабинетът прие националната програма срещу трафика на хора

Правителството одобри Национална стратегия за попречване и противопоставяне на трафика на хора и протекция на жертвите за 2020 година Програмата се изготвя годишно в осъществяване на Закона за битка с трафика на хора и Националната тактика за битка с трафика на хора 2017-2021 година и предлага оперативни ограничения, според от настоящите трендове във връзка с трафика на хора.

През 2020 година предварителната защита още веднъж ще е приоритет в националната стратегия. Ще бъдат извършени трите годишни национални акции за предварителна защита на трафика на хора за трудова употреба, полова употреба, акция с акцент върху новите закани и действителности при трафика на хора, във връзка 18 октомври - Европейския ден за битка с трафика на хора. През годините трите акции се утвърдиха като сполучлив инструмент за осведоменост на необятната общност за закононарушението „ трафик на хора “.

На национално, районно и локално равнище ще бъдат осъществени и голям брой образования за повишение на потенциала на експертите за различаване и ранна идентификация на евентуален риск от трафик и взаимоотношение по насочването на жертви на трафик, в това число и профилирани образования за прокурори и чиновници на Министерство на вътрешните работи, в съдействие с държавни институции и неправителствени организации. Част от плануваните образования ще бъдат осъществени взаимно с десетте Местни комисии за битка с трафика на хора.

През 2020 година акцент ще бъде и затвърждаване ролята на работещите механизми за институционална поддръжка и насърчаване на структурите на национално и локално равнище и обезпечаване на ефикасното им действие.

Защитата, възобновяване и реинтеграцията на жертвите на трафик на хора остават също съществени цели, заложени в Програмата. През 2020 година Националната комисия ще продължи да обезпечава профилирана поддръжка за жертви на закононарушението в разкритите услуги към нея, като следва разкриване на услуга за възрастни лица-жертви на трафик в гр. София. През миналата година в услугите са обгрижени 25 лица. Понастоящем 8 лица получават здравна, психическа, правна и обществена поддръжка в приютите на НКБТХ. Освен психическа поддръжка за справяне и възобновяване от рецесията, жертвите получават и психо-социална поддръжка за реинтеграция в обществото. Всички обгрижени лица, получили помощ в приютите към НКБТХ, спомагат на органите на реда за откриване на закононарушението, което значи че ефикасната отбрана и поддръжка на жертвите има резултат и върху преследването и наказването на причинителите на закононарушението.

През 2020 година се планува и създаване на целенасочени действия за противопоставяне на трафика на хора, основани на настоящи трендове и статистически данни, основаване на Интегрирана база данни за предоставените услуги за жертви на трафик в приютите за краткотрайно настаняване и центровете за протекция и поддръжка, ръководени от НКБТХ. Ще бъде надградена и законодателната рамка за възстановяване на ефикасното противопоставяне на трафика на хора в България, посредством приемане на промени и допълнения в Правилник за приютите за краткотрайно настаняване и центровете за протекция и помощ за жертви на трафик към Закона за битка с трафика на хора от Министерски съвет.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР