Правителството прие Национална програма за елиминация на морбили и рубеола

...
Правителството прие Национална програма за елиминация на морбили и рубеола
Коментари Харесай

Борим с програма морбили и рубеола

Правителството одобри Национална стратегия за елиминация на морбили и рубеола 2019-2022 година Основните действия на програмата са ориентирани към понижаване възприемчивостта на население към морбиления и рубеолен вирус, обезпечаване на спомагателна опция за имунизация на групи с нараснал риск от заразяване посредством целеви ваксинални акции, подсилване на системата за контрол на морбили и рубеола и реализиране на индикаторите на Световната здравна организация за успеваемост на надзора, възстановяване на достъпността и качеството на информацията във връзка с болесттите, изгодата и риска от имунизацията против морбили и рубеола.

Необходимите средства за осъществяването на Програмата са за сметка на одобрения бюджет за съответната година на Министерство на здравеопазването. Финансирането на разноските за ваксини ще се прави рамките на обезпечения бюджет за доставка на ваксини за наложителни и целеви имунизации и реимунизации.

Морбили и рубеола са ваксинопредотвратими инфекции, които в международен мащаб не престават да са причина за заболяемост и смъртност в детската възраст. Характерни за морбилната зараза са забележителен леталитет и тежки, водещи до инвалидизиране затруднения. Рубеолната зараза има увреждащ по време на бременност резултат - налице е висок % спонтанни аборти, мъртвораждания или синдром на вродена рубеола.

В здравната процедура са познати високо ефикасни ваксини, които обезпечават 90-95% защитеност против морбили и рубеола. Досегашният опит от приложението на тези ваксини демонстрира, че цялостно спиране на разпространяването на инфекцията се реализира единствено при трайно поддържане на висок имунизационен обсег (> 95%). В противоположен случай, снижението на заболяемостта е краткотрайно.

През последното десетилетие епидемиологични подеми на морбили и рубеола се записват в редица европейски страни. В България, през 2009-2011 година, след дълъг междуепидемичен интервал (7 години), се разви зараза от морбили - с 24 365 болни и 24 смъртни случая. В интервала 2011-2013 година епидемии от морбили бяха регистрирани във Франция, Украйна, Грузия и Турция. Епидемии от морбили в Европа не престават да се записват и в този момент, като единствено за първите пет месеца на тази година са регистрирани 8 343 случая, с максимален брой болни във Франция, Гърция, Италия и Румъния.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР