Правителството прие Национален план за действие за периода 2017-2018 г.

...
Правителството прие Национален план за действие за периода 2017-2018 г.
Коментари Харесай

Приеха плана за действие за повишаване на грамотността

Правителството п рие Национален проект за деяние за интервала 2017-2018 година в осъществяване на Националната тактика за поощряване и повишение на грамотността (2014-2020) .

Във всички райони на страната, за основаване на удобна среда за поощряване на четенето и повишение на грамотността, са планувани действия за привличане на вниманието към смисъла на грамотността и за разпространение на четенето.

 Тестват функционалната просветеност на към 5600 деветокласници
Тестват функционалната просветеност на към 5600 деветокласници

Измерват знанията и уменията на учениците с разнообразни текстове

Планувани са начинания рационализиране уменията на родителите да увличат и да предизвикват децата си към четене и към развиване на езикови умения. Предвидено е и обогатяване на учебните библиотеки . За да увеличи мотивацията на децата, Министерството на образованието и науката провежда Национална седмица на четенето на територията на цялата страна. Инициативата включва маратон на четенето, приказни герои, надпревари, ден на книгата, подаряване и замяна на книги .

 Студенти сътвориха уебсайт за повишение на грамотността Обновена
Студенти сътвориха уебсайт за повишение на грамотността

Обединени са от лингвистичен клуб " Проф. Борис Симеонов "

В осъществяване на цел " Повишаване на нивото на просветеност " се възнамеряват районни външни оценения на четивната просветеност на 5000 възпитаници от VI клас и на функционалната просветеност на 5000 възпитаници от IX клас в 28-те района с методическата поддръжка на ЦОПУО. 6300 възпитаници ще бъдат включени в интернационалните проучвания на грамотността (PIRLS, PISA), както и в осъществяване на национални проучвания по проблемите на грамотността.

Предвидено е рационализиране на държавните просветителни условия за образователното наличие . Специално внимание се обръща на дейностите по ограмотяване на възрастни. Предвидено е да бъдат подготвени 10 000 необразовани и слабограмотни лица.

В осъществяване на цел " Увеличаване на присъединяване и приобщаването " се обезпечава спомагателна поддръжка за възпитаници съ с усложнения в образованието по БЕЛ, за деца и възпитаници, чийто майчин език е друг от българския език, както и безвъзмезден достъп до библиотеки и до електронни запаси. Планираните действия са заложени на база на годишния доклад за осъществяване на Националния проект за деяние по Националната тактика за поощряване и повишение на грамотността за интервала 2015-2016 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР