Правителството прие на днешното си заседание протоколно решение, с което

...
Правителството прие на днешното си заседание протоколно решение, с което
Коментари Харесай

Започват преговори за прекратяване на договора с ТЕЦ Марица Изток 3

Правителството одобри на днешното си съвещание протоколно решение, с което дава мандат на вицепремиера Томислав Дончев, на министъра на финансите Владислав Горанов и на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да водят договаряния с една от американските централи -„ Контур Глобал “, за преустановяване на контракта за изкупуване на електрическа сила. Договорът е подписан на 13 юни 2001 година сред „ Националната електрическа компания “ ЕАД и „ Контур Глобал Марица Изток 3 “ АД.

Вицепремиерът и двамата министри имат мандат за осъществяване на срещи с „ Контур Глобал “, както и да направляват и реализират връзката с Главна дирекция „ Конкуренция “ на Европейската комисия по отношение на прекратяването на контракта. Причината е, че Европейска комисия е образувала произвеждане в същата дирекция на съображение на подадена тъжба от Комисията за енергийно и водно контролиране, в която се показва, че договорът за изкупуване на електрическа сила съставлява несъвместима държавна помощ. В края на април пък Асоциацията на организациите на българските работодатели изпрати особено писмо до всички български евродепутати, с което ги моли за подпомагане по отношение на въпроса с така наречен американски централи - Топлоелектрическа централа "Ей и Европейски Съюз ЗС Марица Изток 1 " и "Контур Глобал Марица изток 3 ". Те упорстваха за незабавна инспекция дали договорите за изкупуване на ток от тези централи от НЕК не съставляват нерегламентирана държавна помощ.

“КонтурГлобал Марица Изток 3” е топлоелектрическа централа на лигнитни въглища с конфигурирана мощ 908 мегавата и се намира до село Медникарово, област Стара Загора. Електроцентралата употребява лигнитни въглища от Мини Марица Изток и има значима роля за сигурността на доставките и енергийната самостоятелност на България. Това е първата Топлоелектрическа централа на лигнитни въглища на Балканския полуостров, която работи в цялостно сходство с най-високите европейски стандарти за сигурност и запазване на околната среда. Изискванията за този вид горивни съоръжения са общоевропейски и следва покриването на нови (2021 г.).

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР