Правителството прие на днешното си задание нова методика за определяне

...
Правителството прие на днешното си задание нова методика за определяне
Коментари Харесай

Линията на бедност ще се определя по нови правила

Правителството одобри на днешното си задание нова методика за установяване на линията на беднотия за страната. С документа се оферират промени, произлизащи от промяната в политиките за правата на хората с увреждания. Те се постановат поради нуждата от основаване на по-прецизна и детайлна нормативна уредба и обезпечаване на финансова резистентност при даване на обществените помощи за хората с увреждания.

Съгласно новата методика линията на беднотия се дефинира от проучването „ Статистика на приходите и изискванията на живот “ за предходната година и се индексира с показателя на цените за дребната по състав кошница на годишна база. Линията на беднотия се употребява при създаване на държавната политика в региона на приходите и виталното ниво, при установяване на съответни ограничения за обществена отбрана и е база за установяване на размера на финансовата поддръжка за хората с увреждания. Размерът на линията на беднотия се дефинира годишно до 31 август с решение на Министерския съвет по предложение на обществения министър.

През 2018 година линията на беднотия остана непроменена по отношение на 2017 година, макар продължаващото нарастване на приходите съгласно статистиката. Относителният дял на бедното население е спадал от 23,4% на 22%, което е най-ниското равнище от 2015 година насам. Лек спад означават и другите два знака за доходното неравноправие, следени от Национален статистически институт – съотношението сред приходите на най-богатите и най-бедните 20% от популацията. Най-голямо усъвършенстване в данните се вижда в комбинирания знак – относителният дял на лицата, живеещи в риск от беднотия и обществено изключване. През 2018 година те понижават с 450 хиляди души и към този момент са 2,3 млн. (32,8% от населението). Този знак включва лицата от всички семейства, при които се е материализирал един от трите водещи риска – беднотия, материални ограничения и невисок интензитет на икономическата интензивност. Подобрението в данните през последните години е най-значително точно при материалните ограничения. През 2018 година, в частност, живеещите в материални ограничения понижават от 30% на 21% - рекордно ниска стойност за страната ни, която се дължи както на общото усъвършенстване в благосъстоянието на семействата, по този начин и на измененията при събирането на данните.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР