Правителството прие изменение и допълнение на свое Решение № 26

...
Правителството прие изменение и допълнение на свое Решение № 26
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерският съвет днес

Правителството одобри изменение и допълнение на свое Решение № 26 от 18 януари 2019 година за осъществяване на Стратегически обзор на системата за отбрана на националната сигурност и на Стратегически обзор на защитата, оповестиха от правителстввената пресслужба.

Провеждането на Стратегически обзор на системата за отбрана на националната сигурност и на Стратегически обзор на защитата произтича от наредбите на член 7, алинея 1, т. 4 от Закона за ръководство и действие на системата за отбрана на националната сигурност и на член 22, т.14 от Закона за защитата и въоръжените сили.

Необходимостта от осъществяване на Стратегически обзор на системата за отбрана на националната сигурност и на Стратегически обзор на защитата бе открита от Съвета по сигурността на негово съвещание на 21 юни 2018 година Като взе поради предлагането на Съвета по сигурността, Министерският съвет с Решение № 26 от 18 януари 2019 година сложи задача за тяхното осъществяване, сътвори общата организация и дефинира периодите за осъществяване. В осъществяване на това решение бяха основани политико-експертна и експертна група за реализиране на дейностите по подготовка на стратегическите прегледи. В Министерството на защитата бе основана организация за осъществяване на Стратегическия обзор на защитата. Групите действаха по съответните проекти, които се изпълняваха в период до въвеждането на изключителното състояние с Решение на Народното събрание от 13 март 2020 година

Обявяването на изключителното състояние на 13 март и удължаването му с решение на Народното събрание до 13 май наложи основна смяна в организацията и интензивността на дейностите по подготовка на Стратегическия обзор на защитата и на Стратегическия обзор на системата за отбрана на националната сигурност. Отмяната на изключителното състояние, считано от 13 май 2020 година и анализът на извъртаната досега работа дават съображение да се удължат периодите за правене на двата стратегически прегледа, както следва: за осъществяване на Стратегическия обзор на защитата и на Стратегическия обзор на системата за отбрана на националната сигурност - до 30 октомври 2020 г.; за правене на систематизирания отчет за двата прегледа - до 10 ноември 2020 година

Съществено събитие, касаещо Стратегическия обзор на защитата е нуждата виновните институции да разполагат с ясна финансова рамка за осъществяване на изведените параметри, която е допустимо да бъде образувана въз основата на утвърдената през 2020 година есенна макроикономическа прогноза и следва да бъде подготвена към края на октомври т.г.

Стратегическите прегледи се реализират в границите на бюджетите на съответните министерства и ведомства.

Правителството отпусна 5 млн. лева за съоръжение на "Арена Бургас "

Приета е Национална тактика за битка с опиатите 2020- 2024 година

Министерският съвет одобри Национална тактика за битка с опиатите 2020-2024 година Тя систематизира визията, правилата, стратегическите цели и дейностите, чиято реализация ще докара до установяване политиката на страната в региона с битката с опиатите. Планирана е като хоризонтална самодейност на 14 министерства и организации, с водеща роля на Министерството на здравеопазването.

Национална тактика за битка с опиатите (2020-2024 г.) включва пет съществени области на деяние - ограничение на предлагането и разпространяването на наркотични вещества; ограничение на търсенето, използването и въздействието на наркотичните субстанции и зависимостите върху персоналното и публичното здраве; повишение на експертния потенциал за проучвания и възобновяване на софтуерното оборудване; възстановяване на взаимоотношението и координацията сред институциите; рационализиране на нормативната база.

В региона по понижаване на търсенето на опиати са маркирани достиженията и проблемите в региона на предварителната защита, ранните интервенции, лекуването, психосоциалната рехабилитация, обществената реинтеграция, намаляването на здравните и обществени вреди и ограничението на рисковете по повод използването на наркотични субстанции. Разписани са и главните действия на правоприлагащите и контролни органи в региона по понижаване на предлагането, както и статистика на хванати количества наркотични субстанции и прекурсори.

Основна цел на Стратегията е да дефинира, насочва и координира напъните на обществените институции и българското общество към постигането на избраните в нея цели. Предлагането, разпространяването, търсенето и използването на наркотични субстанции са разпознати като съществени проблеми, на които обществените институции и гражданското общество могат да влияят по ефикасен и сполучлив метод. Те дефинират предпочитаните сфери на влияние, които си слага за цел да осъществя актуалната тактика.

Като главен инструмент за практическото осъществяване на Стратегията е направен План за действия към нея, съдържащ характерни действия, знаци, периоди и виновни институции.

Одобрена е българската кандидатура за заместник-председател на Управителния съвет на Международната капиталова банка

Правителството утвърди кандидатурата на Румяна Кючукова за заместник-председател на Управителния съвет (УС) на Международната капиталова банка (МИБ) със седалище в Будапеща, Унгария. Според Устава на Банката, членовете на У С се назначават от Съвета на шефовете за период от пет години. На този пост представителят на нашата страна в МИБ ще има интензивно присъединяване в оперативната активност и ръководството на Банката, като ще отстоява финансово- икономическите ползите на България.

С РМС № 946 от 1 декември 2015 година беше утвърдена кандидатурата на Румяна Кючукова за заместник-председател на Управителния съвет на Банката, като през 2016 година тя зае поста, с мандат за интервала 1 януари 2016 година - 31 декември 2020 година Поради приключването на този мандат, с днешното си решение държавното управление предлага кандидатурата на Румяна Кючукова за представител на България в Управителния съвет на МИБ за период от нови пет години.

Румяна Кючукова е висококвалифициран експерт с богат професионален опит и необятна експертиза, тя е заемала виновни позиции в компании с интернационално присъединяване, както и в интернационалните финансови институции. Понастоящем Румяна Кючукова управлява активността по функционален бранш „ Рискове “ в МИБ.

Министерският съвет предлага пожизнени държавни парични награди на четирима създатели за особени заслуги към българската страна и нацията

Министерският съвет одобри Решение за предложение до Народното събрание за даване пожизнено на държавни парични награди на четирима създатели за изключителни достижения и повсеместен принос в региона на културата.

Предложението е импортирано от министъра на културата на съображение член 2, алинея 1, т. 1 и член 3, алинея 1, т. 1 от Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската страна и нацията.

Държавните парични награди за изключителните им достижения и за цялостния им принос в региона на културата се дават на: Антраник Шаварш Арабаджиян - Астор - илюзионист; Димитър Коруджиев - публицист, културен активист и общественик; Ивайло Балабанов - поет; Янко Миладинов - композитор, аранжор, реализатор и диригент.

Правителството се събира през днешния ден на изключително съвещание

Правителството одобри спомагателни 1,2 млн. лева за финансиране на дейностите по присъединението на България към Организацията за икономическо сътрудничество и раз

Министерският съвет на Република България одобри разпореждане за одобрение на спомагателни разноски през 2020 година за финансиране на дейностите по присъединението на Република България към Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

Одобрените средства са в размер от 1 258 014 лева и ще бъдат употребявани за осъществяването на ограничения, заложени в Пътната карта за дейностите на България по присъединението към Организацията за икономическо сътрудничество и раз, както и в съгласувания с Организацията за икономическо сътрудничество и раз План за деяние до края на 2020 година Средствата ще бъдат употребявани за присъединяване на нашата страна в работата на разнообразни органи на организацията, за присъединението към нови комитети и правни принадлежности, присъединяване във конгреси по линия на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, провеждането на партньорски проверки/обзори от страна на Организацията за икономическо сътрудничество и раз на значими области от обществено- икономическия живот на страната.

Членството в Организацията за икономическо сътрудничество и раз е измежду главните външнополитическите цели на България, а приемането на покана за започване на договаряния е измежду непосредствените цели на държавното управление.

В момента в Организацията за икономическо сътрудничество и раз членуват 37 страни, измежду които най-развитите стопански системи от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия.

Над 2 милиона лв. се обезпечават за физическо образование и спорт в учебните заведения и детските градини

Правителството отпусна 2 432 684 лв. за физическо образование и спорт за общинските и частни детски градини и учебни заведения, и за държавните учебни заведения, финансирани от Министерството на образованието и науката (МОН). С предоставените средства ще се финансират утвърдените планове за физическо образование и спорт за 2020 година, като 2 199 931 лева ще се разпределят по бюджетите на общините, а 232 753 лева - по бюджета на МОН.

Средствата се обезпечават за подкрепяне на дейностите, свързани с подготовката и присъединяване в образователната и спортносъстезателната активност на децата и учениците. Те се дефинират за бюджетна година въз основата на създадени от общинските, частните и държавните детските градини и учебни заведения планове за подкрепяне на физическото образование и спорта на децата и учениците в тях.

Целта на плановете е повишение на здравната просвета, подсилване настройките и основаване на мотивация измежду децата и учениците за систематични занимания с физически извършения и спорт.

Одобрени са промени по бюджета на ММС

Правителството утвърди промени по бюджета на Министерството на младежта и спорта за 2020 година по отношение на увеличение на капитала на комерсиално сдружение и Решение на Министерския съвет за увеличение на капитала на „ Академика 2011 “ ЕАД.

Чрез смяната по бюджета на Министерството на младежта и спорта за 2020 година се обезпечават 5 000 000 лева за увеличение капитала на „ Академика 2011 “ ЕАД /еднолично акционерно сдружение със 100 % държавно присъединяване в капитала/, което ще се извърши посредством издаване на нови 5 000 000 поименни акции с номинална стойност 1 лев всяка.

Осигурените посредством увеличение на капитала средства ще бъдат употребявани от „ Академика 2011 “ ЕАД за съоръжение на многофункционално спортно оборудване - Спортна зала „ Арена Бургас “ в гр. Бургас, което ще даде опция за действието му по предопределение и развиване на района посредством основаване на условия за осъществяване на интернационалните, национални, локални спортни, културни и обществени събития.

България излезе отвън челната десетка по брой неоправдателни решения на Европейски съд по правата на човека, регистрира отчетът за осъществяването на решенията на Съда

Министерският съвет одобри решение за внасяне в Народното събрание на Седмия годишен отчет за осъществяването на решенията на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) по каузи против България за 2019 година

В него е регистрирано, че страната ни излиза от челната десетка по брой неоправдателни решения на Европейски съд по правата на човека за първи път от 1995 година, което е отразено и в годишния отчет на Съда, оповестен през януари т.г.

За миналата 2019 година България слиза с 5 позиции в класацията от 7 на 12 място по брой неоправдателни решения, в които Съдът е намерил най-малко едно нарушаване на Конвенцията. Европейски съд по правата на човека е постановил 13 неоправдателни решения против България, като за съпоставяне през 2018 година те са били 27.

Темите на отчета са обособени в три елементи. В първата част е показана настояща информация за броя на неоправдателните решения за миналата година, броя на висящите тъжби пред Европейски съд по правата на човека, както и, в обобщение, някои решения на Европейски съд по правата на човека против България, постановени през годината.

Втората част съдържа информация за решенията на Европейски съд по правата на човека против България във етапа на осъществяване, като се показва, че страната ни е завършила осъществяването по 56 решения на Съда.

Третата част визира съществени проблеми, произлизащи от решенията на Съда и показва ограниченията, който законодателната, изпълнителната и правосъдната власт следва да подхващат за сполучливото осъществяване на решенията и попречване на бъдещи нарушавания на Конвенцията и неоправдателни решения против България.

Министерският съвет одобри решение за погашение на компенсации по седем решения на Европейски съд по правата на човека

Министерският съвет одобри решение за погашение на общо 227 021 лева компенсации в осъществяване на седем решения на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ). Решенията по делата против България са постановени в интервала 14.05.2020 година – 11.06.2020 година

Кабинетът показва нови социално-икономически ограничения

Правителството се разпореди с парцели

Правителството утвърди отчуждаването на парцели - частна благосъстоятелност за създаване на пътни надлези за жп сектор Пловдив - Бургас. Те попадат в землищата на селата Безмер, Кабиле и Завой в община Тунджа, област Ямбол. Средствата за обезщетяване на притежателите, респективно правоимащите лица на засегнатите парцели - частна благосъстоятелност, са за сметка на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “. Решението може да се апелира пред административния съд по местоположение на парцелите в 14-дневен период от съобщаването му на заинтересуваните лица по реда на Административнопроцесуалния кодекс, като съобщаването се извърши от Национална компания „ Железопътна инфраструктура “.

Правителството позволи също по този начин продажба на недвижими парцели, благосъстоятелност на „ Напоителни системи " ЕАД. Същите са разположени в гр. Сандански; гр. Стара Загора; с. Падина, общ. Девня и с. Баничан, общ. Гоце Делчев. „ Напоителни системи " ЕАД е комерсиално сдружение със 100 % държавно присъединяване, в което правата на страната, като едноличен притежател на капитала на сдружението, се упражняват от министъра на земеделието, храните и горите. До момента сдружението е притежател и стопанисва недвижимите парцели, само че изпитва усложнения по поддръжката и стопанисването им. Продажбата на парцелите ще се реализира на търг и посредством директно договаряне, при начални цени, не по-ниски от пазарните стойности, избрани от самостоятелни оценители.

Одобрени са промени в Оперативна програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура”

Правителството утвърди план на изменение на Оперативна програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 година (ОПТТИ). Промяната е обвързвана с обезпечаването на спомагателни средства по Оперативна програма „ Иновации и конкурентоспособност “ 2014-2020 година (ОПИК) за финансиране на ограничения за минимизиране на негативните последствия от епидемиологичното разпространяване на COVID-19. Бюджетът на ОПТТИ се понижава със 192 578 104 лв., за сметка на свободни и недоговорени средства по програмата.

30 000 000 лв. от пренасочените средства към ОПИК ще бъдат употребявани за незабавни ограничения за поддръжка на целева скица за безплатна помощ за подкрепяне на автобусните превозвачи.

Промените са съгласувани от Съвета за съгласуваност при ръководството на средствата от Европейския съюз и от Комитета за наблюдаване на ОПТТИ.

Правителството утвърди удължение на план за децата с увреждания е Армения

Правителството утвърди план на Споразумение за изменение за даване на доброволна целева вноска сред Министерството на външните работи на Република България и Детски фонд на обединените народи (УНИЦЕФ).

Проектът „ Подкрепа за общественото включване на децата с увреждания в Армения ", подписан на 29 март 2019г. е на стойност 125 000 щатски $ и е утвърден за финансиране с Решение на Министерски съвет № 119 от 01.03.2019 година

Споразумението ще бъде продължено с 6 месеца и ще бъдат утвърдени спомагателни ограничения, в отговор на обстановката, основана от епидемията от COVID-19. Средствата са ориентирани към обезпечаване на санитарни материали, даване на просветителни материали и информация за COVID-19.

Одобрени са резултатите от неофициалната видеоконферентна среща на министрите на вътрешните работи на Европейски Съюз

Министерският съвет утвърди резултатите от българското присъединяване в неофициалната видеоконферентна среща на министрите на вътрешните работи, извършена от Германското председателство на Съвета на Европейски Съюз на 7 юли 2020 година Проведени бяха полемики по отношение на Европейското полицейско партньорство с акцент върху ролята на Европол в стандартизацията на осведомителния продан и нуждата от укрепване на потенциала на европейските организации, имащи отношение към противопоставяне на престъпността, както и интервенциите по търсене и избавяне в море, свързани с предстоящо увеличение на миграционния напън в Средиземноморието, изискващо обезпечаване на нужната поддръжка на страните членки на предна линия.

Кабинетът утвърди смяна в приема на студенти и докторанти за образователната 2020 - 2021 година

Кабинетът утвърди план на Закон за индустриалните паркове

Правителството утвърди план на Закон за индустриалните паркове и ще го показа за разглеждане на Народното събрание. Проектът на закон урежда въпросите, свързани с планиране, създаване и ръководство на индустриалните паркове в страната. Чрез тази регулация държавното управление цели да сътвори удобна среда за вложение в индустриални мощности, гарантирайки условия за насърчаване на високотехнологични производства и услуги, нововъведения и трансфер на технологии. Наред с това планът на закон би трябвало да послужи и като инструмент за осъществяване на уравновесена икономическа и районна политика.

Одобрени са промени в Кодекса на труда за справяне с недекларирания труд

Правителството утвърди законопроект за промени в Кодекса на труда, които подсигуряват в по-голяма степен правата и ползите на работещите и работодателите, съгласно актуалните стопански условия, покачват успеваемостта на контролната активност за недопускане на недеклариран труд и предизвикват развиването на обществения разговор и груповото трудово договаряне.

Предвижда се опция при наново нарушаване, обвързвано с недеклариран труд, наказването за работодателя да е имуществена глоба или санкция в размер от 15 000 до 20 000 лева, а за отговорното длъжностно лице - санкция в размер от 5 000 до 10 000 лева По този метод ще се в профил установената празнина в Кодекса на труда, която не дава право на контролните органи да постановат по-висок размер на глобата при наново нарушаване при наемане на служащ или чиновник без авансово подписан и регистриран в Национална агенция за приходите писмен трудов контракт.

Със законопроекта се предлага и повишение на административната глоба за систематични нарушавания, свързани с потреблението на недеклариран труд и за неплащане в период на дължимите от работодателя трудови хонорари и компенсации. За обезпечаване на предварителната защита и гарантиране на спазването на трудовото законодателство в това отношение е належащо размерът на административната глобата да е възпиращ, заради което се предлага работодателят да се санкционира с имуществена глоба или санкция в размер от 20 000 до 30 000 лева, а отговорното длъжностно лице - с санкция в размер от 10 000 до 20 000 лева Изброените нарушавания засягат в забележителна степен ползите на служащите и чиновниците, като имат за следствие ощетяване на социалноосигурителната система и основават условия за нелоялна конкуренция сред предприятията, заради което са с висока степен на социална заплаха, изключително в случай че се позволяват редовно от един и същи шеф.

Със законопроекта се подсигурява, че работодателите няма да имат съображение за преустановяване на трудовите контракти на учителите заради добито право на ранно пенсиониране от Учителския пенсионен фонд. Дава се и опция посредством групово трудово договаряне синдикатите и работодателите на браншово и отраслово ниво да договарят по-голяма дълготрайност на изключителния труд на служащ или чиновник, само че не повече от 300 часа в границите на една календарна година. Паралелно с това се резервира заложеното в Кодекса на труда ограничаване за ексклузивен труд до 150 часа годишно, когато няма подписан групов трудов контракт. Предложението има за цел да подкрепи развиването на индустриалните връзки в страната, като се обезпечават повече благоприятни условия на обществените сътрудници да намерят по-добър баланс при образуване на работното време, отчитайки спецификите на обособения бранш или отрасъл. Изискването груповият трудов контракт да е на равнище бранш или отрасъл, а не на равнище дружество, ще подсигурява равнопоставеност сред работодателите и обективна конкуренция сред тях.

С препоръчаните промени в Кодекса на труда се усъвършенстват трудовите връзки с интернационален детайл, в това число при командироване. Регламентира се по явен метод, че използваният закон към трудовите правни отношения с интернационален детайл е Кодекса на труда, като той ще се ползва за трудовото правно отношение сред шеф и служащ или чиновник, чието място на работа е в България или в чужбина, доколкото не е планувано друго в закон, или в интернационален контракт, който е в действие за Република България. Целта е да се подсигурява равнопоставеност на служащите и чиновниците, както и опция да се употребяват от закрилата на трудовото законодателство, без значение от тяхното поданство.

В друга наредба се планува тютюнопроизводителите също да могат да наемат служащи с еднодневни контракти за краткотрайна селскостопанска работа по време на прибирането и обработката на реколтата. Включването на тютюнопроизводителите в обсега на работодателите, които могат да подписват такива контракти ще способства за по-доброто действие на пазара на труда в избрани райони на страната, където това произвеждане е обичаен бранш.

Разширяват функционалностите на районните структури в ръководството на планове от европейските фондове

Регионалните структури в районите за обмисляне от равнище 2 ще имат разширени функционалности и пълномощия при осъществяването на стратегии, съфинансирани от Европейските структурни и капиталови фондове. Това реши държавното управление, като одобри плана на Правилник за използване на Закона за районното развиване.

Регионалните препоръки за развиване, които няма да имат административен център, са органите за съгласуване на държавната политика в районите за обмисляне от равнище 2.

Освен разширените функционалности при ръководство на планове с евросредства, в Правилника се прецизира организацията на активността на районните препоръки за развиване, разпоредбите за тяхното действие, процеса на взимане на решения и процедурите за избор на състава им. Те ще имат експертен състав от три звена - Звено за медиации, Звено за обществени съвещания и Звено за прелиминарен асортимент.

Звеното за медиации ще реализира съгласуваност и ще спомага за сформирането на партньорство сред заинтригуваните страни на районно равнище в процеса на подготовка на интегрираните планови оферти или концепции за интегрирани планове, ще подкрепя връзката сред евентуалните сътрудници, ще дава отговор за осведомителната тактика на районните препоръки и ще изготвя отчет за всяко образувано партньорство и за всяка направена и подадена идея за интегрирани териториални вложения.

Звеното за обществени съвещания ще дава отговор за провеждането на обществени събития, провежда и организира публични съвещания и представяния, свързани с разглеждане и разискване на подадени концепции за интегрирани териториални вложения, изготвя отчет за резултатите от извършените публични съвещания и прави оценка степента на публичната поддръжка на показаните концепции.

Звеното за прелиминарен асортимент ще прави предварителна оценка за административно сходство и допустимост и оценка на качеството на концепциите за интегрирани териториални вложения, изготвя лист с концепциите за интегрирани териториални вложения и получените от тях точки на стадия на оценка на качеството и оформя окончателния лист с класирани концепции.

Съветите ще се състоят от ръководител, заместник-председател и членове, а експертен състав ще подкрепя работата им. В състава на районния съвет за развиване с право на консултативен глас се включват и наблюдаващи. При осъществяване на функционалностите по подбора на планове в осъществяване на интегрираната териториална тактика за развиване на района за обмисляне от равнище 2, част от наблюдаващите ще получават право на глас по избрана процедура.

В новия Правилник за използване на Закона за районното развиване се обясняват процедурите и разпоредбите по правене, координиране, приемане, актуализиране и осъществяване на системата от документи за стратегическо обмисляне на районното и пространственото развиване. Тя включва следните документи: Националната идея за районно и пространствено развиване, Интегрирана териториална тактика за развиване на район за обмисляне от равнище 2 и План за интегрирано развиване на община (ПИРО).

Националната идея се създава за период до 15 години (с изключение на детайлите на техническата инфраструктура, които се възнамеряват за интервал до 30 години), а другите два документа - за интервал от 7 години. Те се одобряват с решение на Министерски съвет.

Задължително изискване е плановете на Интегрираната териториална тактика за развиване на район за обмисляне от равнище 2 да бъдат утвърдени от съответните районни препоръки за развиване.

Планът за интегрирано развиване на община за интервала 2021-2027 се разисква и приема от Общински съвет в период до 3 месеца от началото на интервала на неговото деяние, като кметът на общината е този, който провежда изработването, съгласуването и актуализирането на проекта и реализира съгласуваност и надзор върху процеса.

Кабинетът отпуска до 4 млн. лв. по бюджета на МОН

Изпълнението на стратегическите документи се регистрира посредством правенето на периодически отчети за наблюдаване.

Целта на смяната, залегнала в закона във връзка с метода в ръководството на районното развиване е усилване смисъла на териториално измерение на секторните политики, възстановяване на междусекторната съгласуваност, развиване на полицентричния модел от йерархизирани градове-центрове и опцията за дейно използване на интегрирани териториални вложения.

С изменението на правилника ще се реализира по-активно присъединяване и ангажираност на локални заинтригувани страни посредством даването на опция те да се включват във вземането на решения за развиването на съответния район, в това число и във връзка с ограниченията, които да бъдат финансирани на локално равнище.

Облекчени са изискванията за предплатено заплащане на адвокатските хонорари за правна помощ по време на изключителното състояние и 6 месеца след анулацията му

Правителството одобри промени в Наредбата за заплащането на правната помощ. Предвижда се да отпадне срокът за подаване на искане за предплатено заплащане на предоставена правна помощ преди, по време на изключително състояние и до 6 месеца от анулацията му, както и отпадане на някои документи, установяващи развиването на съответното правосъдно произвеждане. Предложението ще облекчи естествената работа на правосъдната система след анулацията на изключителното състояние.

Срокът от 6 месеца след анулацията на изключителното състояние, за който се предлага да важи облекчението, е интервалът, в който активността на правосъдната система у нас би трябвало да се възстановява, респективно да се възстановява и активността на юристите, осъществяващи правна помощ.

Към момента правилото в уредбата е, че дължимите на юристите хонорари за предоставена правна помощ се заплащат след реализирането и. В случай че делото продължи повече от 6 месеца, е планувано възнаграждение до 50 на 100 от възнаграждението предплатено, като заплатеното предплатено заплащане се приспада от дължимото дефинитивно заплащане.

Адвокатите, вписани в регистъра на Националното бюро за правна помощ (общо над 6321 юристи от всички 27 адвокатски колегии в страната), обезпечават на всеки български жител конституционно плануваното право на отбрана, за което страната дължи възнаграждение по реда на Закона за правната помощ и Наредбата за заплащането на правната помощ.

Правителството одобри изменение за организацията на контрола в пристанищата за интернационално корабоплаване

Правителството одобри изменение и допълнение на Наредба за организацията за реализиране на граничен паспортен, митнически, здравен, ветеринарномедицински и фитосанитарен надзор, както и надзор на транспортните средства в пристанищата на Република България, обслужващи кораби от интернационално корабоплаване.

С измененията се актуализират в националната правна уредба формулярите FAL за улеснение на интернационалното морско мореплаване, както и Дунавските навигационни общоприети формуляри (DAVID). Въвежда се условието информацията по отношение на лицата на борда да бъде заявена и в националната система за обслужване на едно гише, което ще разреши елементарен и бърз достъп до данните при положение на изключителна обстановка или след произшествие в морето.

Също по този начин се вкарват условията на член 2 от Директива (ЕС) 2017/2109 на Европейския парламент и на Съвета от 15 ноември 2017 година за изменение на Директива 98/41/ЕО на Съвета по отношение на регистрацията на лица, които плават на борда на пътнически кораби, които оперират по направление към или от пристанища на страните членки на Общността, и на Директива 2010/65/ЕС на Европейския парламент и на Съвета по отношение на формалностите за предоставяне на сведения за кораби, идващи във и/или напускащи пристанищата на страните членки.

Одобрени са промени в Устройствения устав на Агенцията по заетостта

Правителството одобри промени в Устройствения устав на Агенцията по заетостта. С плана на разпореждане се предлага дирекция „ Бюро по труда “ със седалище гр. Раковски да се преобразува във филиал на дирекция „ Бюро по труда” със седалище Пловдив.

Целта е обезпечаване на оптимални условия за умело и дейно даване на посреднически услуги по заетостта на търсещите работа и работодатели, както и реализиране на политиката за поощряване на заетостта в общините Пловдив, Раковски и Брезово.

Със заключителните разпореждания на плана се оферират промени в Устройствения устав на Министерството на културата, свързани с нуждата от привеждане на организационната конструкция на Главна дирекция „ Инспекторат за запазване на културното завещание “ на Министерството на културата в сходство с условията на Закона за културното завещание (ЗКН).

За основаване на условия за осъществяване на заложената в ЗКН идея, обвързвана с реализирането на контролна активност посредством централно ръководство и териториални звена, се постанова увеличението на щатната бройка на Министерството на културата с 22 щатни бройки. С цел структурирането на Главна дирекция „ Инспекторат за запазване на културното завещание “ се предлага увеличението на числеността на Министерството на културата да се извърши за сметка на 22 трайно незаети щатни бройки от Агенцията по заетостта.

Кабинетът утвърди наложителна предучилищна за 4-годишните

Над 2,1 милиона пенсионери ще получат 50 лева добавка към пенсиите си за месец август

2 120 867 пенсионери ще получат добавка от 50 лева към пенсиите си за месец август. Допълнителната сума ще се изплаща на всички пенсионери, без значение от размера на техните пенсии.

За изплащането на добавките за месец август държавното управление ще отпусне спомагателни 106 043 350 лв. по бюджета на държавното публично обезпечаване. Средствата са обезпечени за сметка на преструктуриране на разноските и/или прехвърлянията по централния бюджет за 2020 година

Изплащането на добавката от 50 лева към пенсиите за август е първата стъпка за поддръжка на пенсионерите, планувана в новия пакет със социално-икономически ограничения на държавното управление. Изплащането на добавки в същия размер е планувано и за месеците септември и октомври.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерство на вътрешните работи

Правителството утвърди спомагателни разноски, в размер на 3 000 000 лева по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2020 година за погашение на осъществени експертизи и преводачески услуги, както и обезпечаване на действия, свързани с работата по наказателни производства в Министерството на вътрешните работи.

Одобрени са спомагателни прехвърляния по бюджетите на общините за 2020 година

Министерският съвет утвърди спомагателни прехвърляния в размер на 24,6 млн. лева по бюджетите на общините за 2020 година Средствата са предопределени за финансиране на признатите от държавното управление по-високи стандарти за делегираните от страната действия във функционалностите „ Здравеопазване “ и „ Социално обезпечаване, подкрепяне и грижи “.

Изменението е обвързано с мярката за нарастване на стандартите за делегираните от страната действия, считано от 01.08.2020 година за учебното и детското опазване на здравето и здравните кабинети за постигане на размерите на възнагражденията до избраните по Колективния трудов контракт в бранш „ Здравеопазване “, както и стандартите в обществената сфера (домове за възрастни хора, домове за хора с увреждания, домове за резидентни услуги, дневни центрове за деца, центрове за настаняване от фамилен вид и др.) за нарастване на възнагражденията на заетите в този бранш. Мярката е включена в пакета от нови обществено стопански ограничения на държавното управление до края на 2020 година

Средствата се обезпечават посредством преструктуриране на разноските и/или прехвърлянията по централния бюджет за 2020 година.

Одобрени са 2 000 000 лева спомагателни средства за община Враца

Правителството утвърди спомагателни прехвърляния по бюджета на община Враца за 2020 година в размер на 2 000 000 лева за създаване на нови улици и рехабилитация на транспортна връзка (бул. „ Европа “), по проекта на жк „ Сениче “ в града. С отпущането им ще се обезпечава достъп до двете нови предприятия за автомобилни съставни елементи, които се построяват сега и следва тяхното разкриване.

Необходимите средства за общината ще се обезпечат посредством преструктуриране на разноските и/или прехвърлянията по централния бюджет за 2020 година

Правителството одобри нови стандарти за делегираните от страната действия с натурални и стойностни индикатори през 2020 година

Министерският съвет одобри нови стандарти за делегираните от страната действия с натурални и стойностни индикатори през 2020 година. Стандартите във функционалностите „ Здравеопазване “ и „ Социално обезпечаване, подкрепяне и грижи “ се усилват, считано от 01.08.2020 г„ в сходство с оповестения от държавното управление пакет от нови социално-икономически ограничения до края на 2020 година

С увеличение на стандартите по функционалност „ Здравеопазване “, приблизително с 13 на 100 по отношение на в този момент настоящите, ще се обезпечи постигане на размерите на главните хонорари, избрани по Колективния трудов контракт за бранш „ Здравеопазване “ и от заетите в учебното и детското опазване на здравето, и в здравните кабинети в детските градини и учебни заведения.

С смяната на стандартите по функционалност „ Социално обезпечаване, подкрепяне и грижи “, приблизително с 10 на 100 по отношение на в този момент настоящите, ще се реализира по-добро качество на предоставяните обществени услуги (домове за възрастни хора, домове за хора с увреждания, домове за резидентни услуги, дневни центрове за деца, центрове за настаняване от фамилен вид и др.).

Бюджетът на ОПРЧР се усилва със 133,7 млн. лева за финансиране на ограничения против последствията от COVID-19

Правителството одобри трето изменение на Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ (ОПРЧР) 2014-2020 година С смяната се обезпечава финансиране за целенасочени ограничения, които имат директен резултат върху най-засегнатата част от
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР