Правителството прие изменение и допълнение на Постановление № 18 на

...
Правителството прие изменение и допълнение на Постановление № 18 на
Коментари Харесай

Спират договорите за обществени поръчки по програмата за енергийна ефективност на многофамилните сгради

Правителството одобри изменение и допълнение на Постановление № 18 на Министерски съвет от 2015 година за приемане на Национална стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания, за изискванията и реда за даване на безплатна финансова помощ по програмата и за установяване на органите, виновни за реализацията й.

Промените плануват прекратяване на сключването на контракти за публични поръчки за действия по Програмата посредством избор на нови външни реализатори, определени по реда на Закона за публичните поръчки, и за вдишване на нови финансови задължения по нея. Определя се и краен период за подписване на анекси към договорите за целево финансиране.

Изключение се позволява за подписване на контракт за осъществяване на действия по Програмата с външни реализатори, определени по реда на Закона за публичните поръчки, с които не е подписан подобен, за здания, за които има доказан от Министерство на регионалното развитие финансов запас, като се планува период за това. Това изменение няма да повлияе на подписаните контракти за възлагане на публични поръчки с определени реализатори, дейностите по които към момента не са изпълнени и които ще продължат да бъдат изпълнявани според изискванията на Програмата.

Министерството на районното развиване и благоустройството подписа двустранни съглашения за трансфер на средства с 6 общини за енергийно възобновяване на последните 48 блока по Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания от общо 52 здания. Така съвсем всички кандидатствали по Програмата здания ще бъдат енергийно актуализирани с изключени на 4 блока в Община Русе, които са получили негативна оценка за градивна резистентност и заради това няма да бъдат финансирани.

С измененията се цели недопускане на надвишаване на финансовия запас на Програмата и нейното осъществяване в границите на утвърждения бюджет.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР