Правителството прие Годишен доклад за състоянието на здравето на гражданите

...
Правителството прие Годишен доклад за състоянието на здравето на гражданите
Коментари Харесай

Правителството прие Годишен доклад за състоянието на здравето на гражданите. Живеем с 6 години по-малко от средното в ЕС

Правителството одобри Годишен отчет за положението на здравето на жителите и осъществяване на Националната здравна тактика за 2018 година Това оповестиха от правителствената осведомителна работа, съобщи вести.бг.

Документът показва положението и трендовете в динамичността на главните индикатори, характеризиращи публичното здраве през 2018 година Средната дълготрайност на живота продължава да се усилва и през 2018 година доближава 74.83 година, само че към момента е по-ниска от тази в Европейски Съюз - 80.9 година

Ярко изразена наклонност за понижение се отбелязва във връзка с детската смъртност, която през 2018 година бележи най-ниското равнище в история на демографската статистика в България - 5.8 на 1000 живородени деца, при 6,4%о през 2017 година Наблюдава се дълготрайна наклонност за понижаване на този индикатор - през 2000 година детската смъртност е 13,3%о, 2010 година - 9,4%о, а 2015 година - 6,6%о. Благоприятни трендове са налице и при повъзрастовите индикатори за детска смъртност - неонатална и постнеонатална, които също понижават.

Продължават отрицателните промени във възрастовата конструкция на популацията и демографското остаряване, само че това е проблем, присъщ и задругите страни-членки на Европейски Съюз. През 2018 година се резервира наклонността за понижаване на раждаемостта – коефициентът на общата раждаемост е 8.9%о, при 9.0%о за 2017 година, което е близо до равнището в множеството европейски страни (9.7%о).

И през 2018 година продължава да понижава заболеваемостта от злокачествени новообразувания спрямо миналата година - 406.7%ооо, при 424.8%ооо за 2017 година и 569.5%ооо за Европейски Съюз. Най-висока е заболеваемостта от рак на храносмилателните органи и рак на млечната жлеза при дамите, следвана от рак на мъжките полови органи.

В отчета са показани и дейностите по запазване на публичното здраве, държавния здравен надзор, осъществяването на имунизационния календар, стратегиите, плановете и проектите в региона на публичното здраве. Разгледани са рисковите фактори, свързани с метода на живот като тютюнопушене, приложимост на алкохол, нездравословно хранене и понижена двигателна интензивност.

Приет е Отчет за 2018 година за осъществяването на Националната тактика за демографско развиване на популацията в България (2012 - 2030 г.)

Представени са данни за финансирането на здравните действия, човешките запаси в системата, активността на лечебните заведения, финансирана от бюджета на Националната здравноосигурителна каса и от държавния бюджет, фармацевтичния бранш и лекарствената политика.

Чрез документа се регистрира и осъществяването на Национална здравна тактика 2020 през 2017 година

Информирайте се единствено от достоверни източници на информация!

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финсова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване| Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР