Правителството прие допълнение на Постановление № 130 на Министерски съвет

...
Правителството прие допълнение на Постановление № 130 на Министерски съвет
Коментари Харесай

С по 70 лв. ще се компенсират собствениците на заклано животно заради чумата по свинете

Правителството одобри допълнение на Постановление № 130 на Министерски съвет от 5 юли 2018 година за утвърждение на спомагателни разходи/трансфери по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите.

С него обезщетение за пропуснати изгоди ще получат притежателите на превантивно заклани домашни прасета, които са регистрирани по Закона за ветеринарномедицинската активност и се намират в 20-километровите зони към индустриалните свинекомплекси. Обезщетението е в размер на 70 лева за заклано животно. За пресмятане на средствата са употребявани изкупни цени за кг живо тегло и цена на съсредоточен фураж за изхранване на прасета за угояване за месец август 2018 година

Основание за клането е заплахата от разпространяване на заболяването Африканска чума по свинете в огромните индустриални ферми, към които в непосредствената непосредственост има дребни стопанства, които отглеждат прасета за персонални потребности. Целта на превантивната мярка е да се понижи рискът от навлизане и разпространяване на болестта в промишлените обекти. Така ще се резервира индустриалното свиневъдство у нас, което дефинира образа на бранша и ще се ограничи рискът от възможни огромни стопански загуби.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР