Правителството прие доклад за състоянието на безопасността на движението по

...
Правителството прие доклад за състоянието на безопасността на движението по
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерски съвет днес, 18 януари 2023 г.

Правителството одобри отчет за положението на сигурността на придвижването по пътищата и осъществяването на Националната тактика за сигурност на придвижването по пътищата

Министерският съвет одобри Решение за приемане на Доклад за положението на сигурността на придвижването по пътищата и осъществяването на Националната тактика за сигурност на придвижването по пътищата 2021-2030 в Република България за 2020-2021 година и приложения към него.
Докладът показва положението на сигурността на придвижването по пътищата и обвързвания прогрес за миналите 2020-2021 година, като включва съществени аспекти от направленията за влияние, статистически данни, трендове, заключения и рекомендации. Документът подчертава на световния, европейския и националния подтекст на оперативната среда, трендовете в пътнотранспортната конюнктура, мощните и слабите страни, опциите и рестриктивните мерки, които обуславят и дефинират характерните проявления на тази относително нова за страната предпочитана политика.
През миналото десетилетие България реализира задачата, сложена от Европейска комисия, за понижаване броя на тежко ранените с 20% спрямо базовата 2010 година, като в страната се откри трайна наклонност на спад. За десетгодишния интервал техният брой понижа с 36% и доближи 1 556. Въпреки пандемията, задачата за понижаване броя на починалите на пътя към 2020 година на половина по отношение на 2010 година не беше реализирана. За десетгодишния интервал броят на починалите в България е намалял с малко над 40%. Докладът съдържа Пътна карта за незабавни дейности, които следва да залегнат при планирането и провеждането на действия, свързани с осъществяването на държавната политика на Република България в региона.

Одобрен е Годишен отчет за младежта за 2020 година

Правителството утвърди Годишен отчет за младежта за 2020 година Годишният отчет за младежта показва систематизирана информация за политиките, ограниченията и дейностите, ориентирани към младежите в страната, които са осъществени от виновните институции в осъществяване на задачите на държавната политика за младежта през 2020 година По самодейност на Министерството на младежта и спорта за задачите на отчета е осъществено и национално представително изследване измежду младите в България.

Целта на Доклада е да се проследят характерните за младежите провокации, социално-икономическите действителности, методът на живот на младежите, както и техните настройки и полезности. Това дава опция за разграничение на краткосрочните, средносрочните и дълготрайните политически решения във връзка с младежките политики. Въпросите, заложени в изследването, следват главните тематики и цели на Националната тактика за младежта 2010-2020 година - повишение на гражданската интензивност, повишение на ролята на младежите в предварителната защита на престъпността, поощряване на здравословния метод на живот, възстановяване на достъпа до информация и качествени услуги, поощряване на икономическата интензивност и кариерното развиване на младежите, развиване на младежкото доброволчество, развиване на междукултурния и интернационалния разговор, развиване на младежите в дребните обитаеми места и селските региони, предварителна защита на общественото изключване на младежите в неравностойно състояние.

Стратегическата визия на държавното управление е ориентирана към създаване и осъществяване на единна, поредна и устойчива младежка политика в България, учредена на многосекторния метод и съдействие и взаимното ръководство с младежите на национално, районно, регионално и общинско равнище.

Правителството утвърди искане до Конституционен съд за предоставяне на наложително пояснение на член 59, алинея 2 по отношение на алинея 1, изречение първо от Конституцията

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на искане до Конституционния съд за предоставяне на наложително пояснение на член 59, алинея 2 по отношение на алинея 1, изречение първо от Конституцията на Република България.
Тълкувателният въпрос до Конституционния съд е следният: „ Допуска ли член 59, алинея 2 по отношение на алинея 1, изречение първо от Конституцията на Република България въвеждане на законова опция за наложителна подготовка за отбрана на отечеството в спокойно време на българските жители със статус на запасни по смисъла на Закона за запаса на въоръжените сили на Република България, за придобиване, поддържане и рационализиране на качествата им за осъществяване на отговорностите им във военните формирования? “

Настоящата правна уредба планува доброволност при провеждането на подготовката на българските жители за отбрана на отечеството. Видно от дебатите в Народното събрание по приемането на наредбата на член 59, алинея 2 от Конституцията обаче, от мнение на Министерството на правораздаването, от дебатите по отношение на правенето на промени в Закона за запаса на въоръжените сили на Република България, съществуват разнообразни разбирания по отношение на правилата при въвеждането подготовката на българските жители. Поради това е нужно пояснение за изясняване на границите на конституционната норма. Предвид гореизложеното, Министерският съвет смята, че от основна значимост е дали конституционната норма позволява регламентиране в специфичен закон на такава подготовка на българските жители за отбрана на отечеството, каквато е нужна съгласно съответните действителности на средата за сигурност, в т. ч. въвеждане на наложителна подготовка в спокойно време на българските жители със статус на запасни, без обаче това да води до възобновяване на наложителната военна тегоба за българските жители във типа на съществувалата до 01.01.2008 година наборна военна работа.

Кабинетът одобри решение за даване на дерогация от член 5к, параграф 1 от Регламент на Съвета (ЕС) №833/214 по отношение на ограничаващите ограничения с оглед дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна

Министерският съвет одобри решение за одобрение на план за даване на дерогация от член 5к, параграф 1 от Регламент на Съвета (ЕС) №833/214 по отношение на ограничаващите ограничения с оглед дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна.

С Регламент (ЕС) 576 от 2022 година на Съвета от 8 април 2022 година се вкарват спомагателни ограничения за санкциониране на Руската федерация, поради войната в Украйна. След влизането в действие на член 5к от Регламента важи възбрана за възлагане или продължение на осъществяването на контракти, след 10.10.2022 година, за публични поръчки от реализатори, за които са налице събитията по посочената наредба.

С днешното решение се дава опцията за дерогация, с оглед продължение осъществяването на два контракта, подписани сред „ Електроенергиен Системен Оператор ” ЕАД (ЕСО ЕАД) и „ Електроимпекс Ентърпрайз ” ЕООД. Договорите са за доставки на елегазови прекъсвачи Външно наблюдение за 110 kV и на разединители за напрежение 110 kV.

С продължение действието на договорите, „ ЕСО ” ЕАД ще продължи сполучливото осъществяване на реконструкцията на детайлите на електропреносната система. В осъществяване на Националния проект за възобновяване и резистентност, се чака доникъде на 2026 година да бъдат напълно преоборудвани и осъвременени откритите разпределителни уредби на 80 подстанции на територията на цялата страна. С обезпечаването на активите на електроенергийния систематичен оператор, се подсигурява непрекъснатото, ефикасното и надеждното електроснабдяване на всички консуматори и на обектите със стратегическо значение за националната сигурност.

С приемането на оферти план не са нужни спомагателни разноски по бюджета на Министерството на енергетиката и не води до отражение върху държавния бюджет.

Правителството се разпореди с парцели

Правителството даде безплатно на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ ръководството на 63 броя парцели - обществена държавна благосъстоятелност. Те са ситуирани на територията на с. Маноле, с. Манолско Конаре и с. Рогош, община Марица, област Пловдив. Това ще разреши реализацията на народен обект „ Рехабилитация на железопътния сектор Пловдив - Бургас, Фаза 2 “, Позиция 2: „ Премахване на прелезите и създаване на надлези/подлези за жп сектор Пловдив - Бургас “.
Кабинетът даде безплатно на НКЖИ и ръководството на 143 парцела - обществена държавна благосъстоятелност. Те са ситуирани на териториите на град Ихтиман, село Стамболово и село Мирово, община Ихтиман, Софийска област. Това ще разреши реализацията на народен обект „ Модернизация на железопътната линия София - Пловдив на жп сектори София - Елин Пелин и Елин Пелин - Септември “.
По решение на държавното управление се отчуждава част от парцел - частна благосъстоятелност за държавна потребност за създаване на софтуерна площадка на приемно-пускова станция „ Нови Искър “ и кранов възел 1 от Обект „ Междусистемна газова връзка България - Сърбия “, на територията на Столичната община. Имотът е в землището на гр. Нови Искър, Столична община. Средствата за обезщетяване на притежателите са за сметка на „ Булгартрансгаз “ ЕАД. Решението може да се апелира пред административния съд по местонахождението на парцелите в 14-дневен период от съобщаването му на заинтригуваните лица по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Министерският съвет взе решение да разпореди на Висшия правосъден съвет да подписа контракт в интерес на страната за покупка на три парцела, намиращи се в град Девня, област Варна, в кв. „ Повеляново “, ул. „ Боровец “, бл. 7, ет. 2. С решението парцелите се афишират за парцели - обществена държавна благосъстоятелност и се дават безплатно за ръководство на Висшия правосъден съвет за потребностите на Териториално поделение - Девня към Районна прокуратура - Варна посредством Окръжна прокуратура - Варна. Зданията все още се употребяват чартърен от органа на правосъдната власт. Същите дават отговор на всички условия за правосъдни здания и обезпечават удобно действие на териториалното поделение в Девня.
Съгласно друго държавно решение, на Агенцията за обществено подкрепяне се дава безплатно за ръководство част от парцел - обществена държавна благосъстоятелност, за потребностите на Регионалната дирекция за обществено подкрепяне - Търговище. Имотът, с повърхност 9,79 кв. м, се намира в гр. Търговище, ул. „ Стефан Караджа “ № 1 Помещението ще се употребява за отделяне на списък.

Правителството разгласи парцел - обществена държавна благосъстоятелност за частна държавна благосъстоятелност и го даде безплатно на община Луковит. Имотът се намира в с. Бежаново, Луковитска община, на ул. „ Вит “ № 22 А и съставлява помещение от 474 кв.м, намиращо се на първия етаж в постройка. До в този момент парцелът се е стопанисвал от Министерството на правораздаването, само че е с отпаднала нужда за ведомството. В помещението община Луковит ще обособи склад и списък за документи на общинската администрация.

Правителството предлага за одобрение Протокол за изменение на Споразумението за основаване на Международната организация по лозата и виното

Правителството одобри решение за предложение до Народното събрание за одобрение на Протокола за изменение на Споразумението за основаване на Международната организация по лозата и виното (МОЛВ), заради смяна на седалището на организацията.

През 2022 година по самодейност на Франция, поради дългогодишните обичаи на района в лозаро-винарския бранш, бяха подхванати стъпки по пренасяне на седалището на МОЛВ от Париж в Дижон.

Промяната подхожда на позицията на Франция в подтекста на мултилатерализма, като главната цел е реализиране на децентрализация на институциите. В Дижон Организацията ще се възползва от удобна научна екосистема, с цел да извършва своите задачи, по-специално с помощта на Института по лозата и виното и единствената интернационална катедра на ЮНЕСКО „ Култура и традиция на виното “. В Дижон е издигнат и Международен град на гастрономията и виното, с който МОЛВ ще взаимодейства директно.

Министерски съвет утвърди план на Споразумение за встъпване на Европейска инвестиционна банка като страна по Прякото съглашение, част от концесионния контракт за летище София

Министерският съвет утвърди план на Споразумение за встъпване на Европейската капиталова банка като страна по Прякото съглашение, част от концесионния контракт за летище София. С встъпване в съглашението Европейската капиталова банка ще поеме всички права и отговорности като кредитор и ще даде на концесионера плануваното финансиране. Средствата, които Европейската капиталова банка ще даде на Концесионера, са в размер на 40 милиона евро и са планувани за финансиране на капиталовата му стратегия.

Прякото съглашение бе подписано на 9 април 2021 година сред министъра на превоза, осведомителните технологии и известията, „ СОФ Кънект “ АД, акционерите и финансовите институции - заемодатели на „ СОФ Кънект “ АД, в осъществяване на т. 3 от Решение № 311 от 9 април 2021 година на Министерския съвет и на съображение уговорка 14.3 от Концесионния контракт за възлагане на концесия за строителство на обект „ Гражданско летище за публично прилагане София “ - обществена държавна благосъстоятелност, подписан на 22 юли 2020 година, променен с Допълнително съглашение per. № ДС-11 от 9 април 2021 година

Правителството утвърди план на Споразумение за взаимно поощряване и отбрана на вложенията

Кабинетът утвърди стандартизиран план на Споразумение за взаимно поощряване и отбрана на вложенията като основа за водене на договаряния на българското държавно управление със страни отвън Европейския съюз.
Съгласно европейското законодателство страните членки могат да пристъпват към договаряне на нови двустранни капиталови съглашения с предпочитани страни сътрудници, с които не следва скорошно договаряне на капиталово съглашение на равнище Европейски Съюз. За тази цел Комисията следва да издаде позволение за започване на договаряния и да утвърди капиталовия контракт преди неговото подписване.

С този вид контракти се открива рамката и изискванията, при които страните членки на Европейски Съюз да договарят двустранни капиталови съглашения с трети страни. Последният подобен документ е утвърден от държавното управление през 2018 година и не отразява дефинираните през 2021 година от Европейската комисия базови разпореждания, за които има рекомендация да бъдат включени в двустранните капиталови контракти на страните.

В обновения план на съглашение са въведени нови текстове, свързани с дефиниране на някои определения; период на деяние и прекратяване; компенсации; трансфери; съвещания. Включени са също текстове, свързани с данъчно облагане, краткотрайни защитни ограничения, както и напълно нов раздел, обвързван с устойчивото развиване.

С тях се цели по-висока степен на сходство с нормите на Европейски Съюз и поредност при сключване на двустранни капиталови контракти. С въвеждането на единни условия се улеснява доста процесът по оценяване на текстовете от Комисията и се усъвършенства последващото взаимоотношение сред страните. 

Правителството утвърди Програма за съдействие в региона на образованието, науката и културата сред България и Йордания

Министерският съвет утвърди през днешния ден Програма за съдействие в региона на образованието, науката и културата сред Правителството на Република България и Правителството на Хашемитско кралство Йордания за интервал от 3 (три) години.
Новата програмна рамка включва благоприятни условия за осъществяване на съответни начинания, осъществяване на културни събития, по-тясно взаимоотношение в региона на висшето обучение, даване на стипендии за проучване на арабски и български език, стипендии за образование в държавни висши учебни заведения, определяне на директно съдействие сред научните и изследователските институции на двете страни, както и поощряване на съдействието в региона на образованието, науката и културата за обмяна на информация и осъществяване на общи стратегии за деяние.

В програмата са взети поради действителните благоприятни условия на двете страни и съществуващият съвместен интерес за подсилване на двустранните връзки. Очаква се Програмата за съдействие в региона на образованието, науката и културата сред Правителството на Република България и Правителството на Хашемитско кралство Йордания да бъде публично подписана до края на първото тримесечие на 2023 година

Одобрени са резултатите от българското присъединяване в Съвет „ Външни работи/Търговия ” на Европейски Съюз

Правителството утвърди резултатите от присъединяване на България в съвещанието на Съвет „ Външни работи/Търговия ” на Европейския съюз, извършено на 25 ноември 2022 година в Брюксел.

В рамките на съвета бяха разисквани тематики в региона на рибарството и селското стопанство, както и въпроси, свързани с промяната на Световната комерсиална организация. Министрите дискутираха още търговско-икономическите връзки сред Европейския съюз и Съединени американски щати, с фокус върху устойчивата търговия и обезпечаването на устойчиви вериги на доставки.
Участниците в съвещанието се срещнаха с пакета от ограничения в комерсиалната политика за поддръжка на Украйна. Те дискутираха предприеманите ограничения за улеснение на търговията и удължаването на митата при импорт от Украйна. Част от министрите желаеха удължаването на самостоятелните ограничения във връзка с някои артикули да се основава на разбор и оценка на трендовете на вноса.

Правителството утвърди резултатите от съвещанието на Съвет „ Общи въпроси ” през декември 2022 година

Министерският съвет утвърди отчета с резултатите от съвещанието на Съвет „ Общи въпроси ” (СОВ), което се организира на 13 декември 2022 година в Брюксел. България бе показана от заместник-министъра на външните работи Велислава Петрова.
Съветът приготви съвещанието на Европейския съвет на 15 декември 2022г., включващ тематиките Украйна, енергийна сигурност и икономическо развиване, сигурност и защита и външни връзки.
Министрите реализираха единодушие по плана на изводи на Съвета по разширение и процеса на стабилизиране и асоцииране.

Съвет „ Общи въпроси ” разиска и организира полемики за Полша, Португалия, Румъния, Словения и Швеция в подтекста на Годишния разговор по върховенството на закона в Европейски Съюз.

Други тематики от дневния ред на Съвета включваха последващите дейности след Конференцията за бъдещето на Европа, планът на Регламент по отношение на прозрачността и насочването на политическата реклама, както и законодателните цели на Европейски Съюз за 2023-2024 година

Министерският съвет утвърди резултатите от съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по околна среда

Правителството утвърди отчета за резултатите от съвещанието на Съвета на Европейския съюз по околна среда, извършено на 20 декември 2022 година в Брюксел.

На съвещанието министрите разискаха предлагането за Регламент по отношение на възобновяване на природата, което добавя и надгражда съществуващата законодателна рамка в региона на опазването и възобновяване на екосистемите и биологичното многообразие. Акцент в полемиката бяха въпросите, свързани с равнището на упоритост и правилото за недопускане на утежняване на положението на естествената среда.

България поддържа въвеждането на правно обвързващи цели на Европейския съюз за възобновяване на природата и акцентира, че за тяхното реализиране е належащо предлагането да разрешава еластичност при планирането. Страната ни уточни, че е значимо да бъдат регистрирани забележителните административни и финансови старания, които ще би трябвало да положат страните с богато биологично многообразие и с висок % от територията в „ Натура 2000 “, каквато е България.
Българската страна намира за подходящо приносът на обособените страни членки да бъде самостоятелно избран, което ще обезпечи опция съответно да се вземат под внимание националните, районните и локалните особености, както и социално-икономическото развиване.

България обърна внимание, че възобновяване на екосистемите в южните и югоизточните региони на Европа ще изисква повече време и повече средства заради географските и климатичните особености, както и поради тревожните трендове на усилване на екстремалните феномени в следствие от промените в районния климат. Изтъкнато е, че тези фактори е належащо да се вземат поради и надлежно бъдат отразени в предлагането за правилник.

С 15 години се удължава концесионният контракт за находище „ Коневец ” в област Ямбол

С 15 години ще бъде продължен концесионният контракт за находище „ Коневец ”, ситуирано на територията на община Тунджа, област Ямбол. Това реши Министерският съвет на днешното си съвещание, приемайки желаната от концесионера - „ Технострой - Инженеринг 99 ” АД, гр. Ямбол, смяна. От сдружението стимулират настояването си с съществуването на още ресурси в находището, които биха останали неиззети.

Концесионният контракт за находище „ Коневец ” е подписан през 2011 година и влиза в действие от 25 ноември 1999 година Находището е ситуирано на територията на община Тунджа, област Ямбол, и от него се добиват строителни материали доломити.
С днешното решение на Министерски съвет се планува и отправяне на предложение до концесионера за смяна на някои от клаузите на концесионния контракт. Става въпрос за връзките, свързани с даването на банкова гаранция за всяка година от периода на концесията. До момента желаната банкова гаранция покриваше 50% от паричните отговорности на концесионера. След промените тя ще се отнася 100% за всички (не единствено за паричните) отговорности, свързани с осъществяването на концесионния контракт. След въвеждането на по-широк обсег на банковата гаранция вноските за рекултивация също ще бъдат финансово обезпечени с нея.

Министерският съвет оправомощи министъра на енергетиката в едномесечен период да подписа със страните в допълнение съглашение за удължение периода на предоставената концесия за рандеман на подземни благосъстояния.

С 15 години се удължава концесионният контракт за находище „ Братя Кунчеви ” в област Стара Загора

С 15 години ще бъде продължен концесионният контракт за находище „ Братя Кунчеви ”, ситуирано на територията на област Стара Загора. Това реши Министерският съвет на днешното си съвещание, приемайки желаната от концесионера - „ Инермат ” АД, гр. Стара Загора, смяна. От сдружението стимулират настояването си с съществуването на оставащи ресурси в находището, които биха останали неиззети.

Министерският съвет промени и обсега и размера на дължимата от концесионера банкова гаранция, която към този момент ще обезпечава осъществяването на всички договорни отговорности и условия за реализиране на концесията. До момента концесионерът е предоставял нужната банкова гаранция в сходство със старите правила, годни към датата на сключване на контракта.
Актуализират се и договорните клаузи, регламентиращи контролните пълномощия на министъра на енергетиката, както и отговорността на концесионера при несъблюдение на договорни отговорности.
Концесионният контракт за находище „ Братя Кунчеви ” е подписан през 2006 година за период от 25 година Договорът е в действие от 22 ноември 1999г.
От находището се добиват строителни материали - андезитови туфи. „ Еко-хидро-90 ” ООД ще добива мраморизирани варовици от находище „ Конаговски чал ”

„ Еко-хидро-90 ” ООД, гр. Пазарджик, ще добива строителни материали - мраморизирани варовици, от находище „ Конаговски чал ”, ситуирано в землищата на селата Алеко Константиново и Дебръщица, област Пазарджик.
Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му съвещание, с което сдружението е несъмнено за концесионер на находището. Концесията се дава за период от 25 години, като през този интервал „ Еко-хидро-90 ” ООД ще вложи над 474 хиляди лева за добива. Очакваните концесионни заплащания за целия интервал на контракта надвишават 1.760 млн. лева В сходство с условията на Закона за подземните благосъстояния приходите от тях постъпват в държавния бюджет и в бюджета на общината по местоположение на концесионната повърхност - в тази ситуация това е община Пазарджик.
С днешното си решение Министерският съвет оправомощи министъра на енергетиката в шестмесечен период да организира договаряния и да подписа контракт за концесия с „ Еко-хидро-90 ” ООД.

„ КАТЕРИНА-Г И М “ ЕООД ще добива пясъци и чакъли от два сектора на находище „ Вела “

„ КАТЕРИНА-Г И М “ ЕООД, гр. Вълчедръм, ще добива строителни материали - пясъци и чакъли, от находище „ Вела “, сектор „ Север “ и сектор „ Юг “. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му съвещание, с което сдружението е несъмнено за концесионер.

Находище „ Вела “ е ситуирано в землището на гр. Вълчедръм, област Монтана. Концесията за него се дава за период от 35 години, като през този интервал „ КАТЕРИНА-Г И М “ ЕООД ще вложи над 273 000 лв. за добива. Очакваните концесионни заплащания за целия интервал на контракта надвишават 474 670 лв.. В сходство с условията на Закона за подземните благосъстояния приходите от тях постъпват в държавния бюджет и в бюджета на общината по местоположение на концесионната повърхност - в тази ситуация това е община Вълчедръм.

С днешното си решение Министерският съвет оправомощи министъра на енергетиката в шестмесечен период да организира договаряния и да подписа контракт за концесия с „ КАТЕРИНА-Г И М “ ЕООД. 

„ ЕСКАНА “ АД ще добива скалнооблицовъчни материали от находище „ Градец – 2 “

„ ЕСКАНА “ АД, гр. Варна, ще добива скалнооблицовъчни материали - аркозни пясъчници, от находище „ Градец – 2 “. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето през днешния ден, с което сдружението е несъмнено за концесионер.
Находище „ Градец – 2 “ е ситуирано в землището на едноименното село, област Сливен. Концесията за него се дава за период от 35 години, като през този интервал сдружението ще влага към 175 хиляди лева за добива. Очакваните концесионни заплащания за целия интервал ще надвишават 4. 665 млн. лева В сходство с условията на Закона за подземните благосъстояния тези доходи постъпват в държавния бюджет и по бюджета на общината по местоположение на концесионната повърхност - в тази ситуация това е община Котел.
С днешното си решение Министерският съвет оправомощи министъра на енергетиката в шестмесечен период да организира договаряния и да подписа контракт за концесия с „ ЕСКАНА “ АД, гр. Варна.

„ Минерални технологии – 2006 “ ЕООД ще изследва индустриални минерали в повърхност „ Стояновото “

„ Минерални технологии – 2006 “ ЕООД ще търси и изследва неметални потребни изкопаеми - индустриални минерали, в повърхност „ Стояновото “, ситуирана в землищата на селата Свобода и Малко Тръново, община Чирпан, област Стара Загора. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му съвещание. Разрешението за изследване се дава за шест месеца. За този период титулярят ще вложи най-малко 71.1 хиляди лева без Данък добавена стойност в търсещо-проучвателните действия. 
До 15 дни от одобряването на разрешението за изследване от Министерския съвет, министърът на енергетиката би трябвало да издаде разрешението, да го разгласява на интернет страницата на МЕ и да го обнародва в „ Държавен вестник “. В 30-дневен период от обнародването министърът би трябвало да подписа контракт с титуляря. 

Одобрена е позицията на страната ни по дело на Съда на Европейски Съюз

Със свое решение държавното управление утвърди позицията на страната ни по дело С-314/22 „ Консорциум Реми груп ” АД на Съда на Европейския съюз. То е формирано по преюдициално питане на Върховния административен съд.
От Съда на Европейски Съюз се желае да отговори най-общо на въпроса за допустимост при осъществена дерогация по § 2 на член 90 от Директивата за Данък добавена стойност, правилото на неутралитет и член 90 от Директивата на използване на наредба от националното право. Визира се съдържащата се в член 129, алинея 1, изречение второ наредба от Данъчно-осигурителен процесуален кодекс, която открива преклузивен период за подаване на настояването за прихващане или възобновяване на налога, начислен от данъчно задълженото лице при доставка на артикули или услуги при цялостно или отчасти неплащане от страна на получателя по доставката. Съдът би трябвало да се произнесе и за това от кой миг стартира да тече отминалостта за намаляването на данъчната основа и на налога върху добавената стойност при несъбираемост на взимане по доставка.

Със своето решение държавното управление дава и единодушие за встъпване в производството.
Конституирането на Република България като страна в производството по това дело ще разреши на страната ни сполучливо да се включи в процеса на правосъдие, реализиран от Съда на Европейския съюз, предвид на идентичното и тъкмо използване на общностното право.

Приети са Национална стратегия за предварителна защита на насилието и злоупотребата с деца (2023-2026 г.) и План за нейното осъществяване за интервала 2023-2024 година

Правителството одобри Национална стратегия за предварителна защита на насилието и злоупотребата с деца (2023-2026 г.) и План за деяние за нейното осъществяване за интервала 2023-2024 година Националната стратегия съставлява рамка за съгласуваност на дейностите на ангажираните страни в работата по предварителна защита на насилието и злоупотребата с деца.
Чрез осъществяването на програмата и проекта за деяние се цели понижаване на случаите на принуждение и употреба над деца, както и събиране на унифицирани данни за тези случаи. Целта на заложените в двата документа ограничения и действия е да се усъвършенства координацията и системата на докладване сред институциите и да се увеличи потенциалът на експертите, работещи с деца и други.

Предвиждат се и ограничения за повишение информираността и чувствителността на обществото по проблемите на децата и осъществяване на политика на нулева приемливост към всички форми на принуждение.

Промени в Закона за фуражите плануват повишение на сигурността на хранителната верига

Министерският съвет утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за фуражите. С измененията се вкарват правила за производството, състава, стартирането на пазара и използването на медикаментозни фуражи. Също по този начин се основава ред за утвърждението и регистрацията на обектите, в които се създават и търгуват те. Въвеждат се условия за издаване на ветеринарна рецепта, издадена единствено от ветеринарен доктор след осъществен обзор на здравословното положение на животните. Измененията включват и възбрана за реклама на медикаментозни фуражи и за превантивна им приложимост.
Освен това се регламентира събирането и обезвреждането на медикаментозни фуражи и/или на междинни артикули за производството им, които не са употребявани. Като се вкарва система за това, тя ще се провежда от производителя/търговеца на медикаментозния фураж. Върху опаковката на медикаментозния фураж е планувано да има посочен безвъзмезден телефонен номер и място, където се събират неизползваните медикаментозни фуражи и/или междинни артикули за производството им. Информация с безплатните телефони и мястото, където ще се събират неизползваните медикаментозни фуражи и/или междинни артикули за производството им ще бъде оповестена и на формалната електронна страница на Българска организация по сигурност на храните.

В промените и допълненията на Закона за фуражите е обхваната и регистрацията на обектите, в които се прави търговия на дребно с храни за домашни любимци, която все още е в обсега на Закона за ветеринарномедицинската активност. По този метод се уреждат публичните връзки в цялата фуражна верига.

Ръководствата на обществените предприятия, назначени без конкурс, не могат да заемат длъжността повече от 6 месеца

Правителството утвърди промени в Правилника за използване на Закона за обществените предприятия. С измененията се вкарва условието управителните органи, които са назначени без извършен конкурс, да заемат длъжността за период до 6 месеца. Аргументите за това са, че този интервал е задоволителен за оповестяване и осъществяване на конкурсна процедура, според закона. До този миг членове на управления са били назначавани без избран период до осъществяване на конкурсна процедура.
Предложените промени регламентират и изискванията за предварително преустановяване на договорите за ръководство и надзор, и дефинират по-детайлно понятието за редовно несъблюдение на служебните отговорности. До момента ръководителите на сдружения можеха да бъдат освобождавани с този мотив, без да се ползват съответни и справедливи претекстове.

Подобряването на правната рамка е обвързвано с осъществяване на уговорките на страната за присъединението й към Организацията за икономическо съдействие и развиване и за осъществяване на Плана за деяние с ограничения за адресиране на последващите задължения на България след присъединение към Валутния механизъм II и на други свързани политики.
Промените целят да се даде явен небосвод на ръководството на обществените предприятия, да се прекратят опциите за еднолични кадрови решения, които не стъпват на справедливи критерии и да се подсигурява експертното начало на органите им на ръководство.

Правителството одобри промени в Наредбата за командировъчните средства при чуждестранен мандат

Служителите в българските дипломатически задачи няма да получават командировъчни средства по време на отпуск за празничните и почивни дни и през 2023 г.Ограничението на Наредбата за командировъчните средства при чуждестранен мандат на чиновниците в българските дипломатически задачи е в действие от 2010 година, като всяка последваща година, неговото деяние се продължава поради рестриктивните мерки в бюджета на Министерство на външните работи.

Без документи на хартия за услуги по Наредбата за особено прилагане на пътищата

С промени в Наредбата за особено прилагане на пътищата (НСПП) отпада условието за показване на някои от формалните удостоверителни документи на книжен притежател.

Целта на измененията е да бъде улеснено административното обслужване на жителите и бизнеса.
От заявителите няма да бъде изисквана за даване информация или документи, които са налични при административния орган или при различен орган. Те ще се обезпечават служебно от администрацията, която ръководи пътя, и за тях ще се дължат такси от заинтересуваните лица в плануваните в закон и/или подзаконов нормативен акт случаи. Също по този начин съгласуванията с органите на Министерството на вътрешните работи на комуникационно-транспортният проект и техническият план в частите „ Пътна “ и “Организация и сигурност на придвижването “ ще бъдат осъществявани по длъжностен път. Служебно ще се изисква и схема за парцела, когато специфичното прилагане визира обслужващите зони на пътя.
С измененията се дефинира 14-дневен период за осъществяване на оглед и сформиране на протокол от него. Досега в нормативна уредба не се предвиждаше краен период за осъществяване на огледа, а той е едно от изискванията за издаване на разрешението за особено прилагане на пътя посредством създаване на търговски крайпътен обект и пътни връзки към него или за издаване на позволение за особено прилагане на пътя посредством създаване на рекламно оборудване.

С промените се дава опция, по изключение и при съблюдаване на спомагателни ограничения за сигурност, да се построяват нови пътни връзки към търговски крайпътни обекти в зоните за престрояване преди кръстовища и пътни възли, шлюзове, връзки на пътни възли и уширени пътни сектори, предопределени за кацане на самолети.

Въвежда се облекчена процедура за издаване на позволения за особено прилагане на пътищата посредством употреба на търговски крайпътен обект, чиито позволения за прилагане по смисъла на Закона за устройство на територията са издадени преди влизане в действие на актуалното разпореждане. Това са обекти, които на процедура са съществуващи, само че без значение от това и все още следва да преминат през цялостната процедура по издаване на позволение за употреба по смисъла на наредбата.
С измененията в наредбата се стандартизират услугите на общините, свързани със специфичното прилагане на пътищата, уточняват се текстове и тя се привежда в сходство с към този момент направени промени в нормативната уредба.

С промени в Устройствени устав се усъвършенства структурата на Министерство на регионалното развитие

С признати от държавното управление промени в Устройствения устав на Министерството на районното развиване и благоустройството се усъвършенства структурата и числеността на административни звена на ведомството.
Функциите на административни звена са главно преразгледани, систематизирани и по-добре дефинирани. В резултат се трансформират щатни бройки на три от дирекциите в общата администрация. Целта е оптимизация на работните действия в региона на правното обслужване, връзките с обществеността, протокола и интернационалното сътр
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР