Правителството прие Доклад за равнопоставеността на жените и мъжете в

...
Правителството прие Доклад за равнопоставеността на жените и мъжете в
Коментари Харесай

Безработните жени у нас са намалели с близо 26 000

Правителството одобри Доклад за равнопоставеността на дамите и мъжете в България за 2017 година Документът отразява резултатите от осъществяването на политиките за повишение на присъединяване на дамите на пазара на труда, намаляването на разликите в заплащането сред половете и насърчаването на равенството в процесите на взимане на решения. Сред предпочитаните области в отчета са още битката с насилието, учредено на пола и смяната на публичните стандарти по отношение на половете.

В документа се показва, че през 2017 година средногодишният брой регистрирани безработни лица по пол в страната е 236 751 лица (130 556 дами и 106 195 мъже), което е с 47 955 по-малко от 2016 година Броят на безработните дами е намалял с 25 895, а на безработните мъже - с 22 060.

Според цитираните в отчета данни на Евростат разликата в заплащането на дамите и мъжете в България е 14,4%. Средната разлика за страните от Европейски Съюз е 16,2 %.

За две години България се придвижи с 10 места напред, според резултатите регистрирани от Индекса за равнопоставеността на дамите и мъжете на Европейския институт за тъждество сред половете, което е действително проявяване на поредната и целенасочена държавна политика в региона на равнопоставеността на дамите и мъжете, която към този момент има своите обичаи.

Акцент в отчета е подложен върху осъществяването на Закона за равнопоставеност сред мъжете и дамите, който регламентира институционалната рамка, стратегическите и оперативни документи за по-ефективно ръководство на политиката по равнопоставеност на дамите и мъжете и върху подготовката за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР